• sadece petrol değil de petrolden kazandıkları geliri başbakan, başbakanın ailesi, başbakanın kaynı, başbakanın arkadaşları ve türevlerine yedirmek yerine yurttaşlarına yatırım yaptıkları için de olabilir mi acaba?

    aynı kaynaklar bizde olsaydı yine zengin olmayacaktık, katar/suudi arabistan gibi bir saltanat ailemiz olacaktı. onlar (daha) zengin olacaktı.
  • dünyayı petrole boğduktan sonra iklim miklim dersin kim bilecek.

    edit: bu konuyla ilgili bi belgesel vardı arkadaşlar. arap ülkelerinden farklı olarak petrolden kazandıkları parayı başka sektörlere yatırıp bi katma değer oluşturmuşlar. ama bu iki yüzlü oldukları gerçeğini değiştirmiyor.
  • avrupa'nın en fazla petrol üreten 2. ülkesi.

    dünyada en fazla petrol ihraç eden 11. ülkesi.

    nüfus'u 5.5 milyon.
  • petrol petrol diye hayıflanan arkadaşlar,

    128 milyar doları hiç eden yapılanma norveç'te de olsaydı, aynı zenginliğe sahip olurlar mıydı?
  • petrol ile. bu yıl için google'a göre ülkenin tüm parasının %73'ü petrol'den gelmiş örneğin.

    kaynak: https://www.norskpetroleum.no/…xports%20of%20goods.

    ve tabi o kadar kuzeyde kimsenin askeri bir gayesi yok. iskandinavya pasaport birliği de kurulmuş vaziyette, öyle ortaçağ'daki birbirlerine de girmiyorlar.

    yani öyle medeniyetle falan değil bazı yalayıcıların ısrarla söylediği gibi... medeniyetleri petrolle gelmiştir, tam tersi değil... şanslı adamlar.

    edit: ya kardeşim anlatamıyorum galiba. %73 diyorum. bizim mevcut paramızın üstüne *gider olmadan* her yıl 3 kat para eklenseydi, ortalığın içinden geçerdik. düşünsenize 1,5 trilyon dolar giriyor kasaya her yıl havadan. doğal kaynak böyle bir şey. yani insan kalitesiymiş falan geçin bunları. paranız varsa insanınız (genel skalada) otomatik daha kaliteli oluyor zaten.

    arabistan edit: norveç haricindeki petrol zengini olup da 3. dünya ülkesi olanlar, eski dünyanın petrolü olan kömür ile sanayileşmiş devletler tarafından işgal edildiler. petrolü kullanmanın yolunu da bu halihazırda kömürü kullanan devletler buldu. arabistan geri kalmış osmanlı toprağıydı. yani zaten sadece kağıt üstünde bağımsız olan bir devlet. venezuela yazanlar da olmuş, e o da abd sömürgesi. yani aranızda bp'nin britanya'dan petrol getirdiğini düşünen yoktur diye düşünüyorum sevgili ekşi tayfa.
  • petrolün çok önemli yeri vardır, bu doğru. ama petrolünüzün olması sizi zengin etmeye yetmez.

    (bkz: hollanda hastalığı)

    bu hastalığa yakalanmamak için beşeri sermayenizin olması lazım. şu an türkiye'nin her yerinden petrol fışkırsa dahi, bize kalıcı hiçbir yararı olmayacaktır.
  • savaştan kaçan ıraklı bir mühendis sayesinde oldu. bir dipnot bilgi de adamlar dünya'nın 6.petrol üreten ülkesi, lakin araçların yüzde 70'i elektrikli. alın buradan yapın bir de hesabı.
  • petrol.ama eğitimsiz para geçici refah sağlar.medeniyetin uğramadığı yerde zenginlik ancak görgüsüzlük ve israfa dönüşür
  • petrol denediyse o zaman "nasıl"ını da açıklayalım.

    efendim şimdi stavanger açıklarında ilk petrol fışkırdığında amerikalılar başta olmak üzere herkes salça olur. tabi bu "siz şimdi balıkçı iskandinav köylüleri olarak bilmezsiniz, biz size amerikan know-how'ını verelim gelirlerinize de ortak olalım" gibisinden yapıldı.

    ancak norveç bu tekliflere karşı geldi ve şaşırtıcı bir kararla devlet olarak petrolü çıkaracağını açıkladı. ve bunun için de statoil / devlet petrolü şirketini kurarak kuzey denizindeki petrol sahalarına yalnızca bu şirket üzerinden lisans dağıtmaya başladı.

    gel zaman git zaman statoil yeniden yapılandırmaya gitti, hem norveç'te hem abd'de borsaya açıldı ve yeni isim olarak kendisine equinor ismini seçti.

    bugün de hala her iki borsada eqnr ticker'ı ile işlem görmektedir.

    norveç devleti de petrol ve doğalgazdan elde ettiği geliri norveç varlık fonu aracılığıyla bütün dünyadaki önde gelen şirketlere yatırım yaparak değerlendirdi. halen daha norveç'te hükümetlerin, söz konusu gelirlerin yıllık olarak sadece çok küçük bir yüzdesini harcama yetkisi vardır.
  • fakirlikle bogusurken kuzey denizi'nde bulduklari petrol sayesinde
hesabın var mı? giriş yap