• windows nt sürücü ve programları ile uyumlu alternatif bir işletim sistemi
    http://www.reactos.com/
    (bkz: microsoft alternatifleri)
  • internet cafe ve basit paket programlar dışında başka amaçlı kullanılmayan işletme bilgisayarları için lisans parasından kurtaran, istikrarlı (stabil) çalıştığı sürece kesinlikle alternatiften çok ikame olacak, kısaca; profesyonel amaçlı kullanılmayacak tüm makinelerde kullanılabilecek ücretsiz işletim sistemi.

    10 üzerinden 24 veriyorum..

    (bkz: aslını siktimin)
  • an itibariyle 0.3.17 sürümü yayınlanmış olan os. indirebilmeniz için:

    https://www.reactos.org/download
  • "reactos as a second os in russian government's software freedom effort"

    https://www.reactos.org/node/946
  • 0.4.0 sürümünün yayınlanmasına az kalan işletim sistemi, 2-3 aya yayınlanacakmış gibi duruyor. bu sürümle 0.3.x serilerinden çıkılacak ve reactos çok daha fazla güçlenecek. arkasından reactos community edition geliyor.

    en azından yeni shell/explorer, geliştirilmiş tema desteği, ntfs/ext2 okuma desteği (henüz yazma desteği yok), baya bi gelişmiş ntvdm (nt sanal dos makinesi, windows 3.11 bile çalışıyor) kernelde ve win32 altsisteminde büyük geliştirmeler/düzeltmeler, yenilenmiş memory manager (windows nt kernelinin ram belleği yöneten modülü), dosya sisteminin bozulmasını önlemek için düzeltmeler, bazı yenilenmiş uygulamalar, iyileştirilmiş internet bileşenleri, güncellenmiş acpi bileşenleri, vmware/virtualbox için paylaştırılmış klasör desteği ve 1300-1400 kadar irili ufaklı hata düzeltmesi ile.

    ve windows server 2003 sp1'den sp2'ye atlandı ki, uygulama desteği için büyük bir adım.
  • 0.4.0 sürümü yayınlandı.
  • windows xp'nin hayaleti.
  • hakkında yanlış anlaşılmalar bulunan işletim sistemi. 0.4.8 yayınlandı yayınlanacak...

    - çekirdeği windows server 2003 sp2 uyumludur. bu sıralarda uyumluluk modu benzeri bir mekanizmayla vista ve üzerini gerektiren uygulamalara destek çalışmaları sürmektedir. (vista ve yukarısına uyumlu bir çekirdeğe çoook var)
    - windows 95 falan klonu değildir. basbayağı nt çekirdeğinin, sürücülerinin... yeniden yazımıdır. hem de tersine mühendislikle. açık kaynakla. dll'lerin çoğu wine'den gelir. bunun dışında 3. parti kodları sık kullanır. yasadışı kod kullanılmaz. (ms'nin kaynak kodlarını açtığı sürücüler yavaş yavaş hizmete giriyor)
    - yavaş gelişen bir projedir, çünkü dediğimiz gibi adamlar çok zor bir iş yapıyorlar. tersine mühendislik, belgelendirme, msdn *, api'leri tek tek takip etme... bir makine var ve girdi-çıktılara bakarak içindeki çarkları yeniden yapıyorsunuz. olay bu.
    - 0.4'ün yayınlanmasından sonra proje gözle görünür bir şekilde hızlandı. kasım 2017'de svn'den github'a geçtiler ve yama yollayan yollayana. artık katkıda bulunmak çok kolay.
    - usb'den yüklenmiyor bu diyenler olmuş. müjdeyi verelim: usb bileşenleri komple yenilendi ve sisteme eklenmeyi bekliyor. cd'den yükleyin bu zamana kadar.
    ancak dediğimiz gibi, bu proje yavaş. nt'den anlayıp da ms'de çalışan insan azdır. çoğu geliştirici reactos'ta çalışırken nt öğrenir. 20-30 kişiyle bu proje yürüyor. yakın gelecekte daha da hızlanacak.
    - reactos'un hala büyük eksikleri var. zaten alpha'da. birçok özellik yok veya bitmedi. çok fazla hata var. bilgisayarda büyük sorunlar yaşatır, bilginiz azsa sanal makinede denemeniz en iyisi. açıklar zamanla kapatılacak. ama açık kaynak projelerin sorunlarından biri yavaşlık. napalım...
    - forumlara üye olunca jira hesabınız açılır. buradan hata bildirimi yapabilirsiniz. wiki'de işinize yarayacak bilgiler vardır.

    not: reactos'un sıkı takipçisiyim.
  • reactos 0.4.8 yayınlandı!

    * shell: görev çubuğu ayarları yeniden yazıldı. bildirim alanında birçok iyileştirme yapıldı, kullanılmayan simgeler otomatik olarak gizleniyor. balonlar eklendi. klasör silme veya yeniden adlandırma ilgili kritik bir sorun düzeltildi. adres çubuğu, yazdıklarınızı otomatik tamamlıyor. masaüstünde simge seçme sorunları düzeltildi. kalan disk alanı doğru gösteriliyor. tema düzeltmeleri yapıldı.

    * win32 altsistemi: kullanıcı ögelerindeki (çubuklar, düğmeler, metinler gibi) bazı çizim veya boyama sorunları giderildi. uluslararası fontlardaki birçok sorun giderildi. oyunlarda bazı grafik sürücüleri artık doğru çalışıyor. daha derinde bazı düzeltmeler yapıldı.

    * kernel: bellek yöneticisi'nde bazı düzeltmeler yapıldı. önyükleyici düzeltmeleri, acpi güncellemesi, bir dosya yazma düzeltmesi, uefi çalışması yapıldı. x64 çalışmaları yapıldı.

    asıl düzeltmeler ortak önbellek modülünde. ms'nin geçenlerde kodunu açtığı fat32 sürücüsü, reactos'ta mavi ekran sebebi, bu da kernelde hata olduğunu gösteriyor. birçok hata bu yolla çözüldü ve eksikler giderildi ancak bu sürücü için hala çalışma gerek. ms'nin cdfs (cd dosya sistemi) sürücüsüyse artık buradaki düzeltmelerle çalışıyor. bunun yanında, dosya işlemleri için gerekli ileri okuma/gecikmiş yazma özellikleri ortak önbelleğe eklendi. 17 yıllık kritik bir hata bulundu ve giderildi, dosya yazarken bozulmalara neden oluyordu. bazı kaçaklar giderildi, reactos tekrar 96 mb ram ile çalışabiliyor.

    * sürücüler: ms'nin cd dosya sistemi (cdfs) sürücüsü eklendi, hatta bir hatasını buldular ve ms'ye yolladılar. mevcut fat32 sürücüsünde (ms'ninki çalışmıyor) ve ntfs sürücüsünde büyük düzeltmeler yapıldı. bu şekilde dosya sistemi bozulmaları azalacak.
    usb çalışmaları devam ediyor. 0.4.9 itibariyle meyvelerini verecek gibi.
    sanal disket ve cd sürücüsü (daemon tools gibi) eklendi.
    rdbss/rxce (smb desteği için gerekli), storport (ahci ve birçok sürücüye tak/çalıştır desteği için gerekli) ve filtre sürücüsü ilerledi.
    bir tak/çalıştır sorunu giderildi. disket sürücüsü kaynaklı bir çökme düzeltildi.

    * program uyumluluğu: vista ve ilerisine destek sağlanmaya başlandı, ancak iskelet halinde. (şu anda kernel nt 6+ seviyesine getirilemez, büyük eksikler var zaten ve kaynak yok) ilerideki apiset dll'leri ve bazı mekanizmalarla bir şeyler yapılacak. ms'teki geriye uyumluluk özelliği, ilerisi için de kullanılacak.

    son olarak dr. watson benzeri bir hata ayıklama aracı eklendi. program çökmesinde, masaüstüne bir log kaydedecek.
hesabın var mı? giriş yap