• öncelikle bu bölümde okumaya gönüllü olan arkadaşların matematikle aralarının iyi olmasını tavsiye ederim. öyle kulaktan dolma "işte arz talep varmış, grafikler falan" gibi bilgilerle güle oynaya yazarsınız; üç gün sonra calculus, lineer, diff, istatistik, ekonometri derken şapşala döndürüverir adamı. bölüm politikası olarak hocalar özellikle istatistik derslerinde savsaklamaya pek töleranslı değillerdir, dolayısıyla öğrenci bırakmakta tereddüt etmezler. tabi bütün bunlar gözünüzü korkutmasın şimdiden. dersleri gerekli ölçüde takip edip biraz da çaba gösterdikten sonra asgari notları alabilirsiniz, eşşekliğin lüzumu da yok.

    şimdi isterseniz bu dört senede akademik olarak sizleri ne tür maceralar bekliyor onlara kısaca bi bakalım.

    1. birinci sınıf önemlidir. hem calculus derslerinin hem de ekonomiye giriş derslerinin alındığı bu kritik yılda bu derslerden iyi notlar almanız ilerde çok işinize yarar. hele ki gelecekte ekonomi master'ı-phd'si veya daha kısa vadede yandal, çift anadal gibi akademik planlar sahibi bir insan iseniz bunlardan a'lı notlar almaya bakın. çoğu öğrenci econ 101, 102 gibi dersleri ikinci, üçüncü sınıfta ortalama yükseltmek adına tekrar alır, buna gerek bırakmamış olursunuz.

    2. ikinci sınıfta birde girizgahını aldığınız 101, 102 giriş derslerini daha kapsamlı bir şekilde econ 201* ve econ 202* olarak alacaksınız. ikisi de zevkli dersler olup, mikroda halis akder'in çok sayıda öğrenciyi telef edebildiğine şahit olunmuştur. bir de 205'ten 302'ye yelken açan dörtlü bir istatistik-ekonometri kombosunun * * * * da başlangıcı ikinci sınıfa denk gelir. iktisat bölümü için tamam mı devam mı diye nitelendirilebilecek bir senedir.

    3. üçüncü sınıfta ise para politikası* , maliye politikası* gibi daha spesifik derslerin yanı sıra kısaca trade olarak bilinen international economics 1-2 dersleri yer alır. iktisat öğrencisi bu derslerle birlikte yavaş yavaş ekonominin gidişatına yönelik fikir yürütebilmeye başlar. unutmayın ki ekonomi dediğimiz naneyi çözmek sanıldığı kadar basit değildir. üçüncü ve dördüncü sınıfta, hatta mezun olunduğunda dahi ekonomide dönen çoğu mevzuyu anlayabilmek için gündemi sıkı takip etmeniz ve o zamana kadar öğrendiğiniz iktisat bilgisini güzel yorumlayabilmeniz gerekir. üçüncü sınıfta birkaç tane seçmeli ders de almanız icap eder. size tavsiyem üçüncü sınıfta ilerde ne yapmak istediğinizi az çok şekillendirip ona göre seçmeli derslere yönelmenizdir. haa ama dersiniz ki benim öyle ileriye dönük bir planım yok nerde not orda ben dersiniz, o halde diğerlerine kıyasla daha rahat veya daha bol not alabilinen dersler mevcuttur. zaten öğrenirsiniz zamanı gelince, yeter ki biraz uyanık olun.

    4. dördüncü sınıfta eğer alttan ders bırakmadıysanız nispeten rahat olacağınızı söyleyebilirim (özellikle de ikinci dönem). bu senede verilen türkiye ekonomisi dersi* çok faideli bir ders olub, cnbc-e'den sabah saatleri de randıman alabilmenizde çokça yardımcı olacaktır. ayrıca, verilen makaleleri adamakıllı okumanız halinde türkiye'yle ilgili iktisat literatürüne daha hakim olmanızı da sağlayacaktır. bunun yanında dördüncü sınıfta sizden bir de seminer tezi yazmanız beklenir. yazılı belge her zaman iyidir. elinizde ben de şunu yaptım diyebileceğiniz bir kağıt olur, (dördüncü sınıfa kadar yaptığınız ıttırı vıttırı bi ton ödevin dışında tabii). ek olarak da birçok seçmeli ders alabilirsiniz.

    ve varsayalım ki mezun oldunuz. sizi ilerde nasıl bir kariyer bekliyor bunu merak ediyorsunuzdur mutlaka. seçenekler arasında özel sektör, kamu ve akademi olarak üç temel sınıflandırma yapılabilir. mezunlar özel sektörde genellikle pricewaterhousecoopers, deloitte, ernst & young gibi denetim firmalarına rağbet ederler. bunun dışında banka müfettişliği ve özel sektördeki diğer şirketlerin çeşitli departmanları da seçenekler arasındadır. kamuda ise başta merkez bankası, hazine, dış ticaret, dpt gibi baba kurumlar olmak üzere birçok kamu teşkilatı çok seçici olmalarına rağmen odtü iktisat'tan çok sayıda öğrenci alırlar ve oldukça iyi olanaklar sundukları söylenir. son olarak da akademik ortamlar seçeneği vardır. iyi bir ortalamayla mezun olduğunuz takdirde odtü etiketiyle yurtdışında iyi üniversitelere kabul alma şansınız yüksektir. master, doktora allah ne verdiyse okuyup akademisyen olmaya çabalarsınız. bugün bakınca bölümdeki birçok akademisyen odtü iktisat mezunudur ve yurtdışında lisansüstü eğitimlerini yapıp kendi bölümlerinde hoca olmuşlardır.

    hoca demişken. şöyle bi hocaları da sınıflandırayım çabucak.

    şeker gibi hocalar

    fikret şenses
    ebru voyvoda
    ışıl erol

    sağı solu belli olmayan hocalar

    erol çakmak
    halis akder
    erdal özmen
    aysıt tansel

    öğrenci dostu gözüken ama adamı gözünü kırpmadan harcayabilen hocalar (korsan şeker hoca)

    erkan erdil
    güzin erlat

    etliyle sütlüyle işim olmaz hocaları

    serap aşık
    elif akbostancı
    gül ipek tunç
    esma gaygısız

    aslında hocaları tek tek analiz de etmek isterdim ama şimdi nerden başlasam bilemedim, baya meşakkatli bir iş. iyisi mi siz genel hatlarıyla böyle bilin de hocaları, zamanla kendiniz tecrübe edersiniz.

    sonuç olarak bölümü tercih yapacak öğrencilere can-ı gönülden tavsiye ederim. odtü kampüsünde okuyacak olmanız da bu tavsiyemi şiddetle güçlendiriyor. iki hafta önce mezun oldum, şimdiden burnumda tütüyor lan... izninizle şimdi biraz yalnız kalmak istiyorum.
  • orta doğu teknik üniversitesi iktisat bölümü, üniversitenin teknik olmasının hakkını fazlasıyla veren bir bölümdür.

    yüksek lisans programının ilk döneminde mikro, makro, ekonometri ve matematik verilmesinden de anlaşıldığı üzere, öğrenciyi neo-klasik iktisadın teknik işlemleriyle boğan, eleştirel bir bakışa sahip olmasına müsaade etmeden, sürekli türev alarak iktisat biliminin teknik olmayan kısmından uzaklaşmasına neden olan bir bölümdür. öğrenci, yüksek analitik zekası ve denklem çözme yeteneği sayesinde merkez bankası senin hazine benim en iyi devlet dairelerinde dolaşabilecek, fakat iktisadın sadece hakim paradigmasını öğrenmiş bulunacaktır. halbuki iktisat bir sosyal bilimdir. insanlar arasındaki ilişkileri açıklamaya çalışır; fayda maksimizasyonu yapan ajanların mallarla arasındaki ilişkileri değil.
  • mezun olarak sayesinde dunyanin onde gelen sirketlerinde calisma imkanini bana sunan; hayatimin 4 senesini gecirdigim; ayakta durmayi bana ogreten; beni evlendiren; ise sokan; hayatimin en onemli anlarini yasatan bolum.. ha bizim donemdekilerin buyuk cogunlugu malin onde gideniydi orasi ayri

    üniversite seçim döneminde başlığa gelenler için zorunlu edit: arkadaşlar, ben mezun olalı an itibariyle 15 seneye doğru gidiyor, bakın mezun olalı diyorum, dolayısı ile çok güncel bilgiler vermem mümkün değil, bize ders veren hocaların bazıları öldü, öyle düşünün.
  • bitireli 7-8 ay olan bölümüm. şu an yüksek lisans yapan biri gözüyle yazıyorum bunları, lisansa gelmeyi düşünen ve bölümü merak eden insanlara yararı olur belki.

    iktisatta türkiye'de hala üst sıralardadır bence lisansta. bence en büyük sorun insanların üniversite tercihini "ee evet bunu da yazayım" diye yapması. memnuniyetsizlik hep buradan. ben de bilmiyordum ki iktisat ne girmeden (ve girdikten sonra bir iki sene de). insanların çoğu hala işletme/iktisat aynı şey sanıyor mesela.

    ama yani o kadar değil ki. diğer üniversitelerde biraz öyle olabilir. neden bizim uygulamalı dersimiz yok, hiç anlamıyoruz iktisat haberlerini hala, neden math120 alıyoruz hala diyebilirsiniz bu yüzden. koç üniversitesi'nde arkadaşlarınız çift anadal yapıp hala gezmeye vakit bulurken siz lineer'i 2. kez aldığınız için 35 saatlik ders yüküyle boğuşuyor olabilirsiniz* hepsi olabilir (hepsi oldu). odtü'nün sistemi harika mı elbette değil. çok çok geliştirilebilir. ama uygulamalı yüksek okul değil burası, üniversite. elbette teorik olacak. çünkü iktisat teorisini bilmeden uygulamanın anlamı yok.

    ben üniversite tercihlerimi yaparken buraya epey bakmıştım, hala bakılıyor mu bilemiyorum ama o yüzden birilerine yardımcı olur belki diye yazayım dedim, bölüm nedir ne değildir bir fikriniz olsun. hocalar ve dersler hakkında da yorum yaptım girmiş olanlarınız için. buyrunuz tarafımdan bir odtü iktisat kılavuzu:

    - öncelikle hakikaten isminin bir artısı var bölümün iş hayatında sanırım, ya da bir noktada olmuş, çünkü şu an danışmanlık firmaları yönetim kurullarında olsun, bankalarda olsun hep cvlerde gördüğüm bir isim (tabi eskiden özel üniversitelerin olmaması bunda önemli bir sebep). o yüzden "girersem iş bulurum" mantığı için iyi bir tercih olabilir (ben de bu sene göreceğim bakalım). ama artık piyasa acımasız. istanbul'da bu bölümlerde okuyanlar part-time çalışıyor. odtü'de bunu yapmak çok zor zaman ayarlaması açısından. yapan oluyor ama ders yükü saat olarak da yük olarak da daha fazla.

    - devlet için baya iyi bir seçenek gibi duruyor. merkez bankası'nda benim gittiğim bölümde çalışanların %30-%40 gibi bir kısmının odtü iktisat mezunu olduğunu söylediler. hazine de öyle. bir kere sınavlarında çıkan soruları derslerde görmek gibi bir artınız oluyor.

    - yurtdışında doktora, akademisyenlik düşünen dostlar: altta daha çok yorum yaptım ama yurtdışı bağlantıları konusunda bir bilkent, bir koç olmadığı gerçek. eğer başvurduğunuz okuldan mezun hocanız size referans yazarsa, eğer hocanız dünya çapında konusunda tanınıyorsa, o okuldaki insanlarla paperlar yazıyorsa girmeniz çok daha kolay. eğer başvurunuzu okuyan kişi "wtf is metu" diyorsa girmeniz daha zor. bu konuda düşünüyorsanız bir hocaların mezun olduğu okullara, repec listesinde olup olmadıklarına, genel olarak tanınıp tanınmadıklarına bakın. ama odtü de kötü değil kesinlikle yani, stanford'da vs insanlar var arada master yapıp giden. sadece odtü'den direk harvard'a gitmeniz biraz zor olabilir.

    - bölüme gelelim. iki sene bölüme uğramayacak kadar nefret ettim orada okumaktan o yüzden kötü yönlerini de özetleyebilirim ama iyilerden başlayalım. hocalar hem ilgili hem bilgili diye özetleyebilirim sanırım bunu. "cevher" nitelediğimiz insanların şu an odtü'de olmadığı doğru olabilir ama bence parlayacak yıldızlar var (burada kalırlarsa).

    matematik çok ağır değil, calculusler iktisatta lisansta ve hatta yüksek lisansta işinize yarayacak tüm matematiği fazlasıyla veriyor. linear algebra kolay gözüken zor bir ders ama öğrenmek aşırı önemli. yüksek lisans yapmak istiyorsanız matematik derslerinizin aa olması çok önemli bir sinyal. benim hiçbiri değil ilk seneler okula uğramadığım için. onu sonradan toparlamak zor ders yükü ve 3 dönem sonra yeniden alamazsınız kuralı ile. o yüzden belki yurtdışında master doktora diye bir düşünceniz varsa aklınızda bulunsun.

    zaten girdiyseniz dersler hakkındaki yorumlarım: bölümün programı bu sene biraz değişmiş iyi de olmuş. monetary fiscal international bu dersler bazı insanların ilgisini hiç çekmiyordu. ben international econ dersi sebebiyle bu bölümü sevdim, master yapmaya o ders yüzünden karar verdim, o yüzden onu kesin alın derim (ama (bkz: hasan cömert)'ten. (bkz: elif akbostancı)'yı da severim ben ama hasan hoca'dan international almakla elif hoca'dan almak farklı şeyler.) genelde seçmelilerde ben mikro gittim (game theory, uncertainty vs). açıkçası bölümün güzel yanı seçmeliler. şu anda çok daha fazla seçenek var, her şey seçmeli olmuş son iki sene. benim önerim farklı farklı konulardan seçmeliler alın, her tarafını görün bu işin, biri mutlaka hoşunuza gider.

    iktisatta master yapmak isteyen herkese önerim: asistanlık dersini ve tezi kesin alın. kesin kesin kesin. yani o ikisi akademiye açılan kapı gibi bir şey. matematik notlarınızı yüksek tutun ve o dersleri öğrenin. genel notlarınızı da yüksek tutun. iktisatta aldığınız iktisat eğitimi temelin biraz üstüne geçince hocaların hangi school'dan oldukları önemli (makroda). burada school derken kastettiğim şey school of thought (düşünce okulu böyle bir çevirisi varsa). yani keynesianlar mı, monetaristler mi, neoklasikler mi... odtüde neoklasik bir hoca yok ya da ben rastlamadım. buradaysa tüm hocalarım neoklasik. bambaşka konular görüyorum resmen. hiç modelleme görmüyoruz neredeyse odtü'de. gerçekten akademi diyorsanız boş vaktiniz varken matlab filan öğrenin. çok işinize yarar.

    hocalar:

    ders konuları bir yana ders alınması gereken hocalar:

    fikret şenses <3 (emekli olmuştu ama hala faculty listesinde çıkıyor. yakalarsanız kaçmayacak fırsat. introyu fikret şensesten alan herkes bu bölüme farklı bakıyor bence. edit: (bkz: iron nick)'in düzeltmesi üzere artık sadece master'da turkish economy veriyormuş.)
    hasan cömert
    ebru voyvoda
    seven ağır*
    onur yıldırım
    ilhan can*
    serkan küçükşenel
    sheila pelizzon
    yıldırım koç**
    cem somel**

    *bunlardan ders almadım ama deniyim diye bir-iki derslerine gitmiştim bence iyiler.
    **bunların iyi olduğunu duydum sadece, maalesef uymadılar hiç programıma.

    bunların hepsi konularında çok iyiler, insanın resmen ufku genişliyor. ufkunuzun genişlediğini hissediyorsunuz. hele daha tarihe yönelik isimlerin derslerinde gerçekten beyninizi kullanmanız gerekiyor, üniversitede görülmesi gereken şeyler.

    ders konuları bir yana ders alınmaması gereken hocalar (iyi insanlar ama vaktinizi harcamayın yani):

    çınla akdere (belki geliştirmiştir kendini ama ben ders alırken gayet kötüydü)
    osman gülseven

    kararsızım:

    dilem yıldırım. şöyle bir şey var çok sert bir insan, beni aşırı strese sokmuştu, ortaokuldan sonra ilk defa bir hocadan korktum herhalde. fakat burada görüyorum ki ekonometriyi de gayet iyi anlatmış. ben nadir hoca'dan hiç ders almadım, bunu söylemek lazım ama. irregular idim, regular hocaları hiç bilmiyorum. ama buradaki ekonometri dersimin ilk kısmında epey yararlı oldu dilem hoca. o yüzden alabilirsiniz ama mutlu bir süreç olmayabilir diyeyim.

    - diğer şeyler:
    kantini gerçekten odtünün en güzel kantinidir. kantin dünyanın en güzel geleneği bence. çayı kısırı allahım mükemmel :'(
    kışın binası epey soğuk olur, üşüyeceksiniz.
    iktisat topluluğu odtü ruhuna yaraşır bir iktisadi düşünce tarihi topluluğu aslında.
    iş için yazın yapacağınız stajlar inanılmaz yararlı olacak. yaptığımı yapmayın staj yapın. zorunlu değil diye salmayın.
    finans, pazarlama, case study, girişimci.. bunlar duyacağınız laflar değil. o dersler işletmede. derslerde gördüğünüz şeyler kurumsal işinizde kullanacağınız şeyler olsun istiyorsanız orası gerçekten işletme bölümü.

    hadi rasgele.
  • ekonomi mühendisliği diye bişey olsa nasıl bişeye benzeyeceğinin somut örneği..
  • kalkınma iktisadı konusunda yedi okka taşaklı fikret şenses hocayı bünyesinde barındıran nadide bölümdür.
  • okurken çok zaman sınav öncesi elimi ayağımı titreten; derslerden lanet ettiren; ama bunların sonucu dd'yle geçtiğim derse ilişkin bile hatırısayılır şey bildiğimi gördüğüm; bu ara burnumda tüten ilim irfan yuvası.

    bir de bu bölümle ilgili şöyle bir şey var. odtü'nün hemen her bölümünün türkiye geneline kıyasla çok önde olduğu zaten açık fakat iktisat bölümleri arasında resmen bir uçurum söz konusu. örneğin, "saygın" bir başka üniversite öğrencisi arkadaşımla konuşurken öğreniyorum ki okulda gördükleri istatistik dersleri bu bölümde 106 kodlu ders adı altında veriliyor ki daha henüz adı bile istatistik değildir kendisinin.

    "iktisatla türev integralin ne alakası var ?" diyenlerden, "istatistik kolay abi olasılık falan" diyenlerden hiç bahsetmiyorum.

    son olarak bir fikir vermesi için söylüyorum. ekonometri derslerinin ilkini cc, ikincisini dd alarak geçmiş bir öğrenci 0 (sıfır) çalışmayla girip kpss ekonometride türkiye 30. su falan olabiliyor mesela.
  • dört yıllık odtü hayatımda bana bir kere olsun bile benim ne işim var lan burda dedirtmeyen bölümdür kendisi. öğrencilerine sahip çıkar ,yönlendirir ,suyunu yemini eksik etmez. danışmanları şeker gibi insanlardır halden anlarlar. hocalarıda bazı istisnalar dışında çok sağlam değerli insanlardır. hele bazı idealist hocaları vardır ki dadından yenmez hatta bu insanlardan faydalanmak için insanlar bu insanların derslerini ikişier üçer alırlar banamısın demezler. daha birinci sınıftan başlayan bir 105-106-205-206-301-302 serisi vardır ki bilen bilir okul uzatma nedenidir.
    artısımı eksisimi çözemedim ama bölüm insanı 4 sene boyunca şiddetli matematiğe maruz kalmaktadır. bunun yan etkisi olarak ileri safhalarda bazıları toplumun refah seviyesini meksimize etmek için toplumsal refah fonksiyonunun ali kişisine göre türevini alıp sıfıra eşitlemektedirler...mezun olunca de 1. sınıf iktisatçı 2. sınıf matematikçi muamelesi görmektedirler...
    on kaplan gücünde bir kantine sahiptir. öyle küçük minik sevimli gibi fala gözüksede istese godumu oturtur icabında. kantin çalışanları dünyanın en şeker insanlarıdır...
    bu sene insanlarını tanıma fırsatı bulduğum kamu bölümüyle aynı binada ikamet ederlerr kardeş kardeş geçinirler.birbirleirnin tavuğuna kışt demezler.
    uzun lafın kısası seviyom lan ben bölümümü.
  • her ne kadar öğretim süreci tüm öğrencileri akademisyen yapacakmış gibi düzenlense de mezunlarının diğer alanlarda da başarılı olduğu ya da daha mezun olmayanların böyle bir iyimser beklentisi olan bölüm.
  • asagida yer alan doktora programindan hangi derslerin "bilkent üniversitesinde önlisans programlarında seçmeli olarak verildigini" merak ettigim bolum. ayrica bilip bilmeden, okuyup anlamadan sacma sapan elestirilere maruz kalan bolum.

    ph.d. program in economics curriculum

    first semester
    4 electives*

    second semester
    econ 503 microeconomic theory ii (4-0)4
    econ 504 macroeconomic theory ii (4-0)4
    econ 508 econometric methods ii (3-0)3
    or
    3 electives**

    third semester
    ph.d. qualification examination (november)

    fourth semester
    ph.d. qualification examination (may)
    econ 695 advanced seminar in economics nc
    econ 699 ph.d. dissertation nc

    fifth semester
    econ 695 advanced seminar in economics nc
    econ 699 ph.d. dissertation nc

    sixth semester
    econ 695 advanced seminar in economics nc
    econ 699 ph.d. dissertation nc

    *a minimum of 3 electives out of 4 or 7 should be chosen from a single area of specialization.
    ** the student can take these additional three electives if he or she has taken the three must courses towards an m.s. degree

    areas of specialization

    economic theory
    econ 503 microeconomic theory ii (4-0)4
    econ 504 macroeconomic theory ii (4-0)4
    econ 508 econometric methods ii (3-0)3

    econometrics
    econ 680 time series econometrics (3-0)3
    econ 681 macroeconometrics (3-0)3
    econ 682 microeconometrics (3-0)3
    econ 685 topics in time series econometrics (3-0)3

    agricultural economics
    econ 607 i-o analysis (3-0)3
    econ 608 cge models (3-0)3
    econ 641 international agricultural trade and policy (3-0)3
    econ 645 economic analysis of resources and environmental
    policies (3-0)3

    political economy and economic history
    econ 605 development of macroeconomics (3-0)3
    econ 639 economics of consumption and demand analysis (3-0)3
    econ 642 advanced studies in institutional economics (3-0)3
    econ 643 advanced studies in economic history (3-0)3
    econ 647 political economy of the middle east
    econ 667 development economics (3-0)3
    econ 688 trade and industrialization (3-0)3
    econ 691 economics of technology policy (3-0)3

    applied microeconomics and policy
    econ 607 i-o analysis (3-0)3
    econ 608 cge models (3-0)3
    econ 644 game theory (3-0)3
    econ 651 advanced industrial organization (3-0)3
    econ 659 mathematical economics (3-0)3
    econ 682 microeconometrics (3-0)3
    econ 691 economics of technology policy (3-0)3
    econ 698 labor market economics (3-0)3

    applied macroeconomics and policy
    econ 628 european economic integration and turkey (3-0)3
    econ 631 monetary theory (3-0)3
    econ 636 international macroeconomics (3-0)3
    econ 680 time series econometrics (3-0)3
    econ 681 macroeconometrics (3-0)3
    econ 685 topics in time series econometrics (3-0)3
hesabın var mı? giriş yap