• bitkinin ciceginden olusmus hersey meyvedir (elma, armut, karpuz, domates, salatalik, biber,...)
    kök, gövde, yaprak vs. gibi seyler sebzedir (havuc, marul, maydonoz, patates,...)
  • meyve bitkinin ureme organidir. bu nedenledir ki bunyesinde tohumlarini (bkz: cekirdek) barindirir. bu baglamda domates, biber, fasulye, misir,findik, ceviz hepsi meyvedir. cicek de bir nevi o bitkinin meyvesidir ama yenmedigi icin bu sekilde adlandirilmaz (bkz: papatya).

    sebze ise bitkinin yaprak (bkz: lahana), (bkz: maydanoz); sap (bkz: pirasa); kok (bkz: kereviz), (bkz: havuc), (bkz: patates) gibi yenilebilen herhangi bir bolumu veya bitkinin tamamina verilen addir.

    ortak ozellikleri bitkilerin yenilebilen kisimlari olmalaridir.
  • bir arkadaşım bu konuyu tek cümleyle özetlemiştir: "yiyince çok zevk veriyorsa meyve, vermiyorsa sebzedir"
  • %62.12 den fazla sıvı ihtiva edenler meyve, %62.11 - %46.48 arası meyva, daha az su içerenler de sebzedir.

    edit : insanın da nereden baksan %80'i su olduğunu düşünürsek, insan da meyvedir, aşk meyvesidir. bu da size kanıt işte.
  • kompostolar ve receller, meyvelerin pi$irilerek de yenebildigine en guzel orneklerdir.
  • bildigim kadariyla meyvelerin icinde cekirdek yani tohum olur. buna gore mesela domates ve salatalik meyve, ispanak, marul gibi ot ve yapraklar sebzedir.
  • düşünen bir hayvan olan insanoğlu tarafından yapılan ayrıma göre:

    sebze: zevke göre çiğ olarak da yenebilen**, fakat çoğunlukla pişirilerek yenilmesi daha uygun ve daha lezzetli olan bitkilerdir. (pişirilmesi hiç uygun olmayan türler* istisnadır. kardeşlerine* benzediği için bu kategoriye sokulmuştur.) (bkz: istisnalar kaideyi bozmaz)

    meyve: zevke göre pişmiş olarak da yenebilen***, fakat çoğunlukla çiğ olarak yenilmesi daha lezzetli olan bitkilerdir. (bkz: istisnalar kaideyi bozmaz)

    düşünemeyen hayvanlar için ikisi de aynıdır. bitkiler, üremeyi kolaylaştırmak açısından tohumlarının etrafını, hayvanlar tarafından ilgi çekecek renkli, lezzetli bir şeyle kaplarlar. hayvan ise, güzel kokulu lezzetli bu şeyi çekirdekleriyle birlikte yer, yutar ve gidip 200 metre öteye sıçar. sindirilmeyen tohumlar, hayvanın bokuyla birlikte 200 metre ötede kendine yeni yaşam alanı bulur. yani hayvanlar için sebze de meyve de aynıdır.
  • her şey durduğu dalın meyvesidir, kafa karıştırmaya gerek yoktur. (ben bunu bir yere daha yazmıştım, demek ki aramaya inanmak gerekmektedir.)
    sebze diye bir şey yoktur, sebze bir sözlük yazarıdır.
    (bkz: radikalim radikalsin radikal)
  • sebze ile meyve birbirinden ayrılmak zorunda mıdır? önce bunu cevaplamak lazım.

    yani bir bitki ya sebze ya da meyve mi olmak zorunda? pek sanmıyorum.

    bu iki kavramı iki farklı kelime olarak ele alırsak anlaması daha kolay olacaktır. sebze; bir mutfak terimidir. genel olarak, herhangi bir şekilde(pişmiş, çiğ, turşu şeklinde vs...) yenebilen tüm bitkiler sebzedir. istisnaları olabilir, yukarıda bir arkadaş söylemiş, yenmeyen bazı bitkiler sebzeye benzediğinden sebze olarak adlandırılıyor olabilir. benim aklıma örnek gelmedi.

    diğer yandan meyve; tamamen biyolojik bir terimdir. bitkinin fiziksel kısımlarından biridir.

    bir sebze; kök olabilir, gövde olabilir, yaprak olabilir, meyve olabilir, tohum da olabilir. eğer meyve ve sebze kavramlarını birbirinden ayırırsak ciddi bir anlam kargaşası oluşuyor; çok anlamsız tartışmalara sebep oluyor.
  • "yemekten once yersen sebze olur, yemekten sonra yiyorsan meyve"

    c. sinan sagiroglu, 'cikolata meyve midir, sebze midir' konulu tartisma programi
hesabın var mı? giriş yap