• şimdi bu adam the story of god adlı bir belgesel çekip üzerine de kitap yazıyor. kitabın başında da kendisinin ateist olmadığını bir yahudi olduğunu söylüyor.
    merak ettiğim bir konu var; insan o kadar dinler, inanışlar hakkında bilgi edinip, o kadar çeşitliliği gördükten sonra nasıl olur da hala yahudi kalabiliyor. kitabını okuyan bir insan inanışlarında bir sorgulamaya gider diye düşünürken kitabın yazarı yahudiyim diyor. adam kendi diliyle söylüyor ilk insanlar şu şu sebeplerden dolayı inanç kavramını geliştirdiler. şu sebeplerden dolayı yahudilik/hristiyanlık/müslümanlık vb. kavramlar oluştu diyor. sonra da yahudiyim diyor. gerçekten çok enteresan bir vaka.
  • kendisi islam şeriatını türkiye'deki müslümanların ve gayrımüslimlerin %95'inden daha iyi idrak etmiştir. "şeriat gelecek" lafının saçmalık olduğunu, muhammed'in sözlerinin aşırı-yorumla saptırılmasına ve siyasi menfaat için kullanılmasına şeriat denemeyeceğini, öte yandan muhammed'in şeriatının da yüzde yüz moderniteyle bağdaşır bir şey olmadığını bilir. bu abimizin islam'ı ve şeriatı birkaç ne idüğü belirsiz imaj ve siyasal prototipten devşirerek anlayagelen yurdum insanına anlatacağı çok şey vardır. anlatım dilindeki popülerlik kimseyi aldatmasın, ratio ile bağını sımsıkı koruyan bir adam var karşımızda. yahudiliği ise bir ebediyet telakkisi olarak değil, kültürel mesele olarak algıladığı oldukça açıktır. yine de tevrat yorumcularına gösterdiği müsamahayı incil yorumcularına göstermediği not düşülsün.
  • bu aralar siklikla karsilastigim sevimli hos sohbet herif..londra'da st johns wood civarlarinda yasamaktadir
  • dilimize "tanrının öyküsü" olarak çevrilmiş kitabını az önce bitirdiğim yazar.

    özellikle köktendincilikle ilgili fikirleri benimle çok uyuşuyor. genel algının aksine bunun sadece islamla ilgili bir kavram olmadığı üzerinde durmuş. tüpbebek tedavisiyle ilgili kendi yaşadığı kötü deneyime kitabın son bölümünde genişçe yer vermiş. keşke milliyetçilik-köktendincilik bileşiminin batı medeniyetine oluşturduğu tehdidi bir iki cümleyle geçmeseymiş. gerçi anladığım kadarıyla olumlu düşünmeye yatkın biri ama bir şeyin olmayacağını ummak onun olmayacağı anlamına gelmez.
hesabın var mı? giriş yap