• 3 alma geyiği yeterince dönmüş ama ufak bir not düşmekte fayda var. siz pratikte istediğiniz kadar 3 alın, eğer hassas bir üretim işlemi için bunu yapıyorsanız sıçtığınızın resimidir. *

    diğer yandan 31 trilyon basamağını hesaplamak işsizlik gibi gözükse de çeşitli amaçlara hizmet edebilir: bellek ve işlem gücü kapasite testleri (benchmarking)-performans ölçümleri ve olası algoritma iyileştirmeleri- ve böyle bir irrasyonel sayının modellenmesi vb.

    kısacası kahvedeki amca edasıyla çok da atıp tutmamak gerek.

    deneysel bir çalışmadır.
  • pi sayisinin virgulden sonra 10 . basamaktan sonra kullaniminin pratik bir faydasi yok hicbir alanda.
    en hasas uzay ucuslarinin hesaplarinda bile 10 basamak kullaniliyor.
    sallamadan yazin yani.
    bir de pi sayisinin basamaklari icinde her sayi yoktur. yani benim telefon numaram veya tck numaram olabilir de olamayabilir de.
    pi irrasyonel bir sayidir. bunu da sallamayin.
    yeter be.
  • ilk 5i yeterli
  • düşünülenin aksine yararlıdır.

    pi sayısının basamaklarının değişmemesi üzerine kurulu dosya sistemleri geliştiriliyor. daha çok basamak hesaplandıkça içinde bulunabilecek veri kombinasyonları çoğalacak.

    örneğin bir görselin binary datasını rakamlarla ifade edebiliyor olalım ve bunu pi sayısı içinde bulduğumuzu varsayalım. görselin içeriğini hard diskte tutmak yerine pi sayısı içindeki yerini tutabiliriz. teorik olarak büyük boyutlu hard disklere ihtiyacımız kalmayabilir.

    şu anki teknolojiyle çok verimli olmasa da, ileride quantum işlemcili bilgisayarlarla çok daha hızlıca bu veriler bulunabilir.

    örnek: https://github.com/philipl/pifs

    edit: tamamı bulunmasa da parçalara ayrılıp bunlar tutulabilir. yine performans önemli ama gelecek teknolojilerle mümkün olabilir.
  • ‘ne gereği vardı ki ?’ sorusunu akla getiriyor. sonuçta o kadar basamağı kullanmıyoruz, okuyamıyoruz. ama bilime saygımız sonsuz
  • verilerin hafızaya işlenirken kapladığı yeri azaltması amacıyla böyle bir işe girildiğini okumuştum bir yerlerde. şöyle ki bu pi sayısının içinde her uzunlukta ve farklı kombinasyonda sayıların var olduğuna inanılıyor. mesela en yüksek kalitedeki fotoğraf bile hafızaya 1ve0dan oluşan çok uzun sayı kombinasyon dizilimi olarak aktarılır. adamlarda diyorki biz bu resmi böyle tek tek uzunca 1-0 olarak yazdıracağımıza böyle bir kod zaten pi sayısının 55trilyonunca basamağı ile 65 trilyonununca basamağı arasında var. eğer o koca fotoğrafın kodlamasını 1-0 olarak uzunca yer kaplayacak şekilde değilde atıyorum pi’’55trlyon,65trilyon’’ olarak kodlarsak aynı işi yapmış oluruz. olay benim anladığım kadarıyla bundan ibaret. evden işe gitmek için arabaya binerken üst komşunun aa bende oraya gidiyorum gel atiyim seni demesi gibi bir olay.
  • boş bakkalın değişik alanlardaki tezahürüdür.
  • jdmworks nickli yazarın iki üst entryde güzelce açıkladığı üzere işsizlik değil son derece işe yarayacak bir gelişmedir. bunu anlamayan gerçek işsizler için ne desek boş
  • ben virgulden sonraki tum sayilari biliyorum lakin yerlerini karistiriyorum..
hesabın var mı? giriş yap