• hermetik prensipler ve güncel yaşam - osman börütecene ile canlı sohbet videosunda sinan canan ile sohbetini seyredebilirsiniz.

    ikisi de kibar mı kibar insanlar, allah çabalarının karşılığını versin ikisinin de.. ne güzel alimlerimiz var. onur duydum gerçekten..

    osman hoca videoda : bir takım sosyal kuramlarım ve sosyal psikoloji kuramlarının türkiye'de çalışmadığını söyledi, onlar neydi çok merak ettim (sadece bu konuyu merak edenler 35. dakikadan itibaren seyrederlerse 36. dakika içinde söylenen bu sözün anlam içeriğini bir nebze çözebilirler.)

    "polariteden uzaklaşarak yapıcı olabilmek olabilmek için, tarafların sunduğu argümanlara yönelik "doğruya doğru yanlışa yanlış" diyebilirsem taraflardan bağımsız olarak ben o zaman yapıcı olabilirim, bir artı değer sağlayabilirim" sözü çok aydınlatıcı oldu.

    önünde sonunda "kamil insan" olacağımız ama bunun için zor ve kolay yol arasından bir tercih yapmamız gerektiği aklıma sırat-ı müstakimin gelmesine ve tünelin sonunda bir ışık olduğu ümidine kapılmama sebep oldu. bir de "teslimiyet"in gerçek anlamının idrakine belki bir adım daha yaklaştım..

    45. dakikadan itibaren yaptığı allah hakkındaki soyutlama ufuk açıcıydı.

    50. dakikadan itibaren sinan hocanın "musa peygamberin asasının yılana dönüşmesi" kıssası hakkındaki yorumu da aynı şekilde zeka artırıcıydı..

    54. dakikada geçen "sağ yanağınıza tokat atana sol yanağınızı uzatın" sözünün açıklaması da eleştirel düşünme kabiliyetine yarar sağlayan bir yorumdu.

    kadın örtünmesine (tamam orada bahsedilen kadın değildi gerçekte metafordu bunu anlayabiliyorum) 58. dakikada getirdiği yorum beni benden aldı resmen.

    sinan canan, 1.01'de süleyman peygamber'in kıssalarında geçen hayvanların anlamını açtı biraz. o esnada neden müslümanlar olarak şu anda somut döneme geçiş yaptığımızı düşünüp hüzünlendim. hoca, soyut döneme geçmiş birinin bakış açısıyla o kadar güzel analiz etti ki..

    1.02'de osman hoca, musa peygamberin kızıldenizi ikiye yarma hadisesinin kesinlikle tarihsel bir olay olmadığına değindi. (1.09 gibi de açıklama yaptı.)

    şeyhi olmayanın şeyhi şeytandır lafı çocukluğumdan beri dönüp dolaşıp durduğum anlamaya çalıştığım bir laftı. 1.16'daki açıklama için ayrıca teşekkürler.. ( yazayım : şeyh: ışık (aşk ile aynı kök), şeytan: analitik düşünce)

    ya hep ya hiç düşüncesi, ya milyon dolarlarım olacak ya sokakta öleceğim fikri ve felsefedeki yanlış ikilem kavramından bahsederek "ya bilim ya din" demekten ve diğer uçlarda dolaşmaktan vazgeçildiğinde muazzam bir güç kazanacağımızı ifade etti.

    ne yapalım sorusuna "muhyiddin arabi" okuyun bi demeye getirdi ama bunu halka değil de işin uzmanlarına yönelik söyledi sanırım.. bir şeylerin anlaşılması şahsi çabalar gerektirir diyerek de talep eden herkesin bu yolda ilerlemesine yeşil ışık yakmış oldu aslında..

    --- spoiler ---

    minareye içinden çıkılır lafı ise üzerinde en çok düşüneceğim kafa yoracağım şey oldu.. çünkü rüyalarımda hep yukarı çıkmak istediğimde merdivenlerin bittiği daha ilerleyemediğim bir yapının içinde görürdüm kendimi.. elimdeki poşetlerden yükselemediğimi de çok gördüm, bedenim büyük olduğu için üst kata sığamadığımı da.. en son bir asansörde yükselirken görmüş ve en üst kata bilinçli olarak orası çok tehlikeli deyip bir alt katta inmiştim..

    keza merdivenden aşağı inmek de çok korkutucuydu ama o korkumu yenip şeytanımla yüzleştiğimde o korkunçluğu gidivermişti. ben kendimi sevmeye ve değer vermeye böyle başladım. bu çok uzun bir rüya zinciridir.

    şimdi de yukarı çıkmak için bir cesaret geldi.. hayrolsun inşallah..
    --- spoiler ---
  • ezber bozan astrolog. ilgiyle okuyor, takip ediyoruz.

    (bkz: astrolojide neptün pluto ve uranüs yer almamalıdır)
  • yaz okulunda aldığım iki dersle sayesinde ibn arabi yle tanıştığım, tasavvuf ve kabala sistemlerinden haberdar olduğum; insan-ı kamil, adam kadmon, übermensch kişisi.
  • “insan kendisine anlatılan her şeyi, alışık olduğu belli bir düzlem üzerinden duyuyor. o düzlemde karşılığı olmayan şeyleri duyamıyor, anlayamıyor. bir şey öğrenebilmemizin tek yolu cahilliğimizin farkına varmak.

    hiçbir şey bilmediğimizi farkedecek kadar şanslı değilsek işimiz zor”*.
  • astrolojiye alışılmışın dışında bir yorum getirdiği düşünülen, fakat aslında astrolojiyi fabrika ayarlarına döndürmeye uğraşan; anlattıklarına inanıp inanmamanın ötesinde, olaya farklı bir bakış açısı getirdiği için takip edilmesi gereken; insanların burcu yoktur, haritası vardır sözünün sahibi astrolog, feylesof.

    astrolojinin temelde ne olduğunu, ne işe yaradığını ve doğum haritalarının ne anlama geldiğini anlattığı şu videosunu izlemek, yeni fikirler vermesi açısından ve burçların değişmesi gündem olmuşken faydalı olabilir.

    ayrıca, yayınlamaya yeni başladığı "felsefe niye var?" isimli 10'ar dakikalık video serisi de meraklısına tavsiye edilir.

    -----------------
    düzelti: imlâ
  • davetimi kirmayarak katildigi turkic wikimedia konferansina renk katmis, saclarina dusen aklarla karizmasina karizma katmis eli opulesi adamdir. ayrica ilk twitter kullanicisi olmasindan daha onemli bir durumu var kendisinin. votka denen mereti dogru duzgun icebilen ilk turktur kendisi.
  • 3 kere adini soyleyince gelen kisilik

    ismin tam hali icin, (bkz: osman seyit borutecene)
  • bakışları insana iyi gelen osman isminin çoğu kimsede yarattığı negatif etkiyi beynimden sonsuza kadar silmiş iyi insan...
  • analiz yeteneği ve doğal nezaketiyle dikkat çeken adam. ha bir de çok güzel gülüyor.
  • bilgi üniversitesi 'ileşitim fakültesi halkla ilişkiler bölümünde genç dimağları yaratıcı süreç konusunda aydınlatmaya başlamıştır kendileri.
hesabın var mı? giriş yap