• türkiye'de üretilen marka ve modeller için neden uygulamaya konulmadığını merak ettiğim talep. internette görebildiğim kadarıyla türkiye'de üretilen; renault clio/megane, honda civic, fiat egea, toyota corolla/ch-r, hyundai i10/i20 gibi gayet popüler modeller var. bu modellerden ötv'yi kaldırmak hem ithalatı kısar, hem diğer markaları türkiye'ye yatırıma teşvik eder, hem de vatandaşa uygun fiyatlı araba alma imkanı sağlar.

    bunun yapılamamasının sebebi aksi yönde bir lobicilik faaliyeti veya zamanında imzalanmış saçma sapan bir ticaret anlaşması falan değilse, yerli üretime ötv muafiyeti getirmemenin nasıl bir mantığı olabilir, bilmiyorum. bilen varsa izah etsin öğrenelim. yalnız doğru düzgün bir izahtan bahsediyorum, "devlet o paradan vazgeçer mi amk?!?" gibi bir şey değil.
  • kendimizi kandırmayalım. devlet bu yoklukta, elinde ki en büyük gelir kaynaklarının birinden, böyle kolayca vazgeçmez
  • vergi çok olursa kimse veremez vergi az olursa herkesten alırsın. 100bin lira vergili passat satılmaz kasaya hiç vergi girmez 75 bin liralık 3 passat satılır kasaya 225 bin lira girer. 25 bin lira vergili 10 passat satılır kasaya 250 bin lira girer. bunu az önce düşündüm böyledir herhalde bilmiyom böyle olursa yaparlar yapmışlardır.
  • çevre kirliliği, kahreden trafik, asabiyet, yıkılan hayatlar... vs
  • mevcut vergi düzeninde otomotivde ötv’nin kaldırılması imkansızdır, ama 2009’daki gibi kısa süreli bir ötv indirimi yapılabilir.

    1) türkiye’de üretilen otomobillerden daha az ötv alınsın. bu maalesef ab ile gerçekleştirilen gümrük birliği anlaşması nedeniyle bizim dünya ticaret örgütü’ne şikayet edilmemizle sonuçlanacak bir işlem olur. öte yandan, ötv düzenlemesinde üstü örtülü biçimde yerli otomobillere ötv teşviki getirecek uygulamaları işleme alınabilir. mesele yerli üretim araçların çoğu hatchback kasaya sahipse, ithallerin çoğu sedan kasa ise, sedanda ötv’yi artırırsın vs. ama bir süre sonra ithalatçı şirketler bu duruma da ayılıp yeniden şikayetçi olabilirler.

    2) türkiye’de üretilen otomobillerde de ithal girdimiz ne yazık ki çok yüksek. araçların motor, şanzıman, süspansiyon, direksiyon gibi mekanik aksamlarının katma değeri, koltuk, radyo, kapı, bagaj kapağı, kaporta, gövde, göstergeler gibi alt sistemlerinin çok çok üzerindedir. bu nedenle türkiye’deki otomotiv fabrikalarının çoğunda, hepsinde demiyorum, avrupa’ya olan yakınlık nedeniyle ağırlıklı olarak montaj ve düşük katma değerli alt sistemlerin tasarım ve üretim süreçleri gerçekleştirilir. dolayısıyla bu teşvik de tabii ki yerli üretim için fayda sağlar ama beklenen etkiyi yaratmaz.

    3) osd’nin 2003-2015 yılları arasındaki dış ticaret raporunagöre ise, türkiye yıllardır otomotiv sektöründe dış ticaret fazlası vermektedir. öte yandan bu durum otomobillere geldiğinde ise dış ticaret açığına dönmektedir. bu durum mantıklıdır. demek ki, ağırlıklı kamyon ve otobüs fabrikalarının üretimlerindeki ağırlık nedeniyle fazla veriyormuşuz. adetlerin otomobile nazaran düşük olduğu bu araçlarda otomasyon demek ki tam gelişmediğinden dolayı, ucuz iş gücü ve navlun avantajımızla fazla veriyoruz.

    4) öte yandan otomobildeki net dış ticaret açığı ise, toplam dış ticaret açığımızın içinde çok düşük kalmaktadır. aynı raporda otomobildeki dış ticaret açığı 2013 ve 2015 yıllarında 2 milyar dolar seviyesine çıkarken, 2002-2015 yılları arasındaki toplam otomobil dış ticaret açığımız ise 400 milyon dolar gibi oldukça düşük bir seviyede kalmış. 2016 yılında getirilen ötv matrah düzenlemesi nedeniyle bu rakamda biz tekrar fazlaya geçmiş bile olabiliriz, ki ağustos ayında önceki yıla göre %53’lük satış düşüşü de bunun göstergesidir. 2002-2015 arası cari açığımızın 350-400 milyar dolar olduğunu düşünürsek 400 milyon doların bir ehemmiyeti kalmıyor.

    5) alınan ötv ise devlet için çok daha ciddi bir gelir kaynağıdır. 2017 yılında motorlu araçlardan 23 milyar lira ötv gelirielde edilmiş ki bu rakama kdv dahi değil. onunla beraber otomobil satışından devletin geçen yıl 30 milyar lira gelir elde ettiği öngörülebilir, ki o sene bütçe açığı 47 milyar lira olarak gerçekleşti.

    6) toplam gelir açısından bütçe gelirleri içinde düşük görülse de, bütçe açığına oran açısından azımsanacak bir gelir kalemi değildir. ayrıca yeni araç yeni mtv demektir ki bu da mtv gelirlerine de bir artış getirecektir.

    7) birinci sınıf iktisat öğrencisi bile bilir ki vergi oranlarını sonsuza kadar yükselterek vergi gelirlerini mütemadiyen artıramazsınız. şu an devletin geçmişteki ötv gelirlerini elde edebilmesi için günümüzde bu oranları düşürmesi gerekir çünkü doların ucuz, kredi faizlerinin dipte olduğu dönemi geride bırakalı çok oluyor.

    8) tabii ki çok ciddi bir düşüş bütçe açığını kapatayım derken, otomobildeki dış ticaret açığını patlatır, ama mevcut makroekonomik dengelere göre ılımlı bir ötv indirimi ekonomi için hayırlı olacaktır. arabasına düşkün olan bu millet öyle durumda piyasayı canlandırır, ağırlıklı ithalat olsa da kısmen iç üretim de bundan nasiplenir ala hepsinden önemlisi bütçe açığını düşürücü etki yapar, ki verilen teşvikler nedeniyle ileride ciddi anlamda sıkılaşmak zorunda kalcak maliye politikası için bu manevra alanı yaratır.

    özet: ötv’nin kalkması mümkün değildir ama otomobilden elde edilen ötv, kdv ve mtv gelirlerinin artması için ötv indirimi yapılması söz konusu olabilir. ben şahsen, otomotivcilerin ağlama katsayısına ve devletin ötv kaybına bağlı olarak değişmekle birlikte 2019’un ilk yarısında bir ötv indirimi gelebileceğini düşünüyorum.

    mevcut durumda yaşanan kriz, 1994 ve 2008 karışımı bir krizdir. faizlerin zorla düşük tutulup mali disiplinin aşınması yönünden 1994’e, düşen tüketim nedeniyle bozulan büyüme hızı ve aynı nedenle gevşeyen mali disiplin nedeniyle de 2008’e benzemektedir. bu nedenle çarpan etkisi olarak 2009’daki kadar güçlü olmasa da geçici bir ötv indirimi sürpriz olmaz.
  • mümkün olmayandir.yani sen talep edersin ancak devlet bu talebi olumlu yönde asla karşılamaz .neden mi ? örneğin bir q7 aldığınız zaman :

    q7 fiyatı 2018 model : 277.777tl
    ötv : 305.555 tl ( ki ötv arabanın fiyatından daha fazla )
    toplam oldu mu size : 583,333 tl
    bu tutar üzerinden % 18 kdv hesaplıyoruz ( verginin vergisi ödüyoruz )
    sonrasında araba size 688 333 tl'ye mal oluyor.şimdi sorarım size siz devlet olsaydınız vazgeçermiydiniz ?
  • 2009 yılındaki gibi bir ötv muafiyeti beklemiyorum çünkü cari açık almış başını gidiyor. hükümet zaten cari açığı nasıl kapatırım derdinde ki ithalat son dönemlerde düşmüş vaziyette. hükümet doların artmasına bu açıdan seviniyor bile olabilir. otomobil pazarını canlandıralım derken hem kendine vergi kaybı hem de cari açığa darbe vurmayı göze alamazlar. o yüzden clio symbol'e talim beyler.
  • kaldırılması gereken benzin ve elektrikteki ötv ve diğer vergilerdir ......

    otomobildeki değil...

    bazı sektörleri mutlu etmek ve tek yönlü tüketimi azdırmak yerine bütün sektörleri etkileyecek olan indirim ile ekonomiyi canlandırır, enflasyonu azaltır ve yatırımı arttırırsınız.
  • devletin kasasına girecek parayı artıracak, bireysel olarak ise borcu artıracak olaydır.

    evet kriz durumu vb. durumlara nazaran devlet daha fazla para kazanacaktır.

    fakat ama lakin!!!

    bu kriz durumunda dolar ile borçlu olan devlet değil özel sektördür.
    yani devletin acil paraya ihtiyacı yoktur, özel sektörün paraya ihtiyacı vardır.

    bu kriz 2001 gibi değildir. orada devlet borçlu idi.

    bu kriz 2008 gibi değildir. orada da "alın verin ekonomiye can verin" diye para harcatmaya çalışan devlet, şu anda "ithal ürün almayın" diyerek tutumlu olmaya yönlendirmeye çalışıyor. 6-7 binlik iphone almayın diye ağlayan adamlar 100-120 .. .. . . binlik aracı alın demeyecektir. her iki üründe de ötv varken "bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?" dedirtir yaparlarsa.

    kısacası devletin kasasına para girsin diye ülkeden döviz cinsi paranın çıkmasını istemiyor hükümet. kısa süreli rahatlama ardından daha beter dolar-benzin-fiyat artışları olacağı için mantıksızdır. cari açık son aylarda çok ciddi düşüyor ve bunu yapmak için 40 takla atıyor devlet. tutup tamamı ithal olan bir ürün için bunu yapmaz.

    bık bık bık azıcık anlayın, yok kaynak verdim, yok linki okuyun diyen arkadaşlar sizden beklentim ekonomiyi bilmeniz değil, ilkokuldaki ev ekonomisi dersini az da olsa hatırlamanız.
hesabın var mı? giriş yap