• inkar edilemez bir gerçek. işgal edip ele geçirdiği bölgelere bakıyorsunuz yok işte güneyde mısır'ı cezayir'i somali'yi almış doğuya bakıyorsun ırak suriye falan var avrupa desen bulgaristan'ı yunanistan'ı almış başka hiçbir numarası yok. bu nasıl cihan imparatorluğu ben anlamıyorum sanki bana italya'yı fransa'yı ingiltere'yi aldın amk amerika'yı keşfettin rus imparatorluğunu ele geçerdin; nerde dandik tırt toprak var onu almışsın işte. ya arkadaş somali'yi sudan'ı alarak cihan imparatorluğu mu olur amk gören de okyanusu falan geçip venezuela'yı brezilya'yı ele geçirdi zannedecek hey allam ya. evet.
  • (bkz: ipek yolu) (bkz: 15. yüzyıl) (bkz: akıl)(bkz: fikir)
  • tamam tarih lise kitaplarındaki gibi değil ama bu kadar da değil
  • `viyana yerine neden italya üzerinden avrupa'nın içlerine yürünmemesi de bir soru işaretidir. yok yere viyana takıntısı osmanlı'nın sonunu hazırladı.`
  • rusya'yı alsan ne olacak, rus bile durmak istememiş o verimsiz topraklarda, üç koldan güneye inmek istemişler diye cevap verilebilecek önerme.

    - öncelikle marmara havzasını ele geçirmişsin, verimli tarım arazileri demek.
    - balkanları almışsın, gene birçok verimli tarım arazisi, hayvancılığa uygun meralar ve ek olarak dönemin en büyük gümüş rezervlerinden birine sahip olan kosova'yı almışsın.
    - istanbul'u ele geçirmişsin, dönemin en önemli ticaret kenti.
    - ragusa ile geliştirilen ilişkiler, karadağ ve bosna fetihleri demek adriyatik ticaretine hakimiyet demek
    - mısır seferi ile büyük zenginlik kazanmışsın, akdeniz ticaretine tamamen hakim olmuşsun, üstelik verimli nil deltasını da almışsın.
    - bağdat'ı alarak baharat yolunu büyük oranda kendine bağlamışsın.
    - kırım'ı vassal yapmışsın, bu sayede karadeniz ticaret ağlarına da hakim olmuşsun (bkz: ipek yolu)
    - macaristan'ı alarak verimli ovalar almışsın.
    - somali, sudan ve yemen gibi yerleri alarak hint okyanusu'na hakim olabilecek potansiyeli kazanmışsın, kullanamamışsın o ayrı mesele.
    - cezayir, tunus vs. gene akdeniz ticareti için önemli yerler.

    osmanlı devleti, şartlar ölçüsünde gidebileceği doğal sınırlara kadar gitti, her seferin ciddi bir stratejik önemi vardır. tek merak ettiğim şey; fatih sultan mehmet yaşasaydı, italya üzerinden şekillenecek seferlerin nasıl sonuçlanacağı açıkçası.
  • eski dünyanın kalbidir osmanlı toprakları, asla tırt denemez.

    ancak ne yazık ki osmanlı haritasını açıp bakarsanız, bu haritadaki hiçbir ülkenin gelişmiş olmadığı sonucuyla karşılaşırsınız bugün.
    nasıl bir etki bıraktıysa özellikle avrupa'da osmanlı sınırının bittiği yerde gelişmiş ülkeler başlıyor. incelemeye, düşünmeye değer bir konu bu.
  • doğru bir bakış açısının hatalı ifadesidir.

    önce maddi manevi tükenmiş bizans. istanbul'un fethinde savunmacı sayısı fatih'in ordusunun en iyi tahminle onda biri kadardı.

    sonra bir tarafta veba ile nüfusunun yarısı kırılmış, zayıflamış avrupa toprakları diğer tarafta teknolojik olarak ezdiği zayıf safeviler ve memlükler. (bkz: büyük veba salgını)

    yıllarca sırpları ve avusturya-macaristan'ı geçmeye çalışmış fakat balkanların ötesine geçmeyi başaramamış. imparatorluk merkezini balkanlara taşıyamadığı için edirne'den 3 aylık yürüyüş mesafesinde takılmış kalmış. savaş aslında muhariplerden çok lojistik güçlerin savaşıdır. atlarını kışlatamadığında mecbur geri dönersin.

    kuzeyde kırım zaten kendiliğinden tabi olmuş, onu bile rus işgalinden koruyamamış.(bkz: kırım hanlığı) (bkz: küçük kaynarca anlaşması)

    doğu'da bir dönem iran'a bastırsa da azerbaycan'ı bile uzun süre elinde tutamamış.

    kuzey afrika toprakları savaşla alınmadığı gibi hiç bir zaman tam bağlı olmamış.

    mısır ilk fırsatta fiilen ayrılmış. (bkz: kavalalı mehmet ali paşa)

    osmanlı hemen hiç bir güçlü devletin topraklarını işgal edememiştir, bu bilgi doğru. ama doğal sınır diye bir şey de var. roma doğal sınırlarını aştığı için çöktü örneğin. fetihle, yağmayla beslediğin bir devlet varsa bir yerde takılır kalırsın 3-5 yüzyıl sonra bile. aynısı ingiliz imparatorluğu, ispanyol imparatorluğu ve napolyon imparatorluğu için de geçerlidir. ve aynen abd için de geçerli olacaktır.

    osmanlı'yı da çok küçümsemelyelim, ama çok da abartmayalım. pers, selçuklu, bizans kültürleri üzerine yükselmiş döneminde çok başarılı bir imparatorluktur osmanlı.
  • endülüs’ e tırt demiş yazarın hezeyanıdır.
hesabın var mı? giriş yap