• briç'te kağıt oyunu sırasında, rakiplerin elini tahmin ederken kullanılacak ilkelerden biridir. temel iddiası "rakip bir kağıt oynadığında, onun bir seçim yapmış olduğunu değil başka bir seçeneği bulunmadığını kabul etmeliyiz" şeklindedir.

    hemen hemen bütün briç oyuncuları, bu ilkeyi ilk duyduklarında mantıksız bulurlar. bu nedenle önce başka bir alandan örnek vermekte fayda var (örnek a'dan z'ye briç kitabından):

    "birinin elinde iki bilardo topu bulunduğunu ve bunların ikisinin de kırmızı olabileceği gibi birinin kırmızı, öbürünün beyaz olabileceğini düşünün. size rasgele bir top vermesini istediniz ve verdiği topun kırmızı olduğunu gördünüz. öbür topun rengini bilmiyorsunuz, ama onun da kırmızı olması olasılığı beyaz olma olasılığından fazladır, çünkü adamın bir kırmızı, bir beyaz topu olsaydı size belki de beyazını verirdi!"

    şimdi, bu ilke briçte şöyle bir kombinezonla karşılaştığınızda size yol göstermelidir:

    diyelim ki yerde bir renkten
    7-4-3-2 var
    ve elinizde de
    as-rua-10-6-5 bulunuyor.

    ası çektiğinizde batıdan dam (ya da vale) düşüyor. şimdi* onlu empası yapmak, diğer onörü düşürmek için oynamaktan (yani ruayı çekmekten) daha doğrudur. batının elinde en baştan tek parça onör olabileceği gibi iki parça dam-vale olması da muhtemeldir. ancak elinde dam-vale olsaydı damı oynayacağına valeyi veya valeyi oynayacağına damı oynayabilirdi. dolayısıyla tek parça dam ya da vale ile başladığını kabul etmek gerekir.

    bu tuhaf ilke ilk olarak terence reese tarafından the expert game adlı kitabında ortaya atılmıştır.
hesabın var mı? giriş yap