• bir esere novella, novel ya da short story demek için elbette kesin bir kural olmasa da, kafadan şöyle bişey uygulanıyor:

    öykü, short story: en fazla 20,000 kelime
    roman, novel: en az 50,000 kelime.

    bunların arasında kalan uzunluktaki eserlere novella deniyor. çok saçma.
  • romancık da denilebilir.
  • nutella ne lan, tadi ayri bi tur hakkaten bu. steve-o king hikayeyi opucuge, romani da evlilige benzetir. novella hakkinda yorumu da vardir kesin ya, yine de benim tahmini benzetmem: nefes kesen ('nefes kesen', allahim beni affet) bi iliski ("benzete benzete buna mi benzettin dabuk"). okumasi tek oturumluk (bkz: aga oturum aciyor), cit diye. hikayedeki potansiyel "e bu olmus da devamini isteruk" kaygisi da yok. wiki'de kelime sayisi araligini [17500, 40000] diye vermisler. bi de novelette varmis (kelime sayisi: [7500, 17500] (kaynak: collect some stars to shine for you)), yeni ogrendim. hikayeye opucuk dedik novella'ya nefes kesen iliski miliski dedik buna ne dicez simdi, tesbihte hata olustu ben kacar.
  • science fiction and fantasy writers of america nebula awards'da 17500 ile 40000 kelime arası olması gerektiğine karar verilen romandan kısa hikayeden uzun edebi türdür.

    roman okumaktan uzunluğu nedeniyle sıkılanlara şiddetle tavsiye edilebilecek bir türdür novella.
  • (bkz: yok böyle bir şey)

    edebiyattaki (teorisindeki mi desek) en eften püften tanımlamalardan biridir. tamam elli altmış sayfalık metne roman diyecek halim yok da, 30.000 kelimelik bir metin 100 sayfayı çok rahat aşarken, ona da bir zahmet roman deme hakkım olsun -normal bir öyküden çok daha yoğun olabilir o 100 sayfa-. sınırlarını çizmesi çok zor bir konu üzerinde bu kadar kesin yargılara varmak aptalca açıkçası, kısa roman diyin, uzun roman diyin arkadaş, ya da tanımını yazara bırakmalı -akil bir yazar kısacık bir metne de roman demez zaten-. söz konusu bir oturuşluk olmalarıysa, postmodernist yazarlara bir göz atılmalı, kitabı duvara fırlattırabilir onlar.
  • short story'den uzun ama novel'dan kısa olan yazılı eserlere deniyor. bazı yazarlar bu alanda fazla eser yazılmadığı için öne çıkar ki bunun örneklerini burada yazmışlar. birde son zamanlarda artık post-modern ve post-colonialism ışığında niyeyse çoğu eserde sayfa sayıları aldı başını gidiyor. bölüm bölüm gazetelerde yazılan ve sonra birleştirilip kitap haline gelen eserlerden (charles dickens eserleri bile daha paragöz durumuna gelmiş. birde fazla novella yazanlar olmadığı için bazı yazarlar bu türde eser oluşturmayı ancak ne yazacağını pek bilemeyen kişilerin otlağı olarak görür ki bunun aynısı short story içinde söylenir. şiir bu konuda eleştirilmez ancak düzyazı olunca eser kısaysa yazarın diyecekleride sınırlı diye birçok önemli yazar düşüncelerini söylemiştir. mesela ingiltere kapsamında, ingiliz yazarlar roman yazarken, irlandalı yazarlar short story yazarak öne çıkmışlardır.
  • sevgili stefan zweigın ustası olduğu edebi tür.
  • kürk mantolu madonna - sabahattin ali.
    palto - nikolay gogol.

    en sevdiğim ikisi.
  • teknik tanım olarak arada yer alan bir tür. şöyle ki: anlatmaya bağlı metin en az 50 bin kelime ise roman; 20 bin kelimenin altındaysa hikâye; ikisi arasında bir yerlerde ise novella olarak adlandırılıyor.

    kolay okunması, hacimli romanlara nazaran çabucak bitmesi nedeniyle günümüz kuşağının sevdiği bir türdür. 150-250 sayfalık kurgusal metinler novella olarak değerlendirilebilir.
hesabın var mı? giriş yap