• tommy lee jones un piskopata bağladığı film konuşurken tükürükler saçması extra manyak olmuş.ayrıca bu filmde quentin tarantino nun da parmağı vardır zaten kesip biçme sahneleriyle kendini belli etmiştir.genel olarak abd medyasına da bayağı giydirmiştir
  • izlenilen saat ve kafa yapısına göre beyni şeedip atabilen oliver stone filmi. ha gönül isterdi ki tarantino yönetsin..

    kaçıncı kez seyrettiğinin etkisi olmadan aklı beyni bulandıran filmlerden biri. ezberlenmiş replikler oluşturur bellekte.

    en sevdiğim de mickey ve mallory aşkının ta en başındakidir:

    --- spoiler ---

    mickey: 'cause we are faith. nobody can stop the faith..

    --- spoiler ---

    yaşasın patsy cline* ve yaşasın leonard cohen* diyerek sözlerimi noktalıyorum.
  • içerisinde yer yer müthiş replikler barındıran b.ktan bir film.
  • bar sahnesini unutamadığım güzel film. aynı zamanda sıkı bir medya eleştirisi de var.
  • (bkz: folie a deux)
  • ne kadar oliver stone yönetmiş olsa da ilk yarısı buram buram tarantino yönetmenliği kokan filmdir. oliver stone kendini daha çok ikinci yarıda ortaya çıkarıyor. ikisi de postmodern herifler olduğu için senaryo ve yönetmenlik melezlenmesi sırıtmamış, hatta güzel de olmuş. müzikler de öyleydi keza. izlerken sıkılmamıştım hiç; nispeten sıkıcı geçmesi beklenen ilk yarıda bir sanat eseri olarak sunulan sinematografinin verdiği haz yetiyor, ikinci yarı da çekip götürüyor zaten. filmi absürd bulanlara gelince; sürrealizm ve postmodernizm bir yapbozun iki parçasıdır ve descartes'a pek gelemezler. gökkuşağını severler siyah ve beyazı değil. gidin scorsese, de palma falan izleyin.

    --- spoiler ---

    daha filmin başında, barda çalışan kadına yönelen mermi sahnesi tavlamıştı zaten beni. en azından ilk yarısı için her bir frame gerçek bir görsel şölendi. kameranın yeryüzü ve oyuncular arasında yaptığı farklı farklı açıları pek bi beğendim. hatunun barda dans ettiği sahneyi tarantino pek bi beğenip bullet proof'ta yeniden değerlendirmiş olabilir, hatta filmi beğenmediğini göz önüne alırsak belki de tüm hırsını bullet proof'taki hatundan çıkarmıştır.

    oliver stone filmi izleyince sosyal mesaj kaçınılmaz olacak elbet, yaşanılan hayatlardan duyduğu rahatsızlığı bas bas bağırmak için kendine daha güzel bir meslek seçemezdi ve bunun da olanaklarından böyle yararlanmış oluyor. filmin verdiği esas sosyal mesaj da katilleri toplum yaratır, seri katillerin anası babası şöyle bla bla klişesinden ziyade toplum içinde yaşayan kimsenin masum olmadığıdır. mickey'in "herkes öldürür, bizim türümüz bütün türleri öldürür ormanlarla birlikte ve biz buna cinayet değil sanayi deriz" demesi ve ardından "bir çok insan zaten ölü olarak ortada dolaşıyor" derken ekrana gözlerini tv'ye gömmüş siyah beyaz bir aile gelmesi güzel bir değinmeydi. diyalogları net hatırlamıyorum ama oliver stone'un asıl değinmek istediği günümüz toplumunun nasıl yozlaştığı. güzel de yapmış bence.

    --- spoiler ---
  • film kapağındaki woody harrelson karizması ( bir küpe bir insana bu kadar mı yakışır diye sorgulatır) ile beni benden alıp yine bana bırakan bir oliver stone & tarantino karışımı şaheser. ayrıca film müzikleri konusunda çok iyi tercihler yapılmıştır. sonunda leonard cohen'in future şarkısının çalması pek bir hoş. bolca seks ve şiddet barındırır. film aralarına serpiştirilmiş çizgi animasyonlar ayrı bir hava katmış şüphesiz. ellerini kesip kanlarını karıştırarak evlendikleri sahnede bu animasyonların kralını görebilirsiniz.
    medya ve popüler kültür eleştirisinin dibine vurulmuştur, mallory'nin travmatik geçmişinin anlatıldığı bölümde çokça sitcom gülme efektinin kullanılması, buna verilebilecek ufacık bir örnek. kızılderili'in çadırında mickey ve mallory'nin üzerine yansıyan yazılar,o esnada geçen diyaloglar mesaj niteliğinde.

    yıllar önce izlediğim filmi şimdi düşünüyorum da filmdeki polis karakteri muhteşem işlenmiş; katilin polisten daha masum olduğuna inanmanızı sağlıyor. son zamanlardaki olayları düşündüğümde de aynı sonuca varabiliyorum, acı ama gerçek.

    medyaya yapılan giydirmeler de bana günümüz medyasını hatırlatıyor. çok acayip. *

    the media is like the weather, only it’s man-made weather. (mickey)
  • imdb puanın bu kadar düşük olmasının nedeni tarantino'nun bir zamanlar çıkıp izleyicilere kötü film diye lanse etmesi onları etkilemesi. üstüne o.stone için -bu ne lan hikayemi piç etmiş yarrak kafalı- demesidir, bu onun yorumu ama bana göre 10 numara filmdir.
  • imdb puanını sonuna kadar hak eden vasat altı film. bir yönetmen güzel bir senaryoyu nasıl piç edebilir sorusunun cevabıdır. son tahlilde bu filme 10 üzerinden en fazla 7 verilir. daha fazla etmez.
  • bir nevi romantik film, mallory ve mickey knox'un aykırı aşk hikayesidir. klasik mutlu ve huzur sonlu aşk fillerinin aksine tutkulu, kirli, şiddet içerikli, seks dolu, tekinsiz bir aşk hikayesini anlatır. http://www.youtube.com/watch?v=rpprrudio98
hesabın var mı? giriş yap