• porco'ya demişler: "kolun eğri" diye.
    "nerem doğru ki?" demiş.
  • motorsikletli tanıdık.
  • - garip; 4 yıl olmuş lan
    - evet garip

    garip bir yerde, iki garip, garip bir şekilde tekrar buluşmak üzere vedalaşır.
  • her şey bitti.
    geriye koca bir hiç kaldı.
  • kitap kurdu badim karanlık şafakları birlikte doğan güneşe çevireceğiz. (bkz: hiç)
  • gece geç saatler, hande yener ve seksendört'ün ünlü'den aparttıkları rüya gözüme çarptı. kafa güzel, uyku çok, beden yorgun vaziyette yayılmışım misafir yatağıma. rüya mı la bu dedim kendi kendime. sonra e.'ye de şaka gibi dedim; baygın baygın sırıttı. biz şaka yapmayı severdik ya bir araya gelince. o yüzden bir araya geldik yeniden diye düşünüyordum. bugün uyandım. hava sıcak. kafa dağınık. ortalık dağınık. morris lokum. arap asabi. her şey normal görünüyordu. şaka falan değildi dün gece yaşanan. o zaman güzel lan. o zaman mutlu ol. mutlu olun. gerçek olsun. sonuna kadar olsun.
  • japonyanın 2. dünya savaşındaki müttefiği olan almanya ile ilintili karakterleri şehirleri vs. animelerde sık sık konu ettiğini görüp, acaba diğer müttefik italya'yı neden es geçmişler diye merak ederken, bu animede italyaya da selam ve sempati yolladıklarını görünce merakımın anlamsızlığı ortaya çıkmış oldu.
  • bir domuz ne kadar havalı olabilirse bu domuz o kadar havalı, hatta fazlaca delikanlı.
    miyazaki’nin 92 çıkışlı anime filmi “kızıl kanatlar” pek çok teması itibari ile miyazaki filmlerinden kolayca ayrışıyor. diğer miyazaki filmlerine nazaran arka planda kalması ise gerçekten üzücü çünkü emin olarak söylüyorum ki en iyilerinden birisi.

    film kurgusal sayılabilecek bir dünyada, akdeniz açıklarında emektar kızıl uçağı ile korsan avcılığı yapmakta olan eski savaş kahramanı “marko”yu konu almakta. işin can alıcı kısmı ise kahramanımız lanetlenerek bir domuza dönüşmüştür. şimdi burada asıl mesele ve az önce bahsettiğim gibi bu filmi ayrıştıran nokta: bu lanet ne diğer miyazaki filmlerindeki gibi uçuk kaçık sebeplere ne de fantastik dünyalara ya da olaylara bağlanıyor. karakterimiz böyle, sadece böyle.

    kahramanımız marko, gerçek bir efsane. gerek doğru bildiklerinde şaşmaması gerek her durumda en uygun cevabı çekip çıkarabilmesi yer yer de yaptığı ufak espriler ve tepkileri ile anime tarihinin rahatlıkla en özgün ve karizmatik karakterlerinden birisi halini alıyor. işin asıl sihirli kısmı ise bu saydıklarımın hepsini domuz olmasına rağmen en ufak bir sırıtma olmaksızın yapabiliyor oluşu.

    görsel açıdan ise film 92 senesinde çizilemeyecek derecede güzel(çoğu miyazaki filmi gibi).filmin engin ve temiz gökyüzünü aktarmak için seçtiği renk paleti çok başarılı bunun yanı sıra akdeniz kıyılarının sakinliğini ve tatlı kargaşasını da çok güzel veriyor denebilir. 2. dünya savaşı da filmde tema olarak kullanıldığı için gerek o zamanın italya’sı gerekse savaştan ötürü oluşan işsizlik ve halkın galeyanı güzelce filme yedirilmiş. italya’da savaşla beraber yükselmekte olan faşistlik ve vatana hizmet teması da boş geçilmemiş. az biraz da eski, güzel ve temiz romantizm ile film dopdolu bir hale bürünmüş. bu anlattıklarıma harika uçuş sekansları ve miyazaki’nin gençliğinde çokça gemi ve uçak çizmesinden kaynaklı gerçekçi uçak tasarımları ve dinamikleri de eklenince gerçekten seyir zevki yüksek bir iş seyircileri için hazır konuma geliyor.

    “a pig that doesn't fly is just a pig.”
  • sevgili (bkz: hayao miyazaki) porco'nun insan olduktan sonraki halini görmemizi istememiş. olsun, bir bildiği elbette vardır. ama onun gibi sportmen bir domuzun insan halini çok merak ediyordum. bol bol gökyüzünün hakim olduğu, bir nedenden ötürü domuza dönüştürülmüş bir deniz uçağı pilotu, şapşal deniz korsanları, kötüsünün dahi yürek ısıtan olduğu, akdeniz kıyısında ve bir savaşın gölgesinde geçen bir anime porco rosso. miyazaki' nin diğer animelerinin yanında sönük kaldığını düşünmekle birlikte yine de izlenmeye değer buram buram miyazaki kokan bir anime. çoğu sıkılabilir bu arada. benim gibi miyazaki sapiklari izleyebilir.

    son olarak,

    -hava kuvvetlerine geri dön, marco. seni hâlâ orduya
    alabilirim.
    + faşist yerine domuz olmak daha iyidir.

    – “vatanperver hisseleri” alarak ulusumuza yardımda bulunmaya ne dersiniz?
    + ben bir domuzum. bunu “insanlar” yapsın.

    bu repliklerle veda ediyorum porco rosso'ya. artık ben de ona aşığım. elbette gina ve fio ' dan sonra:)
hesabın var mı? giriş yap