• sanmak;
    "keşke...."
    bilmek ise;
    "ah!..."tır.
  • sanmak ile bilmek arasindaki fark kesinlik* olsa da, bu ikisi arasinda cok da "kesin"** olmayan bir cizgidir.. (bkz: suphe)

    bildigim* kadariyla sokrates'e gore incecik bir cizgidir, sanirim* * :

    "insanlar asıl bildikleri, bildiklerini sandıkları seylerin cahilidir." gene ona gore "tek bildigim sey, hic bir sey bilmedigimdir (one thing only i know, and that is that i know nothing)."
  • sanıyorum ki tam olarak 5 santimetre kalınlığındadır. (aha yalan oldu çizgi)
  • sanmak, bilmekten farklı olarak, bir bilgi kategorisi değildir. insanların sandıkları, inandıkları, hakkında samimi düşündüğü şeyler bilgi değildir. doğruluğu değişik şartlar altında sınanamayan "sanrılar" kişilerin "bilgileri"ymişçesine ortaya sürülür kimi zaman.

    "abi ben bu dünyanın yuvarlak olduğunu sanmıyorum" diyen bir kişi inancında samimidir. yuvarlak olan bir dünyanın üzerinde su durmayacağını, suyun aşağıya akacağını savlayarak kendi mantığına da oturtabilir sanrısını. (farklı ve komedize bir yorumu için (bkz: c sinan sağıroğlu))

    bugün dünya üzerinde pek çok yerde insanlar sanrıları yüzünden öldürüyor birbirlerini ve her birisi haklı. bu yüzden sevmiyorum samimiyetleri, samimi insanları, samimi düşünceleri. samimi olarak doğru sandıkları şeylerin birbiriyle çakıştığını gördüklerinde bile kendi hatalarını düzeltmiyor insanlar. karşısındakini öldürmeyi seçiyor. düşünceyi ortadan kaldırmaya çalışıyor.

    sanmakla bilmek arasındaki çizgi ince değildir; bir o sınıra bir bu sınıra yaslandığımız bir çizginin inceliğinden bahsedilemediği için.
  • sanmak; bir kişi, bir olay veya bir eylemle ilgili gördüğünüz deneyimlediğiniz şeyin %99 oranda öyle olduğunu varsaymaktır.

    bilmek; gördüğünüz deneyimlediğiniz şeyden %100 emin olmanızdır.

    sanan kişi, hata veya yanılma payını bırakır; bilen kişi herhangi bir hata veya yanılma payı bırakmaz.
  • o ince cizgi kalınlasıp kayboldukça şu oluyor: (bkz: hicbirsey olmasa bile kesinlikle bir seyler oldu)
  • sanmak bir yanılgı içerir, bilmek ise yanılgıdan uzak ve bilincin apaçıklığıdır.
hesabın var mı? giriş yap