• se
    le
    na
    selena
    selena
  • stockton
    jordan
    bryant
    malone
    chamberlain
  • westbrook
    curry
    shaq
    duncan
    kid
    enerji ve temkinliliğin buluşması.
  • en şaşaalı beşten ziyade en çok iş yapacak olarak bakarsak, izlediğim dönemler için:
    gary payton - rakibin skorer guardını eldiven gibi sarması için
    jordan & pippen - nedenini yazmaya gerek yok sanırım
    duncan - takımı için yardımcı oyuncu rolünü de kabul edebilen ender yıldızlardan
    dikembe mutombo - uzun savunmasını dert etmemek için

    bu beşin en büyük sorunu yiyecekleri fast break sayıları olurdu kanımca ama zaten takım dediğin 12 kişi. sıkışınca koy sahaya bi çaylak, geriye koşsun dursun pezevenk.

    2020 editi: şu yazıyı yazmamın üzerinden sadece 5 sene geçmiş ama bu 5 senede oyun tarzı o kadar dış şut üzerine evrim geçirdi ki benim kadronun da güncellenmesi gerekti.* gary payton ve scottie pippen, zamanına göre iyi dış şut oyuncularıydı. şimdi oynasalar, bunun üzerine giderek %30-35 civarı olan üçlük yüzdelerini %40'lara çıkarırlardı hiç şüphesiz. uzun pozisyonundaki iki oyuncunun birini ise dış şut atabilen bir uzun yapmak günümüz basketbolunda farz gibi oldu artık. o yüzden eğer izlediğim dönemde oynasaydı, 4 numarayı larry bird yapardım ama o kuşağa yetişemediğim için anthony davis'i 4 numaraya koyarım. dikembe mutombo şimdinin oyun dinamiklerini düşününce resmen dinozor gibi kalıyor. gobert'in yerinin tartışıldığı bir zamandan bahsediyoruz. bu sebeple yine daha hareketli ve hücumda topu sürekli eline istemeyecek bir kevin garnett ile beşimi tamamlıyorum.
  • hakeem olajuwon ya da takma adiyla the dream olmadan olusturulcak tum listeler biraz eksik bence
  • gilbert arenas - antremanda tartıştığı takım arkadaşına soyunma odasında silah çekebilecek nadir kafalardan birine sahipti. number zero olarak yaptığı imajı tek tabancayla kesip attı

    stephon jackson - meşhur ron artest vs detroit şehri kapışmasındaki yumruklarıyla kesinlikle en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünün tek adayı nba tarihinde. hep derim stephon jackson gibi güvenebileceğim arkadaşım olsun yanımda kuzey kore liderine bile kafa tutarım

    chris andersen - 2005 smaç yarışmasında herifle öyle bi taşşak geçildi ki hem kariyeri hem yaşamı resmen o günle değişti. bir sene sonrasında uyuşturucudan yakalanıp 2 sene nba'den ihraç edildi. dönüşünde dediği tek şey ' bana gülen herkesi bloklayacağım'dı ki yaptı da. ama bu listede olma sebebi birdman dövmeleridir - herifin tüm vücud dövme ve hepsi kuş temasında olup birbiriyle alakalı. seviyoruz seni sarı pipi

    kevin garnett - hani derler 'ya olm bi susta elin işlesin' diye heh işte bu adam aynı anda ikisini birden yapabiliyordu. hem lig tarihinin en değerli uzunlarından hemde lig tarihinin diliyle adam döven nadir oyuncularından. ribaund mücahadelerinde attığı dirsekleri tekmeleri saymamakta olmaz tabii

    zach randolph - en iyi 5'imde yer alma sebebi ne nba'e ilk geldiği yıllarda gelene geçene attığı yumruklar,dirsekler ne uyuşturucu madde kullanması ne de bir döneme damga vuran hayır kurumlarına verdiği karşılıksız çekler. herif öylesine sikimden aşşa kasımpaşa mottosunu benimsemişti ki takımla maça gitmek yerine biraz daha uyuyup , kendi imkanlarıyla gittiği kanada deplasmanında maçın yıldızı hiç bişey olmamış gibi takılmaya devam etmişti.

    listeme ekleyemediğim ; belalı kovboy david west , kafayı yakacağı tee oynadığı zamanlardan belli olan dennis rodman ve silah-mühimmat hastası egemen korkmaz'dan özür dilerim.
  • --gönlümdeki--

    pg- steve nash
    sg- kobe bryant
    sf- lebron james
    pf- dirk nowitzki
    c- shaquille o'neal

    --gerçekte olan--

    pg- magic johnson
    sg- michael jordan
    sf- larry bird
    pf- tim duncan
    c- wilt chamberlain
  • bana göre en iyi nba beşlisi
    lebron james
    kobe bryant
    rajon rondo
    dwayne wade
    shaq o'neal
  • magic johnson
    michael jordan
    larry bird
    tim duncan
    kareem abdul-jabbar (lewis alcindor)

    magic johnson'ın yerine aklımdan bob cousy, john stockton, jason kidd, steve nash, oscar robertson gibi isimler geçti. bunlardan magic'e en yakını, eğer onun kadar şampiyonluk kazanmış olsaydı stockton olurdu; ama işte majestelerinin varlığı buna engel oldu, o da istatistik kağıdının hakkını verdi. ama johnson gibi oyun kurucu nadir gelir, nadir çıkar.

    michael jordan'ın yerine elbette kobe bryant geldi aklıma. burada her ikisinin de rekabetçiliğinden, başarma arzusundan vs. söz etmeyeceğim. kobe devrini canlı izlemiş, jordan'ı ise sonradan izlemiş birisiyim. bu tartışmada duyduğum en makul yorum kaan kural'dan geldi: "jordan tepeye çıktı ve kimsenin gücü onu oradan indirmeye yetmedi." bundan öte bir gerçek göremiyorum, bu kobe'yi de genel olarak küçültmez; ama jordan karşısında küçültür, evet! ha bir de, bir gece heyecanla denk geldiğim nba maçının da 2003 all-star maçı olması, jordan'ın son saniye basketini canlı izlemem falan var, o da izlediğim ilk maçtır, arad açar jermaine o'neal'a söverim.

    buraya lebron james'in yerine larry bird'ü koymamda temel etken şampiyonlukları ve onun yanı sıra nba'e yaptıkları etki. lebron james doğu'daki yıldızsız, takımısz havadan yararlanarak hemen hemen her yıl rahatça finale çıkarken, larry bird isiah thomas ve joe dumars'lı detroit, dr. j'li 76ers, dominique wilkins'li atlanta gbi takımlarar karşı her defasında acı çekerek finale geliyordu. buna sonraları majesteleri de eklendi. bird'ün lige yaptığı etkiyi de henüz lebron'dan göremedim. onun yaptığı tek etki şu anda "kaslanın hacılar, omzu dayar geçersiniz. olmadı şut çalışın, arada da ondan atarsınız, maç başına 50 şutla da 45 sayı atarsınız." şeklinde olduğundan bird daha öndedir.

    şimdi asıl mesele bence 4 numarada. çok aday var. karl malone var. yine dirk nowitzki var, kevin garnett var, var oğlu var. timothy'nin başarısının sürekliliği, gelen giden oyuncu fark etmeksizin bütün sistemlere uyabilmesi ve belki de en önemlisi basketbol fundamentallerine bu kadar hakim olması diğerlerinin önüne koydu. uzun oyuncudan beklenecek temeldeki her şeyi yapabiliyor bu adam. postman şampiyonluk kazansaydı zorlayabilirdi; ama majesteleriyle aynı dönemde oynamak kolay değildir. nowitzki için ise sadece şampiyonluk sayısı açısından timothy öne geçiyor; yoksa dirk'i severiz, sayarız, değer veririz. uzun adamdan beklemeyecek derecede iyi şutör olmasını göz ardı etmeyiz; ama yüzük biriktirmek de önemlidir, istikrarı gösterir.

    neden shaq ya da wilt yerine de kareem abdul-jabbar derseniz, takım kuruyoruz, oyuncu seçmiyoruz. takımlar şampiyon olmak için kurulur ve ilk beşinde de genelde en hazır oyuncular yer alır. bu kadar şampiyonluk kazanmış, üstüne de nba'in sayı rekortmeni olmuş bir adamı da, maç başına 50 sayı ortalamayla oynamış; ama doğru düzgün şampiyon olamamış bir adama tercih ederim. karine olarak bu adam çok daha verimli takım oyuncusudur, nitekim de öyle. bu arada buranın hakkı bill russell'a da gidebilirdi, olajuwon'a da gidebilirdi. ikisi de sonuna kadar hak ediyor. hatta kareem'den daha iyi bile olabilirmiş ikisinden birisini koymam, şimdi düşündüm de... yine de nba sayı rekortmeni, 18/20 sezon all-star bir adamın yeri burada vardır, olmalıdır.

    not: celtics
  • bill russell'ı da içerebilecek ilk 5. adamın şampiyonluk yüzükleri parmaklarına sığmıyor.
hesabın var mı? giriş yap