• (d. 1875 - ö. 15 ekim 1947) yazı ve politik hayatımızın şahsiyetlerindedir. istanbul hukuk mektebi mezunu olup, osmanlı meclisinde ittihat ve terakki fırkası mebusluğu yapmıştır.
    eski cumhurbaşkanlarından fahri korutürk'ün eşi emel korutürk'ün babası, türk dublaj ustası, çevirmen, eleştirmen, yazar adalet cimcoz'un amcasıdır.

    ı. mahmut döneminde, sadrazamlık da dahil, çeşitli devlet görevlerinde bulunduktan sonra, osmanlı orduları başkomutanı, o zamanki adıyla serdar-ı ekrem olarak iranlıları tebriz'de bozguna uğratıp, halen topkapı sarayında bulunan nadir şah'ın tahtını da alarak istanbul'a dönerken, toparlanan iranlılarla kerkük önlerinde tekrar savaşa tutuşup orada şehit edilip başı kesilen, türbesi de halen kerkük'te bulunan mora yenişehirli topal osman paşa'nın torunudur. diğer dedesi ibrahim paşa ise, 19’uncu yüzyılda mora sancak beyi, yani eyalet valisidir.

    cumhuriyetin kurucu kadroları arasında yer almış ve atatürk'ün sevdiği bir siyasetçi olup; atatürk'ün hayatı süresince, partinin kültür ve sanat işlerinden ve işçi konularından sorumlu chp merkezi idare heyeti azası ve istanbul milletvekili olarak görev yapmıştır.
    siyasi görüşlerinin esas itibariyle hep sosyalist çizgide olduğu, rusya'da bolşevik devriminden sonra istanbul mebusu salah cimcoz kürsüden “kurtuluş güneşinin yine şark’tan doğduğunu” müjdeleyip, “rusya’da işbaşına geçen demokrat hükümeti selamlıyorum” dediği bilinir.
  • fikret mualla'yı uzunca bir süre evinde ağarlayan, yediren içiren sanatsever. mualla'dan devlet ileri gelenlerinin içinde olduğu bir tablo yapmasını ister ama mualla kafası atınca tabloyu jiletle paramparça eder.
hesabın var mı? giriş yap