• demezler mi ki mal saab'ı mülk saab'ı, hani bunun ilk saab'ı. ohh. rahatladım.
  • hani yerliydi? diye bir soru sormuyorum. olabilir, burada önemli olan bir marka yaratabilmektir. gidersin bir firmayı satın alabilirsin, fikri mülkiyetini alabilirsin, ülkenin markasını çıkarırsın ve yerli olur. hangi araba markası yüzde yüz ülkesinin mallarını tasarımını kullanıyor? fransız arabasının motoru alman tasarımı italyan. ama sonuçta fransız.

    ama benim anlamadığım 2006 yılında piyasaya sürülen arabayı aynen alıp kopyalayıp prototip diye çıkarmak nedir aga? hedef niye 2020? ulan madem bu marka ve modelde karar kıldın, bunlar çıkarmışlar bu arabayı zaten 2006'da biz niye 2006 model arabayı 2020 yılında üretiyoruz?

    araba aynı lan, hiç bir farkı yok saab ve cadillactan, o zaman biz niye bekliyoruz amk? ufak rütuşlar yap, biraz iyileştirme yap, gerekli izinleri al çıkar amk niye biz 2020 yılında 2006 model araba üreteceğiz madem bu yolu seçtiysek?

    ha ikinci ihtimalde şu, bu araba aslında yok, sadece fikir olarak ortada var fakat hiç bir çalışma yapılmamış, 7 haziran seçimlerinden önce milleti gazlamak için ortaya atıldı, şimdi yeni seçimden önce insanlar nerde lan bu araba diye sorunca, bu arabaları prototip diye koydular önümüze.

    keşke ülkece dürüst olabilsek
  • bir nevi mehmet aurelio, elvan abeylegesse vakası.
  • toyota hilux alaydilar hic degilse ortadogu'ya satardik, ortadogu demisken saab da sakincali zira tersten okununca baas oluyor.
  • 2005 yılında üretimi biten bir arabanın 2020 yılında üretmek için fikri mülkiyetini almak, beyni yok fikri var olayına ar-ge yapmış beyni yok fikri de yok durumunu ortaya koymuştur.

    not: renault toros modelini de fransa 1976 da üretimini bitirmişti biz o yıldan devir alarak 2000 yılına kadar üretimini yaptık.

    bu ülkedeki araçlarla ilgili son 15 yılda ki en büyük değişim türbanlı kadınların 4 çeker jiplere binmesinden başka hiç bir durum içermiyor.
  • ulan kamuflajı dizaynı çalmasınlar diye yaptılar sandıydım..meğer dizaynın arak olduğu ortaya çıkmasın diye yapmışlar.
  • türk otomotiv sektörünün aslında 1970'lerden itibaren değişemediğini gösterir.

    -- zamanında renault 12'lerin, renault 9'ların fikri mülkiyet haklarını aldıktan sonra gidip bu arabaları 90'ların sonuna kadar üretmiştik. düşün renault 12 aslında 1969 modeldi, renault 9 ise 1981 model. bu 2 arabadan renaut 9 olan 1989 yılında fransa'da üretimden kalktı. renault 12 ise en son 1977 yılında bantlardan inmişti ana vatanında.

    -- ülkemizde renault 9 ve renault 12 tam 2000 yılına kadar üretildi. düşünün ki 1981 yılında teğmen olarak mezun olan bir subay o esnada yarbay rütbesini taşıyordu (hatta kurmay albay olabiliyor). ana vatan fransa'da renault 12'nin yerini renault 18, onun yerini renault 21 (bizim ülkemizdeki manager/concorde/optima vs.) yer alırken; hepsi renault laguna adı altında toplandı. renault 9 ise fransa'da yerini renault 19 ve ardından renault megane'a bıraktı. türkiyemiz o kadar ilginçti ki projelerin son zamanlarında; bahsettiğim ana vatan halefleri ile beraber satılıyorlardı ülkemizde. 2000 ekim'inde oyak renault bursa ana bayi'nden renault clio alırken aynı anda renault 19 ve renault megane satışına denk gelmiştim hiç unutmam.

    -- romanya'da da bizimle aynı yıllardan itibaren renault 12 montajına başlanmıştı ama oyak'tan farklı bu cihazların dacia amblemi ve ismiyle satılmasıydı. hatta ülkemizde renault ismini taşırken alışık olmadığımız toros kasalı kamyonetler ile de denk gelebiliyorduk bu üretimlerden. yalnız ne oldu? dacia renault/nissan bünyesinde kendi ürünlerini low cost mantelitesinde geliştirebilen bir marka olmaya terfi ederken, bizim 70'lerden tek farkımız "renault'un asırlar önce üretmeyi bıraktığı arabaları 2000 yılında üreten bir fabrika" olmak yerine en azından "renault'un güncel modellerinden bazılarını üreten bir fabrika" olmamız.

    ------------------------------------

    -- yine gelelim fiat 131 olayına. bu abimiz 1974 yılında tanıtılmasından itibaren hem sedan hem de station (maratea ismiyle) kasasıyla 1984 yılına kadar üretildi. ardından yerine fiat regata getirildi. fiat regata yerini fiat tempra'ya bıraktı. sonraki çizgilerde de fiat tempra, fiat marea, fiat linea ve hatta fiat aegea üretildi ve küçük bir not fiat 131 aslen fiat 124 yerine geçiyordu ülkesinde.

    -- ülkemizde tofaş tesislerinde 1971 yılında murat 124 ismiyle fiat 124'leri üretmeye başladık. arabanın italya'da üretimde olduğu tarihler 1966 ve 1974 yılları arasında olmasına rağmen bizim ülkemizde serçe ismiyle tam 1994 yılına kadar gelebildi. 131 serisinin üretimi ülkemizde 1976 yılında başladı ve sonunda arabanın fiat regata ile seviştirilmesinden sonra meşhur şahin/doğan/kartal ikilisi ile taa 2002 yılına taşımayı başardı meşhur zihniyetimiz. yine renault'ta olduğu gibi bahsedilen araba üretilirken, ülkemizde takipçilerinin de üretim ve satışı yapılmaktaydı.

    -- gelelim karşılaştırmaya: seat 1975 ve 1984 yıllar arasında seat 131 adıyla üretti kendi tesislerinde fiat'ın 131'ini. 1969 ve 1980 yılları arasında da seat 124 adı ile fiat 124'ler üretilmişti ispanya tesislerinde. ancak firmanın italya ile ilişkisi fiat ritmo'nun ispanyol kardeşi olan seat ritmo üzerinde kendi değişikliklerini yapıp seat ronda adı ile satmalarından sonra kopacaktı 1982 yılında. o günden beri kendi araştırma/geliştirme/tasarım üretini yapan ispanyollar an itibariyle (1982'den beri) volkswagen grubu güvencesinde. peki biz? çok sağlam araştırma geliştirme ekibinin olduğu, aegea gibi projeler çıkaran ama bunu seat'ın yaptığı gibi kendi markasıyla tanıtamamış bir ülkeyiz.

    ------------------------------------------------------------

    gömdüm örnekleri ama özet geçersem... umarım 70'lerden beri içinde bulunduğumuz taktikte bu sefer markalaşma trenini kaçırmadan sağlam bir iş yaparız. yoksa zaten ana firmaların güncel modellerini üreten, hatta onlar için araştırma geliştirme faaliyeti yürüten fabrikalarımız zaten var. ama kötümser düşünürsek "70'lerden sonra değişen hiç bir şey olmamış".

    ----------------------------------------------

    ekstra soru. acaba fikri mülkiyet hakkı satın alınmış, saab 9-3 alt yapısı taşıyan (taa 2002 model opel vectra c'ye kadar tarihi, aradan 13 sene geçmiş) "yerli malı araba" mı alırsınız? yoksa 2015 yılında ülkemizde araştırma geliştirmesi yapılmış, "ithal" fiat markasını taşıyan arabayı mı? aegea/egea/italya'daki ismiyle tipo... bana daha çekici geliyor şu an.

    işte kim markalaştıracaksa saab 9-3/cadillac bls'den olma gm epsilon platformu çocuğunu; uykusuz gecelerinde düşünmesi gereken husus da bu olmalı.
  • daha dun kopya iddialarını kesinlikle reddediyoruz denmeden adam gibi açiklama yapmadiniz. neden baska bir arabanin iskeletini kullandiginizi açiklamadiniz. turkiye'de az bulunan asina olunmayan modeli yutturmaya çalistiniz. simdi mi akliniz basiniza geldi adam gibi açiklama yapiyorsunuz?
  • dün milleti kandırmaya çalıştılar ama internetin nasıl bir bilgi kaynağı olduğundan bihaber tekno bakanımız, resimlerle olay ayyuka çıkınca itiraf etti sonunda. peki o zaman bu yerli araba muhabbetinin ne amacı kaldı? yani yıllar önce fiat'ın kullanmadığı eski modelleri bize türk diye itelemelerinin devamını mı yapacaksınız, ya da devlet bankalarının finansörlüğünde yandaş bir işadamını otomotiv kralı mı yapacaksınız? amacınız nedir sizin, altı ay prototip için çalışma yaparak seçime 15 gün kala eski bir modelin fikir hakları ile yerli otomobil manşetleri verdiğiniz gazete paçavraları ile salakları kandırdık diye gülüyor musunuz içinizden?
  • yerli araba açmazının çözümünde ilginç yöntem.

    bakan fikri ışık açıkladı;

    --- spoiler ---

    saab 9-3'ün tüm fikri mülkiyet haklarını satın aldık

    --- spoiler ---

    link

    kaynak: milliyet
hesabın var mı? giriş yap