• scholastic aptitude test
    amerikaya undergraduate basvurularinda istenilen abidik gubudik test
    sat 1 verbal ve math kisimlarindan olusurken sat 2 subject testlerden olusur
  • çok yararsız test özelikle verbal kısmı, başarılı olmanın tek yolu allahın amerikalıların bile bilmediği abuk subuk ingilizce kelimeler ezberlemek.
  • tam elemantary duzeyde hazırlanmış, amerikada liseye devam etmeyi ve yanılmıyosam kolej statüsünde bi yerlere başvurmayı kolaylaştıran test. amerikan liseleri düzeyinde hazırlandıgından, turkiye'deki herhangi bir başarılı öğrencinin kolaylıkla geçebileceği sınav. (ben ki matematik özürlü oldugumu kabul ve tescil ettim, yine de sat bi halt diyildi.)
    ingilizce bölümü için ise işi bilmek yeterli. toefl gibi bunun da yolu yordamı var. zaten şarkı sözü toplayıp gak gukla oss ingilizce sınavı bile çözülmez. lisan itina ister.
  • 2005'te değiştirilen sistem sonucunda, 3 saat 45 dk süren, uluslararası için 75 dolar tutan, matematik, critical reading ve writing olmak üzere üç bölümden oluşan, ve bu bölümlerin her biri 800 olmak üzere, totalde 2400 üzerinden puanlandırılan bir "standardized" testtir efenim kendileri.

    matematik:

    iki adet 25 dk'lik ve bir adet de 20 dk'lik bölümden oluşur. bu 25 dk'lik bölümlerden biri tamamen çoktan seçmeli sorulardan oluşmakta olup 20 soru içerir. diğer 25 dk'lik bölüm 8 adet çoktan seçmeli soru ve 10 adet de grid-in sorusu içerir. grid-in sorularında şık bulunmaz. 20 dk süren bölümde ise 16 adet çoktan seçmeli soru sorulur. her tarafta matematik bölümünde hesap makinesi kullanılabileceği ısrarla vurgulanırken benim tavsiyem, kullanmamanızdır. çünkü bu bölümde hesap makinesi, sadece zaman kaybı demektir.

    writing:

    bu bölüm 2 kısımdan oluşur. bunlar essay ve çoktan seçmeli kısımdır. writing skorunuzun yüzde 28'i essay'den, yüzde 70'i de çoktan seçmeli kısımdan gelir. çoktan seçmeli kısımda error identification , sentence improvement questions, ve paragraph improvement soruları bulunur. şahsi tecrübelerime göre amerika'da yaşamadan bu bölümden 800 almak çok çok çok zordur. çünkü bu bölümde gramer becerileri test edildiği söylense de bazı sorularda tüm şıklar gramer olarak doğru olsa bile kulağa yanlış gelen şıkkın işaretlenebilmesi gerekmektedir. bu sebeple ya native olmanız, ya da hayatınız boyunca ingilizce listening ve reading yapmış olmalısınızdır.

    critical reading:

    bu bölüm de iki 25 dk'lik ve 1 20 dk'lik bölümden ve çoktan seçmeli sorulardan oluşur. paragraf ve kelime olmak üzere iki tip soru vardır. birinci tip soru için bolca akademik reading, ikincisi için bolca kelime ezberi gerekir.

    daha fazlası için kaynakça:

    http://en.wikipedia.org/wiki/sat
  • http://www.ntvmsnbc.com/id/25110442/

    abdullah gül'ün oğlu burada 800/800 almış. bu işleri bilmeyen birisi olarak sözlüğe baktım da. pek de matah bir şey değil sanırım.

    neyse canım. içimden karalamak geldi sadece. böyle de açık sözlüyüm.
  • amerikan üniversitelerine giriş için girilmesi gereken sınavdır.

    bizim lys-ygs nin aksine bir sıralama sınavı değildir. ancak üniversiteler bu sınavda alınan puanlara bir ön eleme kriteri olarak oldukça önem verirler ve iyi bir üniversiteye girmek için en aşağı 2100/2400 civarı yapmak gerekir.

    sınav math, reading ve writing olmak üzere üç bölümden oluşur. her ne kadar zengin lise öğrencileri yabancı hocalara özel dersler için fahiş paralar saçsa da, tek başına çalışmayla da sat'den yüksek bir puan almak çok zor değildir *. işin sırrı ise bol bol ingilizce kitap okumaktan geçiyor. zira kitap okunurken kelime dağarcığı kendi kendine gelişiyor, ve beyin o sırada essay yazarken kullanacağı kalıpları v.s bilinçaltına yerleştirmiş oluyor. ancak yine de flashcard kullanarak kelime ezberi şart, çünkü gerçekten cincinatti çocuklarının bile hayatında doğru dürüst duymadığı çok fazla kelime çıkıyor özellikle reading bölümünde.

    bunların dışında bir de sat writing kitabından cümle düzeltme çalışmaları yapmak ve çok sayıda essay yazmak gerekiyor. essay yazarken çok yaratıcı olmaya gerek yok, zaten essayler genel olarak üstünkörü okunuyor ve gramer, uzunluk, tutarlılık gibi belirli başlı konulara bakılıyor. ben genel olarak verilen iki sayfayı doldurmaya çalışarak ve konuyla çok alakalı olmasa bile belirli başlı yazarlara alıntı yaparak iyi puanlar aldım essay bölümünden.
  • matematik bolumu disinda gayet zorlayan sinav. eger hizli okumaya alisik degilseniz zor gelebilir. o yuzden en iyi hazirlanma yolu ingilizce kitap okumus olmak ya da okumaktir. bunun sebebi ise gayet zor kelimelerle ve de ikircikli siklara sahip ve uzun olmasidir. bazi kelimeler resmen loto oynamaktir calismadaysaniz. adamlar tum gunluk hayatta kullanilmayan kelimeleri koyarlar. matematikten ise genellikle turkler 800 ceker. tek seferde basarmak zordur. ikincisinde daha hazir girersiniz. kelimeleri serviste giderken ezberlemek gayet faydali bir aktivitedir. 600 ustu reading ve writing'le gayet iyi bir amerikan universitesine pike yapabilirsiniz.
  • buna gözetmen olarak girdiğinizde sınav merkezine sabah 6 küsur dolaylarında ulaşmanızı beklerler, böyle bir cumartesi sabahı en iyi ihtimalle 5.30'da uyanıp hayatı sorgulayamadan yollara düşmüş bulursunuz kendinizi.

    "good morning" dahil ağzınızdan çıkacak her kelimenin yazılmış olduğu bir kılavuzu alıp okumaya başlarsınız. 8'de başlayan sınav kodlamalar ve aralara ayrılan sürelerle birlikte 5 saat kadar sürer ve 1 gibi sınıftan çıkmış olursunuz. sınav sonrası çeşitli aktivitelere katılan meslektaşlarıma rastlamış olsam da, ben bi 3 saat kadar uyumadan hayata dönemiyorum.
  • geometri bölümündeki soruların (aksi belirtilmedikçe) ölçekli çizildiği sınavdır.yani sadece gözlerinizi kullanarak çözebileceğiniz sorular mevcut.
hesabın var mı? giriş yap