• arapça buruk anlamlı bir sözcükten türeyen mürrüsafi, tövbe ve hz. isa'nın çilesini sembolize eden bir bitkidir.
  • bir efsaneye göre suriye kralı theias'ın kızı smyrna epeyce güzelmiş. öyle ki annesi gittiği her yerde bundan bahseder, hatta aphrodite'den dahi güzel olduğunu zikredermiş. bu kibir tanrıçayı kızdırmış ve smyrna'yı babasına aşık ederek cezalandırmış.

    kız bir şekilde babasıyla yakınlaşıp onunla on iki gece sevişmiş, on ikinci gece babayı tutan neydi ben de bilmiyorum ama olayların farkına varınca dehşete düşüp smyrna' yı öldürmeye yeltenmiş.

    smyrna tanrılara yalvardığında tanrılar insafa gelmiş, onu bir mürrüsafi ağacına çevirmişler. ağaçtan, aylar sonra güzeller güzeli bir bebek doğmuş (bkz: adonis)

    efsanelere göre bu adonis daha doğduğunda bile aphrodite'yi büyülemiş, tanrıça ona göz kulak olsun diye persephone'ye emanet etmiş, ancak persephone geri vermekte gönülsüzlük etmiş. zeus ise bu iki tanrıçanın anlaşmazlığı hakkında adonis'in yılın dört ayını aphrodite ile dört ayını da persephone ile geçirmesini hüküm vermiş. ancak adonis kalan dört ayını da aphrodite ile geçirince persephone buna hiddetlenmiş, aphrodite'nin diğer sevgilisi ares'e bunu gammazlamış, ares ise bir yaban domuzunu adonis'e musallat ederek onun canını almış.

    bu mitosun bir başka versiyonunda ise adonis, bir yaban domuzunun mürrüsafi ağacını yarması ile doğmuş, böylece aslında nasıl öleceği adonis'e daha doğarken müjdelenmiş.

    adonis tanrıçalarla olan döngüsel ilişkilerinden dolayı sıklıkla mevsimlerle ve bitkilerle ilişkili tanrısal bir figür olarak resmedilir, keza aphrodite roma kültüründe bahçelerin de tanrıçası sayılmıştır.
hesabın var mı? giriş yap