• kendi kendini kandırmak asamasında gelinebilecek son nokta...
  • aktarımın bir parçası.
  • parayi sokaga atmak
  • bir arkadaşımın her zaman yaptığı şey.
  • henuz psikologa gitmeye hazir olmamak demektir.
  • bir güven sınamasının olduğunu düşündürür. hayali olaylar, üzüntüler, arkadaşın başından geçenler, filmler,vs.. anlatılabilir. daha sonra kendine ait sorunlar "bir arkadaşım vardı.." şeklinde dile getirilir. psikoloğun yeterli olduğuna, güvenilebileceğine, sorunların çözümüne yardımcı olabileceğine karar verilirse asıl konuya geçilir. kimsenin ilk kez gördüğü birine hayatının en önemli, hatta en can yakıcı konularını anlatması beklenemez.

    yeterli güveni sağlamak psikoloğun görevidir.
  • parasi ve vakti bol olmak
  • bazı durumlarda cok dogaldir. kendi kendine bile aciklamak istemedigin seyler yasadiginda , hayatında ki cogu berbat olay her aklına geldiginde of sesleri cikariyorsan , bazı seyleri dusundugunde kendini tokatlıyosan , ve bu eski anılar suan ki seni olusturup sekillendirdiyse kolay kolay soylenmez gercekler birine. tamam psikolog sonunda bi yabanci , bi baskasi. ama biz demiyormuyuz dunya ne kadar kucuk diye , biz gormuyormuyuz hic beklemedigimiz insanları bir anda karsimizda. komplo teorisi olsun diye demiyorum ama mesela bi kızı sevdi sahis , yada bir erkegi . sonra bi baktı ki mevzubahis psikolog kızın akrabası. kac tane psikolog profesyonellige siginabilir? herkesin bu soruya verecegi cevap bi tahmindir. bir kesinlik , bir netlik degildir. ve bazı insanların bu belirsizligin ihtimaline bile dayanacak güçleri olmayabilir. işte o zaman o psikologa yalan soylenir. peki yalan soyleyecekse niye gidiyor? işte onun bir suru nedeni olabilir. mesela aile doktoru modasi vardı bi ara.. hala suruyo mu bilmiyorum. "gidip bi aile doktoruna sorayım1 derlerdi ciksler. bi sebep bu olabilir. psikolojik yardım alıyorum lafı bir cok unlu tip tarafından yaygın olarak kullanılmakta.. o insanların coguda yalan soyluyordur buyuk ihtimal. yani simdi gulben ergen soyledimi benim bi seks kasedim var diye, psikologuna? birey hastalık hastası olabilir. illa gidip bi doktorla konusmak isteyebilir , ihtiyaci vardır ona gore , hastadır , ha fiziken ha ruhen. bazılarının da konusmaya cidden ihtiyacı olabilir, ama bir yere kadar. anlatmak ister , sıkısmıstır vahsi dunyanın icinde , sehrin buyuklugu dertlerin agirligi altinda eziliyordur ve kafayı dayayacak bir dost , bir sevgili , bir aile uyesi bulamamıstır. iste o kiside gider psikologa. belirli bir raddeye kadar paylasir , paylasmak istedigini. sonucta cogu kisinin en yakınından biel sakladigi seyler vardir , herkesin yanlısları vardir. bide cok zeki insanlar vardır , onları anlayacak psikologun oyle kolayca bulunamayacagini dusunurler , psikologlarında para kaygısı icerisinde olduklarına inanırlar , bundan dolayı gitmezler psikologa. dusunceler , derinlikler onların tek doktorudur. iste bu insanlarda psikologa gitmek zorunda kalabilirler , cogu zaman gonderilirler cunku. iste onlarda yalan soylerler doktora , cunku anlarlar ki susmanın cezası daha agirdir. bazıları bu cezayı da kabullenmistir , sırf dusunmek , sıglara cekilmemek adina. velhasıl cok olabilir bi olaydır.
  • sağaltım açısından hiçbir öneminin olmadığı durumdur. mesele gerçek ya da değil, hastanın anlatmayı seçtiği* mevzudur.
    (bkz: canavar hasta cin psikologa karşı)
  • teşhis koymak kolaydır.

    (bkz: pathological liar)
    (bkz: mitomani)
hesabın var mı? giriş yap