• bir çok savaşta benzeri durumlar yaşanmıştır. savaşta bir ordu veya bir donanma imha olmuşsa bayraklar, sancaklar da imha olmuştur. savaşın ana sonucu hep böyledir. malazgirt savaşında bizans ortodoks ikonaları ve devlet belgeleri selçuklu hükümdarının eline geçmiştir. istanbul'un fethi sırasında da aynı olay meydana gelmiştir. hatta viyana kuşatmasında mustafa paşa'nın görkemli çadırı da düşman eline geçmiştir.

    bütün bu sonuçlara bakarak savaşların olağan kayıplarını farklı bir düzeyde anlatmak size ne katacak bilmiyorum. sancak, bir kurumun temsilidir. zamanla yıpranır ve yok edilir yerine yenisi yapılır. bunu da böyle düşünmek lazım
  • pek mantıklı görünmeyen iddia.
    adamın kaynağı şu: bizim kütüphanede kitap vardı, yazarı da ingiliz bir tarihçiydi, doğru yazmıştır her halde. kitap adı yok, yazar adı yok.
    inebahtı kıbrıs fethinin dönüşünde yaşanan bir savaştır.
    acı bir yenilgidir. donanma yok edilmiştir. en iyi okçular şehit düşmüştür. avrupalılar bu zafere inanamamıştır. bir çok ressam tasvirlerinde gökten inen melekleri osmanlı donanmasını yok ettiğini çizmiştir.
    bu savaşın önemli tarafı budur. donanma yok olduktan sonra sancak mı gitmiş, giden hangi aancakmış önemli değil.
    ama, zırvalığın da sınırı var.
    azıcık mantık yürütelim.
    1000 yıllık kumaşın ne kadar yıpranmış olacağını düşünün. bu durumda elden ele gezdirecek halleri yok her halde.
    bu sefere neden sancak-ı şerif götürülsün? kaptan-ı derya’nın eline sancak-ı şerif neden verilsin?
    sancak-ı şerif seferden sefere gezdirilen bir şey değil ki. sancak-ı şerif belki padişah’ın gittiği ve zaferin kesin olduğu bir sefere götürülmüş olabilir. benim bildiğim isyan durumlarında istanbul halkının desteğini almak için 1-2 defa padişah tarafından meydana çıkarılmıştır.
    kaldı ki yazıda tarif edilen sancak samcak-ı şerif değil.
  • koskoca osmanli'nin bir tane sancagi mi vardi? donanma inebahti'ya giderken yenicerilerden sancagi mi istedi?

    levent: haci versene su sancagi sefere cikicaz. bak kaptan pasa bekliyor.

    yeniceri: lan olm biz nereye gidiyoruz? bizimki sefer degil mi?

    levent: olm bizimki daha buyuk sefer lan. tarihe gecicek.

    yeniceri: iyi tmm al ama bak sakin kaptirayim falan deme. ben bunu mohac'ta koruyabilmek icin uc macar oldurdum.

    levent: tmm lan ben ohooo preveze'de neler neler. bize mi ogretiyorsun?*

    orjinal sancak-i serif diye bir sey yok. her birligin kendine has sancagi olur. bugun de oyledir. kaldi ki olsa bile ankara savasi'nda kaptirilmistir. ondan sonra da kaptirildi. 1683'te viyana'da kaptirildigini biliyorum, petrovaradin'de, slankamen'de, zenta'da illa bir yerde gene kaptirilmistir.

    ne var ki inebahti'nda butun donanma batirilmadi. uluc ali pasa'nin komutasindaki filo kusatmayi yarip mutlak bozgundan kurtuldu. bu sayede kaptan-i deryaliga getirildi zaten. liddel-hart genelde bir savasta yenilgi kondisyonu toplam personel ve aracin %20'sinin kaybedilmesiyle olusur der. yani oyle herkes oldu diye bir durum yok.
  • dünyanın en iyi tarihçilerini yetiştirmemize rağmen tarihle alakası olmayanların tarihi savaşlar hakkında yorumlar yapması ve yanlış tarih bilgi kalabalığına büründük

    verdiğin bilgiler doğrudur donanma felan kalmamıştır nedeni ise ağır toplarla yüklü fırkateynlerin ahşap kadırgaları darma duman etmesidir.
    savaşı viki den ispanyolların dilinden okumanızı tavsiye ederim
  • o kadar gizli ki arkadaş sağlam yerden duyum almış. acayip şeyler olmuş. çok değişik şeyler. bildiğiniz gibi değil.
  • süleyman şah türbesini zırt pırt taşıdıkları için "tekerlekli yapsınlar" diyorlar, dert ettiğin şeye bak.
  • türkçe bilmeyen, peygamber adını bilmeyen, bir bez parçasını kutsal bişey sanan putperest bir cahilin, cahiller başka yere yazsın diyerek açtığı, içine yazmaması gereken başlık...

    osmanlı ordusu savaş kaybetmedi diyen mi oldu? savaş kaybeden bir ordu tırt bir ordu mudur? savaş kaybetmeyen herhangi bir ordu var mıdır? yeterince çok savaşan bir ordu er ya da geç kaybetmek zorundadır. sonra kazanır, sonra kaybeder, kazabır, kaybeder, vb.

    putperest cahiller yanıt yazmasın, gidip kabe örtüsüne, şeyhlerinin entarisine, peygamberlerinin kılına tüyüne, hırkasına falan tapınsınlar.
  • sancak-ı şerif başka sancak başkadır.sancak-ı şerif cihat ilan edilirse açılır.bu da benim bildiğim türk tarihinde iki kez olmuş. vakayı hayriye (1826) yani yeniçerilerin yokedilmesi sırasında 2. mahmut tarafından açılmıştır sancak-ı şerif.yani yeniçerilere cihat ilan edilmiş ve halk sancak-ı şerif terfında toplanması sağlanmıştır. diğeride 1. dünya savaşıdır.tüm müslümanlar sacak-ı şerif etrafında toplanması istenmiş ve cihat ilan edilmiştir.

    türk ordusu geleneğidir.sancak orduyu temsil eder.her ordu komutanlığında her tugay komutanlığında vardır sancak.sancağın özel korumaları vardır ve barış zamanı da dahil vur yetkileri vardır. sancak ordunun onurudur.kaptıran ceza alır.savaş zamanı ise son kalan asker ordu sancağını yok etmekle görevlidir.ordu eğer geri çekiliyorsa kılıf içine konur.sancak cumhurbaşkanı hariç kimseyi selamlamaz. daima dik vaziyette tutulur.

    bildiğim kadarı ile türk ordusunda filistin cephesinde sancak kaptırılmış.başka savaşlar var mı bilmiyorum.
  • ne diyorsun amk ya
  • cehalet bulgularıyla ilgili tespit yapıp çıkacağım;

    1-anadilinde yazamamak (bkz: bağlaç olan de)
    2- kaynak göstermeksizin iddiada bulunmak (20 yıl önce okuduğu ve adını unuttuğu kaynak, biz ona kısaca götüm diyelim)

    başlığı açan yazarın verdiği bilgi tahminimce doğrudur. kaynak eklemesi, çevresine salya saçmaması ve tezini türkçe anlatabilmesi koşulunca ciddiye alınmaya değerdir.
hesabın var mı? giriş yap