• latince. ruh
    insanın bilinçli ya da bilinçdışı, tümüyle duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını içerir.

    (bkz: kişisel bilinçdışı)
    (bkz: kollektif bilinçdışı)
  • "psişe kendinde bir fenomen dünyasıdır ve ne beyne ne de metafiziğe indirgenebilir." ***
  • kelime doğrudan yunanca bir sözcük olan psyche ifadesinin karşılığıdır. tam olarak türkçe karşılığı zihin alanı, yani beden alanı olan "soma" sözcüğünün zıt anlamlısı olarak çevirilebilir.
  • jung'un bireyi bir bütün olarak ele almak için analitik psikoloji kuramında kullandığı kavram.
    psişe "ruh", "can" ya da "zihin" anlamında kullanılır. psişe kavramı, insan kişiliğinin tamamını, bir başka ifadeyle bilinçli, bilinçsiz bütün düşünce, duygu ve davranışları içine almakta ve bireyin içind e bulunduğu çevreye uyumunu sağlayan bir kılavuz görevi görmektedir.

    engin geçtan, psişeyi kurumaması için sürekli şu verilmesi gereken bir havuza benzetir. psişe, açık bir sistem olduğu için sürekli bir dengeye ulaşamaz. bu neden sürekli çalışır. uykuda görülen rüyalar da bunun işaretidir. bununla birlikte birey, psişenin etkinliklerinin tümünün farkında olmayabilir. insanların bazı durumlarda rüyalarını hatırlamaması buna örnek gösterilebilir.
  • "psişe bütün bir varlık değildir, çelişkiler barındıran çok katmanlı bir karmaşadır." carl gustav jung - aspects of the feminine

    (bkz: psike/@ibisile)
    (bkz: psişik/@ibisile), ruhsal, psikolojik
  • ruhsal aygıt
  • __hayvanlarla aramızda ki temal fark bizim pisişemizin gelişken olmasıdır.__ der ahmet ümit sultanı öldürmek romanının 277 sayfasında. ben de dedim bu pisişemiz nedir nerede durur. bu da böyle bir anımdır işte

    (bkz: insan pisişesi)

    (bkz: hayvan pisişesi)
  • (bkz: psykhe)
  • jung ekolünde kişiliğin tümü psişe olarak adlandırılır. latince kökenli olan bu sözcük, o dilde 'ruh' anlamına gelirse de günümüzde daha çok 'zihin' sözcüğünü karşılamaktadır. psişe, bilinçli ya da bilinçdışı tüm duygu, düşünce ve davranışları içerir. insanın fiziksel ve toplumsal çevresine uyum göstermesini sağlar.
    psişe kavramıyla jung, insanı bir bütün olarak ele alır ve kişiliğin birbirinden farklı yapıda parçaların bir araya gelmesinden oluştuğunu kabul etmez. gerçekte insan bütünleşmek için çaba göstermez; buna zaten sahiptir, onunla birlikte doğmuştur. ancak yaşamı boyunca bu bütünlüğe yeni boyutlar katmaya ve onu birbirine karşıt çalışan parçalara bölünmekten korumaya çalışır. psikanalistin görevi, bütünlüğünü yitiren kişilerin bunu yeniden kazanmalarına yardımcı olmak ve psişeyi güçlendirerek böyle bir dağılmanın gelecekte yeniden yaşanmasına karşı önlem almaktır. bir başka deyişle, psikanlizin amacı psikosentezdir. psişe, birbirinden farklı biçimlerde çalışan ancak birbiriyle etkileşim durumunda olan sistemlerden oluşur. bunlar; bilinç, kişisel bilinçdışı, toplumsal (ırksal) bilinçdışı olmak üzere 3 sistemdir.
  • ruh+egonun toplamı.kişilik.kaybettiğimiz nesnenin psişene dönüşürüz.
hesabın var mı? giriş yap