• mühendislik yapmalarına engeldir. bilim adamı gibi düşünen bir mühendis dosdoğruyu arar. mühendislikte “yeterince doğru” genellikle yeterlidir.
  • mühendis bilimsel kanunları, kanun olmadığı yerde kuralları uygular. her eylemi bilimseldir.
  • bir muhendis olarak gorusum su yonde.

    muhendis hesaplayan adamdir, hesaplama sistemlerini gelistiren adam degildir. en azindan gorevi normal kosullarda bu degildir. bu gorev fen fakultesi mezunlarina duser. onlar kuramlari ve sistemleri olustururlar, muhendis ise onune konulan sorunu cozmek icin bu sistemlerden hangilerini hangi sira ile hangi kesinlik ve ustalikta kullanmasi gerektigini cozer.

    ama bu demek degildir ki muhendis sadece hesaplayan birisi olarak kalmalidir. eger kisisel meraki da var ise bilimsel kuramlarin olusturulmasinda da etkin rol oynayabilecek sekilde kendini egiterek katkida bulunabilir.

    modern matematigin, mekanigin ve optigin babasi olan newton, gunumuzde bilim insani olarak degil felsefeci olarak anilan decartes in kitabindan ve notlarindan buyuk oranda yararlanmistir. bilim belli fakulte mezunlarinin tekelinde olan bir konu degildir aksina insanligin ortak mirasidir ve her insanin ilgi duymasi ve aktif rol almaya hevesli olmasi gereken bir konudur.
  • bir muhendis kendini bilim insanı sanmaz, muhendis zaten bilim insanıdır.

    normal bir bilim insanı gibi, gozlemler, problemi anlar , bir hipotez uretir ve once test eder, sonra bu hipotez ustune cozumunu insa eder ve deney yapar. deneyi gozlemler ve bir karar verir.
  • en basit anlamıyla

    bilim; evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgi.

    bilim insanı; nesnelerin ne şekilde çalıştığını ve işlediğini anlamak adına fiziksel dünyanın çeşitli yönlerden araştırılmasını sağlayan kişidir.

    bunun ışığında ister zoruna gitsin, ister gitmesin mühendisler bilim insanıdır. uzun uzun anlatırımda gerek yok bence insanın değerini muhattap oldukları, sorduğu veya cevapladığı sorular belirler.
  • bilim ve teknik başka şeylerdir. mühendis isterse bilim de yapabilir teknik de uygulayabilir. ikisinin de yeri ayrıdır. bilim yaparken doğayı ve onun çalışma mantığını anlamaya çalışırsın, teknik uygularken ise ona şekil verirsin.

    bilim yapan mühendis dairesel bir çeyrek dilim parabolün alanını hesaplamak için integral kullanır mesela. ama teknik uygulanacakken bunlar çok detay kalır, pratikte bir anlamı yoktur. yaklaşık hangi daire yarı çapına yakınsa o dairenin alanını hesaplar dörde bölersin, gibi, derdin orada akademik tez yapmak değil, iş yapmaktır çünkü.
  • kesin dilci bu arkadaş. alın bunu burdan.

    hey dostum bu arada elindeki bilgisayarı, telefonu çöpe at. mektup ile haberleşmeye devam et. sana telgraf bile fazla.
  • evet, vardır böyle bir şey.
    mühendislik bir bilim değil bir metottur. dolayısıyla mühendisler de metotçulardır.
hesabın var mı? giriş yap