• bana hayatimin en guzel 25 dakikalarindan birini yasatan kisa film.
  • izlememle birlikte, şahsımı "keşke taa grindelwald-dumbledore ilişkisini flashback'lerle derinleştiren, tom riddle in okula girmesinin anlatıldığı bir dizi çekilse" diye iç çektiren kısa film olmuştur.
  • altyazılı olarak buradan izlenebilecek mükemmel bir kısa film.
  • daha bugün izleme fırsatı bulduğum süper ötesi kısa film. buna fan made demişler ama bildiğin acayip prodüksiyon var. hele kamera arkasını izlediğimde orkestra özellikle büyüledi beni. bir de oyuncuların filmi ilk defa izledikleri bir video var ki beni en az film kadar eğlendirdi.

    her zaman en merak ettiğim dönem çapulcuların okul günleri ve ilk savaş zamanı. keşke fantastic beasts'ten sonra da onlar çekilse ya da yazılsa.
  • fan yapımı denmesi normal. çünkü senaryo da fan yapımı.

    --- spoiler ---

    bir kere o tayfa öyle "hogwartstan kurtulduk hell yeahhh" diyecek bir tayfa değil. sirius bizzat harry'e hogwarts'a girdiği günü unutmadığını ve çok sevdiğini söylüyor. adamlar hogwarts'a hastalar. onların yaramazlığı da genel olarak fred-george gibi. rowling'in yansıttığı kadarıyla bi tek snape'e puştluk yapıyorlar. snape içten içe iyi biri ama lily'i kıskanması sebebiyle gıcık davranıyor. lily'e bulanık demiş bir adam bu. amacı muhtemelen lily'i kendinden soğutmak ama james bu laftan dolayı snape karşı tavrını daha da sertleştiriyor. sirus james ve diğerleri için ailesinin karanlığına girmeyen bir karakter. böyle bir tayfanın bu kadar yavşağımsı gösterilmesi ve snape'in cıvık bir duygusallığa yaklaştırılması o kitaptaki havayı bozmuş. james dediğimiz adam tamam hayta ve snape'e kötü davranmış da sonunda snape'in hayatını kurtarmış bir adam. demem o ki tamam snape'e çok kötü davrandılar ama böyle betimlenecek bir tayfa değildi bu tayfa. o kadar da değil. snape de gıcıklığıa gıcıklıkla karşılık vermiş zira. rowling çok tatlı bir ayarda bırakmıştı bütün bunları. bu biraz cıvımış gibi geldi bana. ki en sevdiğim karakter sıralamasında bizim genç üçlüden sonra snape gelir. dizi-film-kitap aleminde bazı karakterler vardır hani. barney stinson gibi. duygularını tutar tutar tutar ve sonunda patlatır. o patlama o karaktere çok yakışır. o patlama o karakterin kimliğidir... he işte snape o karakterlerden değil. snape farklı bir şey. duygularını içine atan ve patlamayı itirafla değil kin ve öfkeyle yapan bir karakter. onu duygusal kıran da zaten duygularını düşünseli ya da zihinbend gibi şeyleri içeren sahnelerde görmemizdi. bu yüzden o snape'in konuşması olmamış. yakıştıramadım ve beğenmedim.

    tabi bunlar kitapla filan kıyaslayınca böyle. bağımsız bir senaryo olarak düşünürsek fena değil. ama hp benim kalbimde yukarıdaki gibi yer etmiş. bu yüzden filmde o noktalardan rahatsız oldum. eksi yoruma karşı bir de artı yorum yapayım lakin. kurgu, makyaj ve oyunculuklar gayet iyi olmuş.
    --- spoiler ---
  • bariz bir şekilde severus snape tarafının tutulduğu en az onun kadar güçlü karakterler olan çapulcuların -hain kılkuyruk hariç- çatır çatır harcandığı fan yapımı kısa filmdir.

    --- spoiler ---

    öncelikle çapulcular karakter olarak fred-george çizgisinde olan insanlar. yani muzipler, hakettiklerini düşündükleri kişiyle sonuna kadar uğraşırlar -çapulcularda snape, ikizlerde umbridge gibi- ama bu yapımda gösterildiği kadar iğrenç-yavşak karakterli insanlar değiller. snape bile olsa ortada hiçbir sebep yokken kuytuya çekip 4 kişi saldıracak insanlar değiller. 15 yaşındayken yapılan şakalar başka bu olay bambaşka. yazarlar james potter'a ayrı bir kıl oluyorlarmış sanırım ki onu en yavşak gıcık karakter olarak yazmışlar. bir kere james lily'i en az severus snape kadar seven bir adam. hatta bence daha çok sever snape'ten. kızı takıntı haline getirip, abuk subuk nedenlerden üzmemiş, efendisine ispiyonlayıp ölümüne sebep olmamıştır. sevdiği kız için çaba sarfetmiş, değişmiş, olgunlaşmış ve sonunda ona kaçacak şans verebilmek için ölüme yürümüştür. hp fanları hep severus snape'nin sevgisinin büyüklüğünden filan bahseder ama ben birini seveceksen james gibi seveceksin diyenlerdenim gerekirse değişeceksin onun için, kalın karanlık duvarların arkasından sessizce değil, yüzüne söyleyeceksin sevgini. bu kadar demagoji yaptım ama bağlamak istediğim şey james potter'ın, lily'i bir kavganın ödülü asla ve asla yapmayacağıydı. severus'u kıskandırmak için 'ah biz lily'le hep burada oynaşırız' diyecek tipte bir karakter değil. severus snape'i severim, güçlü bir karakterdir ama james'i size yedirtmem ben. ergenlikte yaptığı hata yüzünden adamı death-eater, karanlık sanatlar sevdalısı snape'ten kötü yapıyorsunuz. severus'un karanlık tarafı seçmesini tamamen çapulculara bağlamakta tam saçmalık zaten. snape karakteri cana gelse bu yorumlara bir tarafıyla güler. gerçi snape ve gülmeyi bağdaştıramadım ya neyse. ayrıca severus'un çapulcuların dördünü -hadi hain fareyi saymayın- üçünü aynı anda yenecek güçte olduğunu düşünmek tam saçmalık. severus güçlü bir büyücü tamam ama karşısındaki adamlar boş adamlar değil. 15'inde animagus olmayı başarabilmiş,çapulcu haritasını yaratmış adamlardan bahsediyoruz. ayrıca yoldaşlık üyeleri, james'in bizzat voldemort'la 3 kez karşılaştığı ve kurtulmayı başardığı harry'nin kehanetinden biliyoruz.ama haklarını vermek lazım pettigrew denen pisliği iyi yansıtmışlar. korkak,zora gelince kaçan,tipi de benziyor zaten fareye.
    --- spoiler ---

    bu kadar eleştirdim ama potter evreninden bir şeyler görmek iyi oldu, özellikle en bağlı olduğum marauders era olunca konu daha bir iyi oldu ama fanatik snape taraftarları beni deli ediyor kesinlikle. lily'e olan sevgisinden ötürü harry için kendini feda etmesi snape karanlık bir karakter olduğunu değiştirmez. severus'un lily'e olan sevgisi kalpsiz olduğunu düşündüğün insanların bile gerçekten sevebildiğini göstermesi açısından benim için saygı duyulasıdır ama kendisi tek aydınlık yanı lily olan karanlık bir karakterdir. hiçbir şekilde ne james potter'den ne de diğer çapulculardan -kılkuyruk hariç- iyi bir adam değildir. lütfen içinizdeki severus snape sevgisine bir dur deyin ve mantıklı düşünün sevgili hp severler.

    bu arada lily'in yerinde hangi kız olsa james'i seçerdi. napalım serseri-aşıklara zaafımız var.

    bu kadar severus snape demişken, alan rickman huzurla uyu.
  • son dönemde harry potter dünyasını özlemiş,konusu açıldığında bile kendisini kaybedebilen bünyelere *ilaç gibi gelecek kısa film.snape i oynayan oyuncu içlerinde en başarılısı diyebilirim.(bkz: mick ignis) alan rickman'ı iyi çözümlemiş,aynı sosyopatlık ve bir o kadar da duygusallık...
    ayrıca soundtrack albümü üzerine bayağ çalışılmış,kısa filmden beklenmeyecek kadar içeriği sağlam.tüm liste soundcloud'tan dinlenebilir.
    https://m.soundcloud.com/…-the-marauders-full-score
  • öncelikle sıkı bir hp fanı olarak aşağı yukarı başarılı bulduğum film. ama yukarıda da bahsedildiği en büyük sorun karakterlerin olmamış olması. gelelim tüm yorumlara:

    * en önemli saçmalık voldi olmuş. voldi harry'e bebekken saldırmadan önce kendi bedeninde gayet yakışıklı bi adamdı. burun delikleri de normaldi. bu kadar bariz hata nasıl yapmışlar anlamadım.

    * bu adamlar hogwarts aşığı. mezun olduk diye kutlama yapacak son kişiler. bu durumda bu sevinç neden?

    * james harry'nin anılarından bildiğimiz üzere kendini beğenmiş bir tip. ama böyle uyuz ve durduk yere 4'e bir, bir kişiye saldıracak kadar karaktersiz değil. her ne kadar lupin'in durgunluğu, sirius'un desteği ve peter'ın karaktersizliği doğru yansıtılmış olsa da james oldukça yanlış yansıtılmış. sonuçta lily durduk yere sevmedi bu adamı.

    * snape güçlü bir büyücü. ama geri kalan karakterlerde patates değil. hele hele 4 kişiye bir kişi karşı koyacak kadar güçlü birisi değil snape. ki burda yeni mezun olmuşlar. dumbili misin mübarek?

    * affedilmez lanet yapılan sahne çok saçma. yapan kişi yaptım bitti şeklinde yapmıyor o laneti. asa ile teması devam ettirmeli. büyü yapmak çok kolay olmuş.

    * snape asayı kaptıktan sonra james yumruk atmaya koşuyor. 2 asası olan adama yumruk atmayı bırak dokunamazsın bile. hele ki film mantığında bu adam 4 kişiyle savaşma gücüne sahipse...

    * cisimlenme kısmı güzel tasvir edilmiş ve filmden esinlenilmiş. ama snape salak mı ki o kadar yakına cisimleniyor? dünyanın öbür ucuna gidebilirdi o sırada.

    * o 4 kişilik ateş ne salak bi büyüdür? hayatımda böyle saçmalık görmedim. sırf animagus göndermesi yapmak için saçma bir detay olmuş. üstelik bu bi sır. izinsiz animagus olmak azkabana atılma sebebi ve bunu göstermeye can atmaları çok saçma.

    * ve en çok beğenmediğim kısmı snape'e saldırı sebepleri. ne olduğu belli değil. bi amacı yok ve altı boş.

    yine de hala ara ara hp okuyan, özleyen, fantastik canavarlar filmini çok beğenen bir kişi olarak; fan made alanında başarılı bir film olduğunu düşünüyorum. rowling bu kadar katı olmasaydı da keşke daha fazla hikaye bilseydik...
  • varlığından yakın zamanda haberimin olduğu justin zagri isimli bir yönetmene ait fan yapımı harry potter kısa filmi.

    aynı kişinin çektiği 2 kısa daha var birisi üç kardeşin, ölüm yadigarlarının hikayesini anlatıyor diğeri de çoğunluğun iyiliği için dumbledor vs grindelwald. ikisi hakkında pek yorumum yok grindelwald'ın tipi fena olmamış onun dışında izlenmese de olur işler.

    gelelim snape ve çapulculara. bi'kere justin zagri arkadaşımız muhtemelen koyu bir snape fanı ve aşırı james düşmanıymış. tamam bence de snape adamdır james yavşaklıklar yapmıştır ama bu kadar da harcanmamalı diye düşünüyorum. james'i gömmelere doyamamış yanında lupin'le sirius'u da harcamış. lupin'in daha orta yolcu oluşunu, sirius'un her şartta james'e ve diğer arkadaşlarına destek oluşunu, peter'ın adi bir korkak oluşunu bir nebze iyi vermiş tamam ama çöpe atmış resmen adamları. zaten harry'nin de lupin ve sirius'a ayrı ayrı sorup kaçamak cevaplar aldığı olayı anlatan kısmı çekmişsin tamam ama çok taraflı olmuşsun. voldemort ve ölüm yiyenlere karşı duran bu 3 adam ve yanlarında karanlık tarafa geçen bir fare tek bir adama dört kişi gircek yenilcek böyle saçma şey olabilir mi. snape'i zaten seviyoruz yüceltmene gerek yok. hem çapulcu haritasını yapan komik adamlar crab, goyle, malfoy üçlüsü gibi mi davranır. fred, george gibi bazı haylazlıkları falan olmuş zamanında gençlermiş, snape'in de lily ile olan meseleleri ve hep kötü büyücülerle takılması yüzünden biraz fazla uğraşmışlar onunla. sonrasını çok bilmiyoruz ama mücadelelerinden herkes bahsediyor. hogwarts'dan her fırsatta hayranlıkla bahseden adamların oley hogwarts'dan kurtulduk diye eğlenmelerine hiç girmiyorum. ayrıca o voldemort neydi öyle? voldi zaman içinde türlü türlü tahribata uğruyor, kendini hortkuluklara bölüyor en son lily ve james'i öldürüp harry'i de öldürmeye çalışırken lanetlenip bu şekli alıyo yani bu şekle daha çok var hatta yanlış hatırlamıyorsam yüzünün şeklinin sebebi olmakla bile suçlamıştı harry'i. bi de ışıl ışıl parlatmışlar adamı çok komikti.

    yine de emek verilmiş uğraşılmış özleyenler olarak bulduk mu izliyoruz böyle şeyleri james'e aşırı düşmanlar içinde baya iyi gelmiştir muhtemelen ama keşke rowling güzel güzel yazsa bu spin-off'ları da keyifle izlesek.
  • hp evrenini seven biri olarak beğendiğim fan filmi. sinematografik ya da teknik olarak beğendim. içerik olarak biraz fazla abartılı olmuş. james, lupin ve siriusun aynı anda bu kadar ezilip büzülmesi biraz saçma geldi. müziği hoşuma gitti. özellikle son duello sahnelerinde snape in bakmadan çektiği crucio ve sectumsemprada gereksiz bir şekilde gaza geldim.
    ayrıca aynı kişinin yaptığı grindewald vs dumbledoor(the greater good) pek hoşuma gitmedi. ölüm yadigarları hakkında yapılan izlenebilir, güzeldi.
    fransızların yaptığı yarım saatlik, tom riddle in çocukluğu konulu bir film var, çekimler fena değil ancak pek olmamış.(le maitre de la mort )
hesabın var mı? giriş yap