• ogilvie sendromu, akut paralitik (adinamik) ileus veya pseudo-obstrüksiyondur, sir william heneage ogilvie tarafından 1948 yılında açıklaması üstüne bu isim konulmuştur. semptomları, massif dilate olmuş abdomen, kolon distansiyonu ve biraz ağrı ile gözükür. fiziksel bir obstrüksiyon olmamasına rağmen, obstrüksiyon semptomları gözlemlenir. yani bariumlu grafide bir patoloji gözükmez. bu sendroma sahip kişilerde, patoloji, obstrüksiyondan ziyade celiac aksis ve semilunar ganglionlardadır. dilatasyon, bu sempatik gangliaların, işlevlerini bir sebepten ötürü yapmamasından kaynaklanır. bu sebepler, otonomik sinirlerin işlevlerini yerine getirememesidir. hali hazırda hala, tam olarak patogenezi bu sendromun anlaşılmamıştır. genelde yaşlı yetişkinlerde, yatağa bağımlı, narkotik madde kullananlarda gözükmektedir. operasyon olmadan yapılacak tedavi, bağırsakları dinlendirmek, damardan sıvı tedavisi ve lavman yapmaktır. eğer tedavi, yeterli olmazsa, invazif yöntemler kullanılmaktadır.

    kaynak:
    abernathy's surgical secrets
    sabiston
    the mont reid surgical handbook
  • parenteral beslenme ihtiyacı olabilmekte ve tpn komplikasyonları yüzünden ölümler görülebilmektedir. prokinetik ajanların tedavide faydası kanıtlanmamıştır.
  • ogilvie sendromunun diğer adı kolonik psödoobstruksiyondur. bir olaydan sonra hastalarda kolon genişlemesine yol açabilen ileus'u taklit eden bulgularla ortaya çıkarlar. ama dinlediğimizde bağırsak sesleri vardır. ve gaz-gaita çıkışı olur.

    ogilvie sendromunun tedavisinde ayakta direk batın grafisinde görünen çekumun çapı 13 cm ve üzeri ise tüp çekostomi yapılır. ama çekumun çapı 12 cm ve altındaysa sadece kolonoskopik dekompresyon yapılır.
  • splenik fleksuranın distalinde parasempatik aktivitede azalma ya da kaybolma, sempatik aktivitede artma ile ortaya çıkan fonksiyonel bir tıkanma. tedavide nazogastrik dekompresyon ve lavmanlı konservatif tedavi ile yüzde 86 hastada 3 gün içerisinde sonuç verir. konservatif yöntemlerle sonuç alınamazsa ve perforasyon riski oluşmuşsa cerrahi tedaviye başvurulabilir.
  • mekanik obstrüksiyon olmaksızın akut kolonik obstrüksiyon mevcuttur.
hesabın var mı? giriş yap