• asıl adı ölçme bilgisi ve enstrümantasyon olan, bir ölçme aleti fabrikasında çalışmayacaksanız, hayatınız boyunca "itina ile ölçüm yapılır" yazılı bir kamyonetle ölçüm işlerine koşturmayacaksanız ve bütün ölçümlerinizi elle almak -1 volt kaç karıştır?-, ölçüm aleti kullanmamak gibi bir takıntınız yoksa pratikte pek bir işinize yaramayacak teoride ise beyninizi sulandıracak olmasına rağmen -en azından itü'de- büyük bir itina ve hassasiyetle -tıpkı ölçüm yapmak gibi- mütiş bir öneme sahip bir dersmişcesine anlatılan, ölçme sırasında ne kadar çok hata yapıldığını ve aslında hiçbir ölçümün sağlıklı olmadığını, ne kadar kassak da olmayacağını, son damlanın her zaman dona düşeceğini anlamamizi sağlayan ders.
  • konum ölçmeleri yükseklik ölçmeleri gibi dersleri almak için ön şart olmasından dolayı okul uzatan ders ayrıca harita mühendisliğinde bir anabilim dalı.
  • mühendislik fakültesi öğrencilerine jeodezi ve fotogrametri mühendisliği bölümü hocaları tarafından verilen ders.
  • casio fx serisi hesap makinelerinden birini almama neden olan ders.. lakin sadece 1 dönemlik.
    (bkz: grad)
  • istanbul üniversitesi orman fakültesinde peyzaj mimarlığı ve orman mühendisliği bölümünde zorunlu olarak okutulan ders. peyzaj mimarlığında ikinci sınıfın ikinci dönemi verilmektedir bu ders. dersi vizeye kadar feyza hoca vizeden sonra ise başka bir hoca vermektedir. dersin final puanlamasını ise yüzde kırk feyza hocanın soruları yüzde 40, ikinci hocanın soruları yüzde 40 ve yüzde yirmi sözlü sınav oluşturur. feyza hoca'nın sorduğu vize sorularından eğer 30 ve üstü bir puan aldıysanız sevinmelisiniz lakin genel olarak daha düşük notlar gelmektedir. çünkü öylesine not kırar ki puan almak bile mcizedir denilebilir. ilk iki dersten sonra yatay ölçme uygulaması vardır. bahçenin belli bölümleri 6'şar kişiden oluşan gruplara verilir ve prizmayla ağaçları, binaların yerlerini kağıda geçirmeniz istenir. kağıda geçirdiğiniz veriler asistanlar tarafından netcad programında kontrol edilir ve finale girme hkkı kazanırsınız. uygulamalarda bir ders girmeme hakkınız vardır, iki ders uygulamaya girmezseniz direk kalırsınız. bu dersin asistanları şeker insanlardır. çilekeştirler, sonuçta öğrenciyle beraber uygulama yaparlar, nivo, prizma gibi ölçme bilgisi aletlerini öğretmeye çalışırlar. dediğim gibi yoklama konusundaçok hassastırlar. vizesinden 30, finalinden 40 alarak bu ders "cc" veya "dc" ile rahatlıkla verilir. ayrıca benim kendi yorumum bu ders ikinci sınıf yerine üçüncü sınıfta verilse çok daha verimli olur. çünkü ikinci sınıf öğrencisi "bunu nerde kullancam ben yeaaa" diyip fazla önemsemeden geçmeye bakmaktadır. ama aslı öyle değildir. eğer eline çelik metre almamışsan çizdiğin sadece kağıtta kalır, ölece dolanırsın.
  • muhendis olacak kisilerin cogunun aldigi ders. arazi uygulamasi yaz doneminde amele yanigi, kis doneminde soguktan donma yapar. okul bitince arazide calisacaklar, iyi dinleyin, iyi ogrenin.
  • inşaat mühendisliğinde okutulan ve size ekstradan 15 gün daha staj kilitleyecek olan derstir. hesap makineleriniz hafızasının yetmeyeceği kadar işlemi bir arada yapmak zorunda kalabilirsiniz. önemli bir ayrıntı olarak gradla çalıştıktan sonra hesap makinenizin ayarını dereceye almak unutmamalıdır, sonra çok baş ağrıtır.
  • yeryüzündeki doğal ve yapay engebelerin ölçülmesi, bunlar arasındaki bağıntıların belirli hale getirilmesidir. mühendislik alanında, ölçme bilgisinin bir diğer ismi de topoğrafya olarak da bilinmektedir.

    ölçme bilgisinin temel amacı dünyanın şeklini, büyüklüğünü, iç yapısını araştırmaktır. ölçme bilgisinin bu temel amaca yönelen dalına teorik jeodezi ya da yüksek jeodezi olarak adlandırılır. bu bilim dalı yardımıyla elde edilen sonuçları toplum hizmetlerinde kullanma amacıyla yapılan ölçme çalışmaları da pratik jeodezi adını alır. çeşitli amaçlarla çeşitli ölçeklerde haritaların hazırlanması, hazırlanmış olan haritalar üzerinde planlanan durumların yeryüzüne uygulanması, pratik jeodezinin kapsamına girer.

    yapı projeleri belirli bir arazi parçası üzerinde uygulanmak için yapıldığından önce bu arazinin yatay ve düşey konumunu gösteren bir haritaya ihtiyaç vardır. haritadan alınan bilgiler, yapı projesinin arazinin şartlarına uygun bir şekilde hazırlanmasını sağlar.

    hazırlanan yapı projesinde belirtilen şekilde yapılan temel planının zemine uygulanmasında ve temel kazısının yapılmasında da yardımcı olur.
  • genel anlamda basit bir derstir.
  • peyzaj mimarlığı dersini ameleliğe dönüştürmek için müfredata eklenmiş gereksiz bir derstir. yağmurda ve çamurda arazilere çıkmak, üşümek, hasta olmaktan başka bir boka yaramaz bu ders.
hesabın var mı? giriş yap