• kulliyen yalandir. (bkz: israil'in gücü)
  • sebebi "tüfek, mikrop ve celik" isimli kitapta yazar.

    (bkz: guns germs and steel)
  • avustralya'nın dahil olmadığı genelleme
  • (bkz: adana)
  • (bkz: dorne)
  • adamlar pişik olmaktan bi bok yapamıyorlar ki napsınlar. nem çok nem
  • montesquae'nin iklimler teorisi.ibn-i haldun'da da bu görüşe yakın fikirler mevcuttur.doğru sıcakta çalışmıyorlar.her hikayede olduğu gibi kuzeyliler yine yaratıcılık ve çalışma azmi ile ülkelerini kurtarıyor.(bkz: north remembers matmazel)
  • avustralya'nın da dahil olduğu genellemedir. avustralya'nın günümüzdeki yeni ve gelişmiş halkı avrupalıdır, asıl halkı olan aborijinler -istilacılar karşısında ilkel kaldıkları için- katledilmiştir, kalanlarsa halkın en yoksul tabanına ait bir şekilde outsider olarak hayatını sürdürmeye çalışmaktadır. hatta güneydoğudaki tasmanya halkı şunun şurasında yüz küsür yıl önce soykırıma uğrayarak tamamen yok edilmiştir.
  • sebebi paul harrison'ın inside the third world the anatomy of poverty isimli kitabında yazılıdır. gerçi bu kitap ve içindeki veriler biraz eskimiş de olsa genel mesaj geçerliliğini koruyor. 1993'te çıkan kitabın içindeki tarımsal ve sanayi üretimi ile ilgili veriler genellikle 50li 60lı yıllara ait. nedeni nedir bilmiyorum. okurken merak etmiştim ama üzerinde çok durmamıştım. bir gazeteci olan yazar asya, afrika ve güney amerikanın yoksul ülkelerinde pek çok kez bulunmuş ayrıca dünya sağlık örgütü ve unicef adına görevler yerine getirmiş. buralardaki deneyimlerinden yola çıkarak başlıktaki tezi destekler nitelikte yayınlar yapmıştır. eminim başka kişiler de iklim ile gelişmişlik arasındaki ilişkiyi görmüştür. başlığı açan kişinin nereden aklına gelmişse iyi ki gelmiş. iklim değişikliği ve küresel ısınmanın yoğun şekilde etkisini hissettirdiği bu günlerde üzerinde durulması gereken bir konu bence. özellikle de çevre krizinden en çok etkilenecek ülkelerden biri olarak gösterilen ülkemizde... ısındıkça yoksullaşacağız. bunun önüne geçebilmek için bilime ve teknolojiye yatırım yapmalı ve çevreyi korumalıyız. yani, demem o ki biz hoşafı evde kaynatıp içelim. babaannelerimizin yaptığı gibi. ambalajlayıp satmak marifet değil. marifet akıllı çipleri üretmekte. yoksullaşmanın önüne ancak böyle geçilebilir.
  • yalandır. singapur, israil, gac ve abd (tamam,abd'nin bir kısmı soğuk iklime sahip, fakat bu ülkeyi soğuk ülke yapmıyor, zira ülkenin büyük çoğunluğunda iklim subtropikal ve tropikal) bu teoriyi yalanlamak için yeter de artar bile.

    edit: imla ve düzeltme
hesabın var mı? giriş yap