• bu aidat türümüz aidatların en adisi, en şerefsizi, en sefili ve en koyanıdır. genellikle ticaret odaları ve türevi kurumlar tarafından tahsil edilir. odaya kayıtlı kurum ya da şahıs üyelik derecesine göre odaya belli bir aidat öder(ki bu da aslen hiçbir şeyin karşılığı olan bir aidattır). ve fakat bu kurum ya da kişimiz hayvanlık yapmıştır afedersiniz; yani kâr etmiştir, vergi levhasının kâr hanesinde matrahsız yazmadığı için gider bir de ettiği kârın binde beşi kadar odaya bir aidat daha öder. işte bu evlat acısı gibi koyan aidatın adı munzam aidattır. ödemediğiniz zaman 1-2 seneye kalmaz hakkınızda yasal işlem başlatılabilir.

    http://www.atonet.org.tr/…et/ozetbilgi/aidatlar.php
  • açıklanan kardan ito'nun aldığı binde beşlik aidat. zaten hiç bir hizmet vermeden aldığı aidat yetmezmiş gibi bir de bununla kasaları dolduruyorlar. bu memlekette bizim gibi koyun çok oldukça ito gibi güden de çok olur.
  • devleti dolandırmadan işini yapıp da vergisini veren insanlara kesilen cezadır.
  • karaktersiz, şerefsiz, çıkarcı bir haraç türüdür. sen düzgün tüccar olup, vergini dürüstçe ödemeye niyetlenirsin. gelirini adam gibi ortaya koyarsın, devletin her kurumu tepene çullanıp elinde kalan 3-5 kuruşu da tokatlamak için kırk takla atar. sonra o tokat paraları özel kasalara doluşur. afiyetle, balla, şekerle yenilip yutulur. üzerine de güzelce geğirilir. sen ise anca bön bön bakarsın. bir zaman sonra çakallığın, çukallığın bin çeşit yolunu kollamaya başlarsın ve nasıl bu devlete çakarım da kazancımı kimseyle paylaşmam diye yöntemler geliştirirsin. hırsızın hiç mi suçu yok amk dedirten konudur özetle...
  • odaların her yıl için; gerçek kişi tacir ve sanayicilerin gelir vergisine ilişkin beyannamelerinde gösterilen ticarî kazanç toplamı; tüzel kişi tacir ve sanayicilerin ise ödeyecekleri kurumlar vergisine ilişkin beyannamelerinde gösterilen ticarî bilanço kârı üzerinden binde beş oranında tahsil olunan oda aidatıdır.

    yukarıda ki tanım resmi tanımıdır. aşağıda vereceğim tanım ise şahsıma ait tanımdır.

    odaların her yıl için; firmaların nasıl sıkıntılar çektiklerini bilmeden, onlara destek olmak için var olduğunu iddia eden, ama gerçek anlamda bu desteği vermeyen para kazanmışsın bana da kazandığından binde beş ver bakalım diyerek firmalardan zorla toplanan haraçtır.
  • hayatımda duyduğum en saçma şey falan olabilir. firmanız vergi ödemese dahi, ticari karınız varsa o sene içerisinde eşek gibi bu parayı ödemekle yükümlü kılınıyorsunuz. ödemezseniz faiz bindiği gibi, bir de faaliyet belgesi ıvır kıvır almak istediğinizde borcunuz var diye gösterip hiçbirini vermiyorlar.

    peki ticaret odası yıl içinde ne hizmet veriyor şirketlere, hiçbir şey.

    resmen haraç.
  • senelik kardan binde beş oranında alınan aidatmış bunu ödemessek ne faliyet belgesi nede farklı belge verilmiyormuş. sorsan firmalar için ellibintane şey yapıyorlardır fakat şirket açmak ve faliyet belgesi vermekten başka bi işe yaramayan suratsız insanlarla dolu içi boş bir binanın sadece orda göstermelik bulunduğu için aldığı aidattır
  • ne saçma bir aidattır. hiç bir işime yaramayan kurum için saçma sapan ödediğim para.
    herkes ayrı geçiriyor bu ülkede.
  • kardan kesilen aidattır. mesela ticaret odaları munzam aidat için tavan bir ücret belirlerler ve ona göre bu ücreti talep ederler. ito özelinde konuşacaksak; munzam aidat için tavan ücretin 20 katını aşmamalı diyorlar. peki buradaki tavan ücret nedir diye sorar insan ve işte orada saçmalık başlıyor. çünkü iki farklı munzam belirleme yöntemi belirtmişler. ilki dediğim gibi tavan ücretin 20 katını aşmaması koşuluyla yıllık ticari karın binde 5i diyorlar. burada bir sıkıntı yok. asıl sıkıntı ikinci yöntemde başlıyor nedir bu; brüt asgari ücretin yüzde 10undan altta bir ücret olmamalı ve brüt asgari ücretin yarısından fazla olmamalı. ito da burada munzam aidat için ikinci yöntemi alıyor ve tavan ücretten 20 katını aşmaması gerektiği halde asgari ücretin yarısını alıyor ve bu belirlenen ücret; tavan ücretin 20 katını aşıyor. işte burada şirkete bence itiraz hakkı doğuyor. anlaşılması için 2019 için belirlenen tavan ücret üzerinden örnek yapalım, ito 2019 tavan ücret 460? belirlemiş bunun da 20 katı 9200? ediyor. ama ito burada çelişkiye düşüyor ve bunun yerine asgari ücretin yarısını alıyor ve 20yle çarpıyor. 2019 brüt asgari ücret 2558,40?, bunun da yarısı 1279,20? ediyor, 20 katını aldığımızda tutar 25584? ediyor. belirlenen tavan ücretin 55 katına denk geliyor. hukukçu değilim ama bence bu konu mahkemeye giderse kesinlikle şirket kazanır.
  • aldığı aidat ve munzam aidatlara karşın arada sundukları eğitime ve seminere dahi mükelleften ücret isteyen izmir ticaret odası sana sesleniyorum, eğitimleri veya günü birlik seminerleri ücretsiz yapta bir faydan olsun.
hesabın var mı? giriş yap