• çok fazla para basılıyor zaten.. ard arda gelen seri numaralarini artık sık duymaya başladım... bu paranın değerini daha fazla düşürür...
    ulke 20 yıl akp tarafından yönetilince vizyon anca bu kadar kaldı...
  • içinde yaşadığımız köle düzenini sorgulayan aslında mantıklı soru.

    iki açıdan:

    birincisi, amerika bunu yapabiliyor, yani para basıp dünyadaki zenginliklere çökebiliyor, dünyadaki rezerv para biriminin dolar olması sayesinde bunu yapıyor. değişmesine de izin vermiyor.

    bir de diyelim türkiye cumhuriyeti türk lirası bastığı anda bunu bir yerlere bildiren bir sistem kurulmuş olacak ki piyasadaki türk lirası miktarı biliniyor ve buna göre değer kaybediyor. bu da tutsaklıktır, bir yerlerde oturmuş (city of london) piyasada x lira var o zaman değeri budur diyen baronlar var ve bunlara devletlerin kurumlarından anlık bilgi akıyor olmalı. şu durumda hitler gibi sahte amerikan doları ve ingiliz sterlini basarak hedef ülkelerin ekonomisini vurmamak veya rogue state olmamak köleliğe boyun eğmektir.
  • ah kardeşim keşke konuyu açmadan önce almanyanın ikinci dünya savaşında paraları ısınmak için kullandığını öğrenseydin. para basıldığında onun emisyonunu ayarlamak lazım. bu konu çok detaylı ve teknik konu ama şu kadarı kısaca yeterlidir, fazla para enflasyona sebep olur.
  • kısa vadede keyfimiz var, uzun vadede ölüyoruz. aslına bakarsanız dünyadaki enflasyon yaratmanın sonucu olarak, her giden borç bırakıp gider oldu.
  • borcun tl cinsinden mi?
  • çok basit anlatıcam herkes anlaması için. şimdi ülkelerin kendi paraları, yazdıkları açık çek (borç senedi) gibidir. yani türkiye şimdi 10milyar tl para basıp direkt gitti amerikaya ödeme yaptı diyelim. amerikadan bunun karşılığında hizmet veya ürün veya silah aldık aklına ne geliyorsa. amerika da zamanı geldiğinde bizim verdiğimiz bu kağıt parçalarının (türk lirası) karşılığında bizden ürün veya hizmet isteyecek. biz de amerikanın işine yarayan bir ürün üretemediğimiz için amerika bizden takasta ya kendi parasını ya da onun karşılığında döviz veya altın isteyecek. bunun karşılığını da ödeyemeyeceğimiz için borcumuz kur farkından katlanarak artacaktır. o yüzden karşılıksız para basmak çok tehlikelidir. günümüzde karşılığı olmayan parayı sadece amerika basıyor, onlar da kendilerine güvendiğinden.
  • (bkz: age of empires) tan bir örnek ile açıklanabilecek durumdur.

    uzayan savaşlarda altın madenleri tükenir. ama savaşacak ünite basmak için altın gereklidir. bu durumda ticaret ünitleri de sık sık düşman tarafından basıldığı için hızlıca altın bulmanın tek yolu markette altın karşılığı odun ve yiyecek satmaktır. ilk başta atıyorum 100 odunu 100 altına satarken gittikçe odunun değeri düşer. çünkü piyasada odun arzı artmıştır. 100 odunun değeri 10 altına düşer. daha çok işçi çalıştırarak odun ve yiyecek üretimini artırmaya çalışırsın ama savaş devam ettikçe iflas kaçınılmaz olur. bir süre sonra katledilmiş bir doğa ile ülkenin elden gidişini izlersin.
    halbuki burada yapılması gereken ticari ünitlerin güvenliğini sağlayıp altın akışını stabil tutmak, düşmanlarınkini ufak tefek saldırılarla sekteye uğratmaktır.
  • (bkz: #105242377)
hesabın var mı? giriş yap