• "parmakları kütletmek/çıtlatmak zararlı mıdır?

    mit: "parmaklarını kütletirsen ileride kireçlenir, hareket etmez hale gelir. parmakları çıtlatmak çok zararlıdır."

    gerçek: yapılan hiçbir araştırma, parmak kütletme ile kireçlenme arasında bir bağ olduğunu göstermemektedir. 2011 yılında yayınlanan bir makalede, 50-85 yaş arasındaki parmaklarını sürekli olarak kütleten ve hiç kütletmeyenlerden oluşan 215 kişi incelenmiştir. araştırma sonucunda kireçlenme miktarı ile parmak kütletme arasında hiçbir bağ bulunamamıştır. hatta bir tıp doktoru olan donald unger 50 yıl boyunca sadece sol elindeki parmaklarını kütletmiş, sağ elindekileri hiç kütletmemiştir. 50 yıllık çalışmasının sonucunda kireçlenme konusunda herhangi bir farklılık olmadığını ortaya koymuş ve 2009 yılında tıp alanında ig nobel ödülü'nü kazanmıştır (nobel ödülü'yle bilimsel ve eğlenceli bir şekilde dalga geçen, bu tip "lüzumsuz" araştırmalara ödüller veren bir kurum).

    bilgi: ilginç bir şekilde, parmak kütlettiğimiz esnada çıkan sesin tam kaynağı henüz keşfedilememiştir. ancak bilim insanları, 3 kaynak üzerinde durmaktadır: eklemlerdeki boşluklar, bağların ani kasılması, eklem içi adhezyonların kırılması. bunlar arasındaki en güçlü aday, eklem içi boşluklardır (kaviteler). parmakların, normalde olduğundan farklı yönlere hareket etmeye zorlanması, eklemler içerisindeki vakumlu kavitelerin ani yer değiştirmesi ve boşlukların üzerine basınç binmesi sonucunda "patlamaları"yla küt bir ses çıkarmaktadır. bu boşluklar, eklemler arası sıvı içerisinde düşük basınçta çözünen bazı gazlardan, özellikle de karbondioksit gazından kaynaklanmaktadır. dolayısıyla bu gazların dışarı çıkarılması, herhangi bir fayda ya da zarar sağlamamaktadır.

    hazırlayan: çmb (evrim ağacı)"

    kaynak:

    https://www.facebook.com/…40083664075&type=1&ref=nf
  • bulaşıcı bir hastalıktır, ortamın sessizliğinde eylemi gerçekleştirirken bir bakarsınız arkanızdaki adamdan da çıt çıt sesler gelir.
  • merhabalar. ben darthoul.

    çok değil, iki sene önce başladım bu merete. önceleri bırakın parmak çıtlatmayı, çıtlatan insanların varlığından bile nefret ederdim. o tok "çaat" sesini her duyduğumda hayattan soğur, nefret dolu bakışlarımla karşılardım sesin sahibini. fakat sonra işler değişti. ilk önce istemsiz bir şekilde parmağım çıtladı, önemsemedim. sonraları birkaç kez daha başıma gelince, ufaktan hoşuma gitmeye başladı. ben de bir kereden bir şey olmaz diyerek gönüllü olarak çıtlatmaya başladım. tabi o zamanlar daha da bilinçsiz bir insanım...

    şimdilerde ise çıtlatmadan duramıyorum. bağımlısı oldum bu illetin. bazen bundan beş dakikada bir yaptığım oluyor. kötü bakışlara maruz kalıyorum dışarıda. arkadaşlarım bile çark etti bunun yüzünden. bütün arkadaşlarımı kaybettim, yapayalnız kaldım. (http://i55.tinypic.com/ei0c4n.jpg)

    tabi önce kafada bırakmak lazım da, o zamanlar havalı bir şey sanıyor insan. gençlere tavsiyem, hiç başlamasınlar buna. bu meretin faturası çok ağır...
  • asıl başkasına yapınca tadı çıkıyor.
  • kemik sıvısında çözünmüş kalsiyum fosfor gibi maddelerin oksijenle reaksiyona girerek patlamasıyla çıkan sestir. nasıl bu kadar büyük bir ses çıkardığını hala merak ediyor bilim irfan dünyası. bir kemiği çıtlattıktan sonra röntgenini çekersek, patlamadan sonra ufalan küçük baloncukları da görebiliyormuşuz. vay arkadaş.

    -nasıl doktor bey kırık var mı?

    -az önce parmağını çıtlatmış köftehor.

    -kaç kere dedim oğlum misafirin yanında ayıp, çıtlatma diye.
  • sıkılınca, içinden çıkamadığım bir durumla karşılaştığımda gayri ihtiyari yaptığım, zararlarının etrafta bulunan bilumum kişiler tarafından defalarca hatırlatıldığı eylem.
  • parmakların avuca kavuştuğu eklemin kapalı ya da açık pozisyonda zorlanması kadar, ilk boğumun burkulmasıyla da gerçekleşen eylem.

    totalde 1o el parmağı 2o kere çıtlatılabilir.

    ayak parmaklarını çıtlatmak için bir yöne zorlamak yerine çekmek daha güvenlidir.

    kireçlenme/romatizma/hastalık konusunun sadece sese gıcık olan annelerin masalı olduğu konusundan kıllanıyordum. araştırdım. gördüm ki, 2oo9 ig nobel tıp ödülünü alan adamın (donald l. unger) ödülü alma sebebi bu konudaki araştırmasıymış. 5o yıldan fazla süreyle sadece sol elini çıtlatmış, sağ elini hiç çıtlatmamış. iki eli de gayet sağlam. yanlız, buna nobel verenin ben taa...

    edit: her parmağı üç kere çıtlatabilen arkadaşım, en uç boğumu çıtlatmak sıkıntı çıkartabilir. kireçlenme değil, bildiğin kırılma. amman diyim.
  • insanın elini kırdıktan sonra fobi edineceği aktivite. elini kırdığı andaki kırılma sesiyle parmak çıtlatma esnasındaki sesin aynı olduğuna dair iddalar var.
  • hiç beceremem bu işi 30 senedir denerim ama yok çıtlamaz o parmaklar.
hesabın var mı? giriş yap