• vucudun icinden gelen uyarilari duyma;
    (bkz: kalbin gumbur gumbur atmasi)
  • ikiye ayrilir proprioception. suurlu ve suuralti olarak. suuralti proprioception duyusnu tasiyan sinir yollari beyincikte, suurlu olani tasiyanlar ise duyu kotrteksinde sonlanir. proprioception motor hareketlerin duzenlenmesinde ve integrasyonunda rol oynar. (bkz: fasciculus gracilis) (bkz: fasciculus cuneatus)
  • hareketli bir sistemin, bu genellikle bir beden oluyor terim bağlamında; kendi parçalarının birbirine göre ve mekan içindeki konumunu algılama, farkında olma kapasitesine denir. yani masadan bir bardağı alırken elimizin bardakla mesafesi kadar, kolumuzun bedenle yaptığı açıyı vs. de bilmek gerekir, bunun gibi şeylerin algılanmasıdır, proprioception.
  • bes bucukuncu his diye anilir bazen.
  • (bkz: özduyum)
  • kaslarımızın durumunu bilmemizi sağlayan duyudur.

    kas, kiriş (tendon) ve eklemlerdeki reseptörler, eklem açıları kadar, kasların gerginlik ve uzunlukları hakkında bilgi toplarlar. bu bilgiler bir bütün olarak, beyne vücudun konumuyla ilgili ayrıntılı bir tablo sunar.
  • derin duyu olarak tanımlayabileceğimiz , kişinin duruşunu ( postür ) , bedenin her bir parçasının uzaydaki konumuna ait duyusal bilgi , vücut farkındalığıdır. bu duyu bize vücudun nerde olduğunu , nasıl hareket ettiğini söyler , bu konuda bize bilgi verir . eklemlerin hareketi , vücut pozisyon hissini içeren bir çeşit özelleşmiş duyudur. propriyoseptörler ; kaslardan, tendonlardan , eklemlerden , pigmentlerden alınan duyusal uyarıları merkezi sinir sistemine (mss) bildirir ve orada tanımlanır . bu duyunun azalması sonucunda kişinin kendi vücuduna karşı duyarsızlaşması, denge kayıpları vb durumlar ortaya çıkabilir . özellikle fizyoterapide ölçme ve değerlendirme , elektroterapi , masaj ve palpasyon , hidroterapi derslerimizde de sık sık karşımıza çıkan bu terim oldukça önemlidir . postürü düzelterek oluşabilecek birçok hastalığın önüne geçmesini sağladığı gibi esneklik değerlendirmesi , kas kuvvet değerlendirmesi esnasında yapılan tüm egzersizler hem kısalıkları ve kuvvetsizlikleri giderebileceği gibi hem de derin duyuların güçlenmesini de sağlamaktadır . pek çoğumuz vücudumuzu tanıdığımızı , duyusal algılarımızın ve dolayısıyla reflekslerimizin de iyi olduğunu düşünürüz fakat egzersizleri yaptıkça daha çok duyumuzun olduğunun farkına varırız. vücudumuzdaki hareket mekanizması işleyişe göre kuvvetlenir ya da zayıflar . hareketin oluşması için gerekli olan temel aktif ve pasif unsurları düşünürsek ; kas , kemik ve eklem yapılarını görevlerince çalıştırmakla birlikte hem bu yapıların kuvvetlenmesini sağlar hem derin duyularımızı güçlendiririz. eskilerin de dediği gibi işleyen demir pas tutmaz . vücut için bunu yorumlayacak olursak sedanter yaşamdan uzak durarak daha aktif ve kaliteli yaşamla birlikte kendi vücudumuzun varlığını hisseder ve daha sağlıklı günler yaşayabiliriz .

    (bkz: fizyoterapi teknikeri ders notları)
    (bkz: fizik tedavi ve rehabilitasyon)
  • daredevil in hatim ettiği, insanın az bilinen 6. hissi.
hesabın var mı? giriş yap