• avrupa'nın en fazla petrol üreten 2. ülkesi.

    dünyada en fazla petrol ihraç eden 11. ülkesi.

    nüfus'u 5.5 milyon.
  • petrol ile. bu yıl için google'a göre ülkenin tüm parasının %73'ü petrol'den gelmiş örneğin.

    kaynak: https://www.norskpetroleum.no/…xports%20of%20goods.

    ve tabi o kadar kuzeyde kimsenin askeri bir gayesi yok. iskandinavya pasaport birliği de kurulmuş vaziyette, öyle ortaçağ'daki birbirlerine de girmiyorlar.

    yani öyle medeniyetle falan değil bazı yalayıcıların ısrarla söylediği gibi... medeniyetleri petrolle gelmiştir, tam tersi değil... şanslı adamlar.

    edit: ya kardeşim anlatamıyorum galiba. %73 diyorum. bizim mevcut paramızın üstüne *gider olmadan* her yıl 3 kat para eklenseydi, ortalığın içinden geçerdik. düşünsenize 1,5 trilyon dolar giriyor kasaya her yıl havadan. doğal kaynak böyle bir şey. yani insan kalitesiymiş falan geçin bunları. paranız varsa insanınız (genel skalada) otomatik daha kaliteli oluyor zaten.

    arabistan edit: norveç haricindeki petrol zengini olup da 3. dünya ülkesi olanlar, eski dünyanın petrolü olan kömür ile sanayileşmiş devletler tarafından işgal edildiler. petrolü kullanmanın yolunu da bu halihazırda kömürü kullanan devletler buldu. arabistan geri kalmış osmanlı toprağıydı. yani zaten sadece kağıt üstünde bağımsız olan bir devlet. venezuela yazanlar da olmuş, e o da abd sömürgesi. yani aranızda bp'nin britanya'dan petrol getirdiğini düşünen yoktur diye düşünüyorum sevgili ekşi tayfa.
  • dünyayı petrole boğduktan sonra iklim miklim dersin kim bilecek.

    edit: bu konuyla ilgili bi belgesel vardı arkadaşlar. arap ülkelerinden farklı olarak petrolden kazandıkları parayı başka sektörlere yatırıp bi katma değer oluşturmuşlar. ama bu iki yüzlü oldukları gerçeğini değiştirmiyor.
  • savaştan kaçan ıraklı bir mühendis sayesinde oldu. bir dipnot bilgi de adamlar dünya'nın 6.petrol üreten ülkesi, lakin araçların yüzde 70'i elektrikli. alın buradan yapın bir de hesabı.
  • fakirlikle bogusurken kuzey denizi'nde bulduklari petrol sayesinde
  • petrol.ama eğitimsiz para geçici refah sağlar.medeniyetin uğramadığı yerde zenginlik ancak görgüsüzlük ve israfa dönüşür
  • ülkenin ekonomik gücü büyük ölçüde petrol ve doğalgaz kaynaklarına dayanıyor, zira 60’lı yıllarda kuzey denizi'nde büyük petrol ve doğalgaz rezervleri keşfedildi. bunun üzerine ülke enerji kaynaklarını etkin bir şekilde yönetmeye ve gelirlerini sürdürülebilir şekilde kullanmaya odaklandı. petrol ve doğalgaz gelirleri, "petrol fonu" olarak bilinen bir devlet fonunda toplandı. bununla birlikte norveç yüksek kaliteli eğitim, sağlık hizmetleri ve sosyal hizmetler sunarak vatandaşlarının yaşam kalitesini yükseltti. dolayısıyla cevap petrol.
  • herkesin petrol metrol diye palavra sıktığı ama gerçekte hiç de öyle olmayan bir sebeptendir.

    bakın şimdi.

    norveç...

    nerede? iskandinavya'da. tarihine bakalım;
    kaç çeşit terör örgütüyle mücadele etmiş?
    kaç doğal afet yaşayıp yıkıma uğramış?
    kaç şehri savaşlarda yerle bir olmuş, yakılmış, yıkılmış?
    kaç projesi sabote edilmiş?
    kimler tarafından hangi sebeple politik baskılara uğramış, ambargolarla boğuşmuş?
    bu soruları kendiniz uzatın.

    diyeceğim şu ki bir romanya kadar dahi dert görmemiştir bu adamlar. evet, birkaç savaş gördüler, bir miktar zayiat verdiler, ekonomik kriz atlattılar ama bizim kadar, küba kadar, iran kadar, israil kadar, yunanistan kadar zorluk çekmediler.

    bizim de kaynağımız var, tarımımız var. işgücümüz var. konumumuz var. dağlarımız, denizlerimiz var. ordumuz ve sanayimiz var. yeraltı kaynaklarımız var. ama milyarlarca dolarımızı, belki de on tane norveç edecek kadar maddi kaynağımızı işte bu dış kaynaklı sorunlarımıza harcadık biz. harcamak zorunda bırakıldık.

    birden fazla terör örgütüyle sınırında boğuşan kaç ülke sayabilirsiniz?
    kaç tane isveçli kaçakçılık yaparak norveç ekonomisine zarar veriyor bugün?

    biz kazandığını sağa sola harcayan bir ülkeyiz.
    norveç'in tuzu kuru, "petrolüm var" deyip satıyor, karışan eden yok.
  • bu kadar petrolü olup da savaş görmüyorsa diplomasi sayesinde zengin olmuştur. yoksa çökerler o ülkeye affetmezler.
  • norveç varlık fonu.

    bu heriflerin çok devasa bir devlet yatırım fonu var, petrolden kazandıkları parayla dünyanın her yerinde yatırım yapıyorlar.
hesabın var mı? giriş yap