• yapmasam çatlardım.
    (bkz: bu da benim tikim hütnü)
  • pek kendinden emin arkadaşların zannettiği gibi, osman mı otman mı tartışması cehaletten kaynaklanan bir tartışma olmayıp, osmanlı'nın kuruluşu çalışan herkesin ciddiye aldığı, ve hala da ciddi hiç kimsenin osman'dır abi, peltek s' var ya orda peltek s' diyip sıyrılabileceğini düşünemeyeceği kadar hararetli ve süregiden bir tartışmadır.

    edit: kafadar'ın, between two worlds'ünün başlarına bakılabilir, ilk 20 sayfada filan. baska bir suru kaynak.

    babasının ismi ertugrul, amcalarının sungur tekin, gundogdu, ve dundar alp olan, kardeşlerinin isimleri savcı ve gunduz alp olan, bir adamın adının "osman" oluşu, biraz üstüne durup düşünelisidir herhalde.
  • bu ısım tartısması temelde osmanlı'nın heteredoks kokenlerı ıle ılgılı bır tartısmadır. aılenın muslumanlıgını osman-otman-ataman beyın kendısıyle baslatanlar mevcuttur. beyın musluman olusunu sogute yerlesmesınden daha sonraya tasıyan efsaneler vardır. bır de bıldıgım kadarıyla bastırdıgı sıkkelerden-evet adına sıkke bastırılmıstır-bırınde adı atamana benzer sekılde yazılmıstır. buna ek olarak huseyın rıza arkadasın belırttıgı gıbı babası, amcaları ya da kardeslerı dını ıcerıklı ısım tasımazken hatta kendısı de ogluna orhan adını vermısken, ısmının osman olması en basıtınden garıp olarak gorulebılır.

    yanı osman beyın aslında otman ya da ataman olması fazlasıyla mumkun bır ıhtımaldır.
  • çoğu kaynakta otman,tuman,atamandır.
    kaynaklara gelince şihabud-din ibnu fazli-ilahi al -umari'de osman bey'in adı orhan ibni taman'dır.
    yine yazıcızade ali'nin tarihi al-i selçuk adlı yapıtının topkapı sarayı'ndaki nüshasının başında " " oğlancuklarun ağlatmayan ... ... otman oğlu " dikkat çeker.

    bu osman-otman-ataman meselesinde adnan erzi'den aktaran erdoğan aydın okunmalıdır; " moravscık birçok bizans tarihçisinin ( georgies,pachymeres,nikophoros,gregoros gibi) yapıtında ataman,atuman adının bulunduğunu örneklerle ortaya koymuştur. arap halifeleriyle osmanlı ailesinden kişilerin adlarını transkripsiyonlu olarak yazan bizans kaynaklarında, bu özel biçimlerin görülmesi dikkat çekicidir."

    bakın osman beyin heterodoks -veya hiç olmayan- islam anlayışından, bununla bağlantılı olarak beyliğin orta asya köklerinden bahsedip konuyu uzatmıyorumda. ayrıca bu şahsiyete dair bir islamdan söz edeceksek evvela bu islamın osman,ömer ve bekiri barındırmadığını da hesaba katarak mevzuya dair birşeyler söylemek mecburiyetindeyiz ki böylece de "osman" ismine ulaşılmayacaktır.
    kaldı ki osman bey'in babasının,kardeşlerinin adı türkçe iken, osman'ın adının "osman" olmadığı kuvvetli bir sonuçtur.
  • ertuğrul gazi'nin müslüman olduğuna dair herhangi bir kesin bilgi olmamasından ötürü müslüman ismi olan osman'ı çocuğuna niye koysun sorusundan doğan tartışmadır. otman saçma gelse de ataman gibi daha makul alternatifler bulunmaktadır.
  • üzerinde neden konuşulduğunu anlamadığın tartışma meselesi.
    yukarıda bir arkadaş da biraz değinmiş, osmanlı türkçesinde peltek s yazılırken üç nokta vardır, bu iki noktayla yazılırsa t okunur, dolayısıyla osman'ın bazı kaynaklarda otman olarak geçmesinin sebebi yazım yanlışıdır.
    adının atman olarak yazıldığı kaynak, bizans tarihçisi georgios pahimeres'e ait; ataman, utman isimleriyle de geçtiği bazı batı kaynakları da mevcut.
    bu arada adına para basılmıştır diyen zat-ı muhterem hangi kaynağa dayanarak bunu söyledi bilmiyorum, bir kuyumcunun kendisinin yaptığı daha sonradan ortaya çıkan paradan bahsediyorsa bilgisini tazelesin ya da kaynağını göstersin lütfen.
    ilk para orhan bey zamanında basılmıştır aman dikkat edelim.
  • 1323 tarihli aspurça hatun vakfiyesinde ‘’osman gazi bin ertuğrul’un oğlu orhan’ın eşi aspurça hatun,kendi huzurunda alaeddin paşa’yı vakıfları için vekil atamıştır’’ yazar.
    yine aynı vakfiyede açık bir şekilde ‘’osman ‘’ yazılmıştır.atman,ataman vs şeklinde yazılmamıştır. tam hali şu şekildedir:

    ‘’sultanü’l guzat ve’l-mücahidin katilü’l-kefere ve’l-müşrikin es sultan osman han gazi bin ertuğrul…’’

    kaynak: osmanlı beyliği'nin kurucusu osman beg - halil inalcık belleten, cilt:71 – sayı:261 – yıl:2007 , sayfa:521
  • peltek olanların kusurlarını gizlemek için uydurmuş olabileceği önerme
hesabın var mı? giriş yap