• alarm yokken, elektrik yokken yapılan bir geleneğin artık saçma kaldığını farkeden modern belediye kararı. evinde meşaleyle dolaşanların hala ihtiyacı olabilir.
  • dingil geleneklerin önünü kesmenin zamanının geldiğinin farkındalığı. sakalar vardı ama misal. ne güsel pazar yerinde süslü kıyafetleri ile gezerlerdi. çıngır çıngır seslerle. şimdi hiyjenik değil diye içmez belki insanlar ama plastik bardakta da olsa satsalar su. hem ekmek parası kazansalar. hem biz ne bileyim "çıngır, çıngır..."
  • alanya belediyesi tarafından da yasaklanmış hadise..

    alanya belediyesi ise; “insanlarımız davul olmadan da sahura kalkabilir. gelişen teknoloji ile zaten davula ihtiyaç kalmadı” görüşünde.

    alanya müftüsü muhammet gevher de kararı destekleyerek; “alanya'da farklı dinlerden insanlar da yaşıyor. onlara da saygılı olmakta yarar var. davulun yasaklanmasının dinen bir sakıncası yoktur. bu, dini değil, örfi bir uygulamadır” dedi.
  • bir şehrin * sembolü olmuş vapurlarla ve diğer güzel ama unutlumuş geleneklerle karşılaştırılmaması gereken bir insanlara saygısızlık unsurunun ve aynı zamanda bir rant kaynağının ortadan kaldırılması. keşke avrupa birliği yalakalığı için değil de içimizden geldiği, artık gereksiz olduğuna inandığımız için yasaklansaydı.
  • oruç tutmamama ragmen ramazanda her gece davul sesiyle uyanmaktan hoslanmadigim icin dogru buldugum uygulama. umarım benim semtimde de davul engellenir. karagöz ve hacivatla bir degildir. karagöz hacivati isteyen izler, istemeyen izlemez. insanların izlemesi de beni hiç mi hiç rahatsız etmez. bogaz'da eski vapurlara isteyen biner, istemeyen hemen yanda deniz otobüsü var, ona biner. isteyen oruç tutar, isteyen sabat ayini yapar, isteyen vaftiz olur. buna katılmaya beni zorlamadıkça ya da gözüme sokmadıkça niye rahatsız olayım. ama oruç tutmayan ya da müslüman olmayan insanların her gece zorla uyandırılması zorlamadır, haksızlıktır.
  • görünen o ki sadece müslüman olmayanların desteklediği karardır...
    oysa ibadet gizli yapılmalıdır. bin küsür yıl önce dinin yaygınlaşması ve dahi teknoloji diye bir şeyin de olmaması sebebiyle ezan ve ramazan davulu gibi şeyler gereklilik olmuştur. fakat günümüzde, gerçekten de buna gerek kalmayacak bir donanımda yaşıyoruz. takvimlerimiz, saatlerimiz, alarmlarımız mevcut. isteyen imsakiyesini alıp üstünden saatleri de takip edebilir. ama lütfen kabul ediniz ki bu eskiden gerçekten bir gereklilikti. gelenekselleşmesi için yapılan bir ritüel değil. müslüman olmayanlar için, gecenin bir vakti bangır bangır geçen davulcunun sesiyle uyanmak hoş değil. umarım herkesin dinini içinde yaşadığı -ki aslolan budur- günler yaşarız.. fakat bu ab ye uyum denyoluğu adı altında değil...
    ayrıca müslümanların aşağıdaki cümleye aşina olduklarını ve mesajı alacaklarını umarak:

    (bkz: lekum dinikum veliye din)
hesabın var mı? giriş yap