• normalde laptop pilleri en az 4-5 yıl kadar dayanır, (performansı gittikçe düşerek tabii ki) kolay komple bozulmaz hemen panik yapmayın.
    çoğu yeni nesil laptoplarda pilin ömürünü uzatma amaçlı yazılım var, bu yazılımın bazen kafası karışıyor. özellikle cihazı her gün kullanıyorsanız ve neredeyse sürekli şarjda tutup, işiniz bitince uykuda bırakarak günlerce aylarca hiç kapatmadan kullanıyorsanız bu sorun sık sık oluşuyor.

    çözümü basit.
    -şarj kablosunu bilgisayardan çıkarın.
    -denetim masası > aygıt yöneticisi 'ni açın
    -listeden "piller"i bulup açılan alt listedeki zımbırtıları sağ tıklayıp "kaldır"ı seçin. (bu aygıtlar yeniden başlatınca otomatik geri yüklenir korkmayın)
    -bilgisayarı kapatın. (yeniden başlatmayın, kapatın)
    -bilgisayarı açın, açıldıktan sonra şarj kablosunu takın sorun düzelecektir.
  • prize takılı olduğu halde dolmayan ve an itibari ile beni delirten macbook için apple sitesindeki çözümlerden bir tanesinde ilginç bir şekilde adaptörün hava alması gerektiği yazıyordu. kendisiyle şu anda sitenin deniz manzaralı banklarında bira içiyoruz. yani ben içiyorum o da yanımda duruyor. inşallah neyse sıkıntısı çözülecek ve eve gittiğinde çalışacak. bu kadar hassas olduğunu bilseydim altına battaniye falan koyardım. taşa koydum diye mi morali bozuldu da çalışmamaya başladı bilmiyorum ki.
  • genelde "99% prize takılı, dolmuyor" şeklinde görülen sorundur.

    bu sorunu çözmek için uyguladığım yöntem şöyle:

    - adaptörü çıkartın.
    - şarjı 5%'lere getirin (kapanacak uyarısı gelene kadar işte).
    - laptopu kapatın.
    - laptop kapalıyken şarj edin.
    - laptopu açın.

    sorun çözülmüş olacaktır.
  • bataryanın şarj durumuna göre doluya koysam almıyor boşa koysam dolmuyor ayağı yapan uyarı.
  • bendeki tezahürü "%34 kullanılabilir (prize takılı, dolmuyor)" cümlesiyle olan durum.

    biraz burayı biraz da forumları karıştırdım. pc ile ilgili hemen her sorunda olduğu gibi kafa sayısı kadar fikirle hatta fazlasıyla karşılaştım. yapabileceğim şeyler listesi kabarıktı. ancak ben önce bilgisayarımı kapatıp açtım. hiçbir değişiklik olmadı. sonra bilgisayarı kapattım, ardından pili çıkarttım ve biraz bekledim. pili geri takıp bilgisayarı açtım ve sorun düzeldi.

    kısacası "teknoloji şans işidir".
  • belki onlarca sebebi ve her biri için ayrı çözüm yöntemi vardır ama kendime ait dell 5110'dakini şu şekilde çözdüm.

    1. laptopu kapat.

    2. adaptörü laptoptan çıkar ve birkaç defa adaptörün ucuna var gücünle üfle.

    3. aynı şekilde laptopun şarj deliğine de birkaç sefer üfle.

    an itibariyle iki gündür şarj olmayan batarya cayır cayır doluyor.
  • esasında tek adımda da halledilebilecek sorundur.
    (bkz: kasayı yan yatır)
  • envai çeşit sebebi olabilir.

    birincisi, eskiden şarj adaptörünün iki telli kabloları artık üç telli hale geldi. bataryayı şarj etmek için ayrı, laptopu beslemek için ayrı hat geliyor. ortadaki ince pin kırılırsa veya o pine gelen kablo bir yerden koparsa bu mesaj gelir. adaptör değiştirilmeden düzelmez.

    ikincisi, batarya tam şarj oldu ise laptop soketi bu orta pinden enerji çekmez. o zaman da bu mesaj gelir. batarya biraz boşalınca yine şarj etmeye başlar. yine normale döner yazacaktım ama normali şarjın kesilmesidir artık.

    üçüncüsü, bataryanın ömrü bittiğinde çok hızlı dolup boşalır. aslında çok hızlı dolmaz ama doldu zannedilecek potansiyel farka ulaşılır. bu yüzden prize takılı şarj olmuyor mesajı gelir. aslında batarya, potansiyel fark yönünden %100 dolu gözükmektedir fakat kapasitesi azalmıştır. bataryayı hacmi 3 litreden 1 litreye inmiş bir rezervuar gibi düşünün. şamandıra doldu diye suyu kesmekte haklıdır ama içindeki su miktarı az kalmıştır. şimdi burada bazen laptopta çalışan yazılım batarya kapasitesini geçen akım çarpı zaman'dan hesaplayarak kendi gösteriyorsa %33 dolu olduğunu söyleyip prize takılı, dolmuyor yazabilir. bu durumda bilgisayarı kapatıp açarsanız %100'ü görme ihtimaliniz vardır ama 3-4 kat hızlı boşaldığını, bazen de blok blok, mesela %80'den %60'a bir seferde indiğini görürsünüz. burada açma, kapama, yazılım düzeltmeden çok bataryanın değişmesi lazım.

    onun dışında yukarıdaki entrylerde bahsedilen diğer yöntemler anlık kafa karışıklıklarını gidermede faydalı olur.
  • genellikle laptop batarya değişimi sonrası yaşanan kronik hata. laptoplarınız içinde sistem yüklü olsun ya da olmasın batarya kullanımını takip etmeye devam eder. eski ölü bataryanızı yenisiyle değiştirseniz bile laptop o bataryayı geri plana atıp sizin prize takılı kullanımınıza uyum sağlayarak kendini korumaya çalışır. bataryanın yeni ve doldurulabilir olduğundan bihaber olan bilgisayarınızı bataryanızın yeni olduğu konusunda ikna etmeniz gerekir. bunun için yapılailecek işlem oldukça basit;

    1- laptopunuzu açın ve aygıt yöneticisinden piller kısmındaki 2 sürücüyü de kaldırın.
    2- laptopunuzun fişini çıkarın.
    3- laptopunuzun power tuşuna basın (açılmaması normal bu işlem kalan azıcık depolanmış elektriği nötrleştirme amaçlıdır) ve 30 saniye kadar basılı tutun.
    4- laptopunuzun arkasını çevirin. kenar ya da köşelere yakın bir yerlerde ufacık bir delik arayın. bu delik aynı akıllı telefonlarınıza hat takarken kullandığınız soketi açan deliğe benzer. örnekleri görebilirsiniz
    5- bu deliğe metal bir ataç ya da akıllı telefonlarınızla birlikte gelen metal pimlerden birini sokun ve 10 saniye kadar bekletin. çok fazla güç uygulamanıza gerek yok, deliğin içinde minik bir buton olduğunu zaten hissedeceksiniz (kesinlikle iğne, uçlu kalem vb kullanmayın. yalnızca ataç ya da telefon pimi kullanın).
    6- pimi ya da ataçı çıkarın ve bilgisayarınızı birkaç dakikalığına kendi haline bırakın.
    7- bilgisayarınızın adaptörünü takın.
    8- bilgisayarınızı açın.

    batarya değişimi sonrası süre/şarj tahmini bilgisayarınız tarafından bir kaç dolumda yanlış hesap edilebilir. fakat yine de %100 şarj olduğunu göreceksiniz. 6-7 dolumdan sonra bu süre hesaplaması da düzene girecektir.

    anlattığım bu yöntem birçok dizüstü bilgisayar firmasının yabancı resmi kaynaklarında anlatılan teknik bir "batarya resetleme" yöntemidir. aynı yöntemi bataryanız anormal çalışmaya başladığında da uygulayabilirsiniz. fakat dolum ömrünü tamamlamış bir batarya için malesef yapabileceğiniz birşey yoktur.
hesabın var mı? giriş yap