• (bkz: #22927456)
  • sezar m.ö 100 yılında doğup 44 yılında, 55 yaşında ölmüştür. insanlık tarihinin belki gelmiş geçmiş en güçlü bireyidir. ölümünden 2000 sonra hala konuşulan, hatta binlerce yıl sonra bile konuşulacak adamdır. o kadar güçlüdür ki, adı mukaddes kitapta bile yer almış, öldükten sonra tanrı ilan edilmiş ve yine insanlık tarihinin gelmiş geçmiş en büyük ve güçlü imparatorluğunun(bölünmeden önce) başına inanılmaz savaş stratejileri ve politik zeka oyunlarıyla(special thanks to crassus and pompei) geçmiştir. ve daha sonra kendisinden sonra gelen tüm imparatorlara sezar denmiştir. öğretisi benimsenen insanlar sayısı binlere onbinlere ulaşan hz isa'yı sıkıştırmaya çalışan gruplar, biz kutsal kitaba göre tanrıya değil de, imparatora mı vergi vereceğiz dediğinde eline aldığı sikkenin üzerindeki sezar resmini gören hz. isa, karşısına çıkacak zorlukları engelleri, daha doğrusu başına alacağı büyük belaları gözünün önünden kare kare geçiren hz. isa inanılmaz zekasıyla; "sezarın hakkı sezara, tanrının hakkı tanrıya" diyerek yine insanlık tarihinin en başarılı politik cevaplarından birini vermiştir.
  • hikayesi olan bir söz öyle boş bir söz değil yani. resimlere falan da konu olmuş.

    gördüğünüz gibi garip bir şekilde kısa etekli eleman bir vergi memuru ve hz.isa'dan vergi istiyor. tüm havarilerin gözü the oneın üzerinde neden?? çünkü hepsi dünya üzerinde malı mülkü ne varsa bırakıp kendilerini dine, tanrıya adamış adam gibi adamlar. e isa parayı nasıl ödeyecek?! hepsinde ampüller yanıyor diyorlar ki "aha! mucize olacak heralde."

    her neyse isa olanca coolluğu ile petrus'a dönüyor (hani şu kenardaki balığı tutan adamı işaret eden ak sakkallı ki balığı tutan da petrus. adam aynı resimde hikaye anlatıyor o yüzden 3 zaman kullanmış sağ tarafta vergi ödeyen de petrus.) diyor ki:

    evladım hazır taberiye gölü yanındayız şuradan bir balık çıkar da ağzındaki parayı alıver vergimizi verelim olay çıkmadan ağzımızın tadı bozulmadan dağılalım.

    yeni ahit'te de isa "sezarın hakkını sezara tanrının hakkını da tanrıya verin" diyor. yani bu parayı sezar bastırdı bu yüzden bunu ona vergi için geri verebiliriz sorun değil. önemli olan ruhtur. hikaye bu kadar pek bir numarası yok ama resmi var o yüzden önemli.
  • give credit where credit is due
  • sunni islamın henüz tartışmadığı mevzu. tanrının tekliği ve büyüklüğü teoride kalırken siyaset borusunu öttürmektedir. siyaset yeri gelir insanların dini kurallara uymasına teşvik eder (vatan için savaş ve şehit ol ve cennete git, herkesin başına polis dikemem vicdanlı ol, bana oy ver ben dinin koruyucusuyum) gibi. ancak bu devlet aygıtının herhangi bir dini sorumluluğu yoktur.
  • sezar'ın hakkının sezar'a olması için, eve little caesars'tan duvar saati almışlığım var.
  • incil'de geçen bir olay. hz isa'nın, kendisine ters köşe yapmak isteyen bir gruba verdiği akıl dolu cevaptır. olay şöyle gerçekleşiyor: isa'ya gelip 'isa sen bunlara uymayın diyorsun ama onlara vergi veriyoruz' diyorlar, isa da parayı kastederek 'onun üstünde kimin resmi var?' diyor, 'sezar'ın resmi var' cevabını alınca da 'o zaman sezarın hakkı sezara verin' demiştir.
  • incil'de geçmiyor olsa süleyman demirel söylemiş sanarsın, öyle bir laf.

    göklerdeki babamızın parayla işi olmaz. romadaki babamızın olur. binaenaleyh vergiyi romadaki babaya vermek icap eder...
  • rab isa bu sozuyla kapitalizmin startini vermistir.
  • 2000 yıllık deyim. günümüzde incil'den bağımsız olarak da sıklıkla kullanılsa da aslında hz isa'nın bir sözü olduğu kabul edilir. tamamı “sezar'ın hakkı sezar'a tanrı'nın hakkını tanrı'ya verin” şeklindedir.
    son 2-3 yüzyıldır laiklik için de kullanılır. yani din ve dünya işlerinin ayrı olduğunun vurgulanması.

    oysa incil'de hz isa bunun kendisini köşeye sıkıştırmak isteyen dönemin din alimleri için kullanmıştır. kendilerine hz isa'yı tehdit gören yahudi din önderleri sezar'a yani roma imparatoruna vergi vermek dine uygun mu diye sorar. o dönemde ortadoğu roma'ya yani sezar'a bağlıdır. (bu arada sezar imparator ünvanı haline gelmiştir. bu ünvanın kaynağı jul sezar yakın zamanda ölmüştür)

    hz isa eğer vergi vermek uygun değildir derse açıkça roma imparatoruna karşı gelmekle suçlanacaktır. isa'nın görüşleri aslında deği roma tüm imparatorların önemsiz olduğu göklerdeki krallığının önemli olduğu ve tek hükümdarın tanrı olduğudur. haliyle vereceği cevap vergi vermek yasaya uygun değildir olmalıdır.

    oysa durumu fark eden hz isa, din alimlerinden kendisine para vermelerini ister. verilen para da sezar'ın resmi vardır. üstünde roma parası olduğu belirtilir.

    bunun üzerine hz isa bu paranın zaten sezar'a ait olduğunu sözler. vergi verilebilir çünkü sezar'ın parası yine sezar'a verilecektir.

    aslında burda dünyevi olan paranın çok da önemli olmadığını da belirtir. ona göre zaten zenginlik inanca giden yolda ayakbağıdır.

    bu sözüyle hem zenginliğe ve dünyeviliğe önem vermediğini belirtir hem de düşmanlarının oyununu bozar.

    aslında ortada laiklik gibi bir düşünce yok. sonuç biraz ona bağlansa da günümüzdeki laik düşüncede bu dünyanın önemsiz olduğu varsayılmaz. bu söz de ise bu dünyanın ne olup olmadığı çok da önemli bir konu değildir vurgusu var. yani laik olup olmaması çok da sorun değildir.

    ufak ama ince bir nüans.

    (bkz: ilk taşı günahsız olan atsın)
hesabın var mı? giriş yap