• erkek arkadaşım, baba tarafından akrabalarında ms olması nedeniyle küçükken doktora önlem amaçlı götürülmüş. o dönemde vücudunda yaralar varmış. şu an ise hala var ama egzamadan kaynaklandığını düşünüyoruz. küçükken götürüldüğü doktor da dışarıdan muayene edip bu çocukta ms var diyip de aylık iğnelerle önleyici tedaviye başlatmış. geçen yıl, vücudunda bazen tik olması sebebiyle de korkup artık kapsamlı bi muayene olması için erenköy'den randevu aldı. bir dizi teste tabi tutmuşlar. doktor fonksiyonlarının tamamen düzgün olduğunu ve kendisinde ms'in bulunamayacağını söylemiş. mr vs. çekilmemiş. aldığı tedaviyi de öylelikle bıraktı. şimdi de sağ elinde titreme oluyor bazen, ama bunu da sporda kolunu zorlamasına bağlıyor. onun dışında herhangi bir atak da geçirmedi, 28 yaşında kendisi. bu zamana kadar daha net belirtileri çıkardı diye düşünüyoruz. ara ara korkuyor. çünkü bazen bağırsak problemleri de çekiyor. ms'in böyle bir belirtisi var mı bilemiyorum. bu konuda beni yeşillendirebilen bir yazar olursa çok sevinirim, en azından gidip daha kapsamlı bir muayeneye girsin. şimdiden teşekkürler.
  • mutlaka (bkz: d vitamini) seviyesi kontrol edilmesi gerekilen hastalık. ben bir çok entry'de d vitamininin önemli olduğunu önemle vurgularım. bir çok araştırmanın anahtar kelimesinde bu vitamin (hormon) geçiyor. çünkü bağlantısı var. d vitamini eksik iken önce d vitamininden başlamamak farklı seçeneklerin değerlendirmesini öne sürer. elbette en iyi kararı doktor verir. fakat bu kararlar silselesinde d vitaminine önem veren ve bunu çok iyi tanımlayabilen doktorlara da denk gelmek gerekir. vücudun makrofaj sisteminin de çalışması gerekir. (bkz: otofaji).

    ayrıca d vitamini magnezyum ile bütüncül, fakat ayrı çalışan bir dişli gibi düşünebilirsiniz. magnezyum eksikse d vitamini de eksik olabilir ki toplumda en çok eksikliği sık görülen vitamin ve mineraller arasında yer alır.

    bir de gıdalardan aldığınınız değerlerin emilimi için probiyotiğin de önemi çok yüksek.

    (bkz: b12 vitamini)
    (bkz: k vitamini)

    gibi. haliyle doğru beslenmeye çıkan ve uzanan bir yol var multipl skleroz ile ilgili.ş

    diğer seçenekler: (bkz: lyme hastalığı)
    (bkz: ağır metal) toksisitesi.

    ve ayrıca (bkz: #151139639) nörodejeneratif hastalıklar da bmaa seviyesi de çok önemli. ve cıva toksisitesi sorgulanmalı. so check yöntemi ile doku içi ağır metal testi yaptırabilirsiniz. (cıva için) bmaa da ise daha gelişmiş testlere ihtiyaç vardır.

    ve hiç bir zaman umutsuz olmayın.
  • ilginc hastalık. sulalesinde ms var diye iğne tedavisi mi? raporlu ilaçlar bunlar. mr ya da bos ile kanitlanmadan veremez ki bunlar bağışıklık baskılayan ilaçlar, normal insana verilmez ki.

    ah ulan ekşi
  • kardeşten de öte, çok sevdiğim canım arkadaşımın yaşadığı hastalık. birkaç senedir çeşitli tedaviler görüyor ama durumu gittikçe daha da kötüleşiyor. serdar ortaç’ın doktoruna ulaşmaya çalışıyoruz. ya da ms hastalığı geçiren, hastalığa yakalanan tanıdıkları olan kişiler varsa nasıl bir yol izlememiz gerektiği konusunda yardım bekliyorum. iletişim kurarsanız minnettar olurum. sağlıcakla.
  • son günlerde bana hayatı sorgulatan hastalık. depreme o kadar üzdüm ki; ms hemen orataya çıkıp hiç kendini unutturmadı yine. her fırsatta yakamdasın. bir kaç gündür yaşadığım semptomları hafife aldım. sabahtan bu yana da sol gözümde ağrı ve görmede bulanıklık yaşıyorum. yarın ilaçlı mr çekilecek, lütfen atak olmasın diye dua etmekten başka çare görünmüyor. kortizonlu hastane günlerine hazır değilim ve sanırım hiç hazır olamayacağım.

    edit: üzülmek, acımı yaşamak bile lüks imiş, ms bunu bana her fırsatta acı şekilde öğretiyor.
  • 38.4 ateşim ve eklem ağrılarımla birlikte kendisinden çok sıkıldığımız hastalık. (önemli ek: bak gerçekten imdat diye bağıracağım şimdi.) bugün son iğnemi yapmış bulunuyorum (bkz: plegridy). ben seni seviyordum ya… niye işe yaramadın ki bende?

    bundan sonra bekle beni tecfidera macerası. (önemli ek: şu yaşımda heyecanlandığım şeylere bak püh.) seni de istemiyorum ya neyse hadi.
  • salı günü itibariyle 5. atağımı sol bacağımdan geçirdim.
    yürümekte zorlanma, güçsüzlük ve yanma gibi semptomların ardından yatış yapıldı, bilindiği gibi önce (bkz: mr) ve sonrasında (bkz: kortizon) ile süreç başladı.
    aslında 4 yıldan bu yana atak geçirmemenin verdiği rahatlık ile hayatımın iyi bir döneminde olduğumu düşünürken ansızın yakalanmış olmam bazı radikal değişikliker yapmak istememe neden oldu ancak ülke şartları ister istemez insanın aklına geliyor ve motivasyon olarak biraz etkiliyor.
    kortizon sürecinde beslenmeye dikkat etmek ve diğer şeyler ile hayat kalitesinde biraz düşüş mevcut eh işte insan zaten moral olarak da etkileniyor. ancak elbette yapacak bir şey yok... konuyla ilgili birçok detayı podcastimin 8. bölümünde anlattım.
    dilerseniz bu bağlantıya tıklayarak dinleyebilirsiniz.
  • işte multipl skleroz ile mücadelede bir başarı hikayesi: haber

    30 yaşında norveçli hatun therese moen bir sabah uyanıyor, vücudunun sol tarafı felç.
    iki hafta sonra teşhis konuluyor: multipl skleroz.
    ailede ilk.
    ayaklar işe yaramıyor, artık tekerlekli sandalyeye mahkum.

    bir süre sonra karar veriyor. "böyle oturup kalmayacağım". idmanlara başlıyor.
    6 ay sonra yürümeyi başarıyor.

    6 yıl sonra sol tarafta his olmadığı için ayağını nereye koyduğuna dikkat etmesi gerekiyor.

    bu gün 49 yaşında ona rast gelenler hasta olduğunu göremiyorlar.

    2016da direk dansı (pole dance) denen spora fena halde kafayı takıyor.
    üç yıl sonra parapole dünya şampiyonasına katılıyor ve bronz madalya kazanıyor.
    geçtiğimiz güz beş yıl süren bir mücadele sonucunda tekrar katılıyor ve dünya şampiyonu oluyor.

    trondheim'da ntnu (üniversite) davranışsal tıp profesörü, hans m. nordahl "hayatta başa gelen felaketleri kimileri çaresizce kabullenir, kimileri de yeni yaklaşımlarla çare arar, güç geliştirir" diyor. therese bu sonuncusuna bir güzel örnek.
  • koruyucu tedaviler iyi hoş da bağışıklık sistemini baskılıyor.manalı manasız hasta oluyorum.sürekli hastayım.ne anladım.hayat kalitemi artırıyor mu şimdi emin miyiz bu hakikaten mi?evet sürekli yatmam gerekiyor yat yat yat ömrün geçiyor.ankara gibi havası inanılmaz belirsiz bir yerdeyseniz bütün mevsim geçişlerinde hasta olup yatıp duruyorsunuz.tiksindim.eskiden hiç böyle hasta olmazdım hiç.
  • yaklaşık 5 yıldır benimle birlikte olan hastalığım. şimdi size bu yılki deneyimimi aktarmak ve sizleri de bilgilendirmek istiyorum sevgili msdaşlarım. koruyucu tedavi olarak 4,5 yıldır bağışıklık baskılayıcı ilaç kullanmaktayım. bu yıla kadar tüm bahar ve kış ayları benim için eziyet gibi geçiyordu. sürekli grip, nezle, boğaz enfeksiyonu oluyordum ve bu hastalıklardan her biri 15'er günümü rezil perişan ediyordu. rapor almaya da korkuyordum çünkü zalim bir patronum var ve bana mobbing yapıp işten çıkmam için uğraşıyor. taki bu 2022'nin ekim ayında grip aşısı olana kadar. aşıyı oldum ve bingo; bu sene hiç grip ve enfeksiyon türevleri yanıma uğramadı. tanrım nazarlardan, kem gözlerden korusun.

    neyse sadede gelelim tüm ms'li arkadaşlarıma önerim doktorunuza da danışarak ekim ayında grip aşısı vurulun. grip olmuyorsunuz, tecrübe ile sabit.
hesabın var mı? giriş yap