• kültür sanat sanat kültür, resmin eleştirisi üzerine, sanat psikolojisi'ne giriş, sanatın boyutları, deniz için yeni bir dünya, video sanatı..gibi birçok kitabın yazarı, sanat felsefecisi. halen anadolu üniversitesi güzel sanatlar fakültesi öğretim üyesidir. yıllarca hacettepe üniversitesi, ankara üniversitesi gibi farklı öğretim kurumlarında sanat ve kültür üzerine dersler vermiştir.
    kuramsal öğretilerin yanı sıra öğrencilerine hayata dair bir çok konuda da katkısı olan, onların gönlünde bambaşka yere sahip, yıllar geçse de sözleri tek tek hatırlanan saygı ve sevgi duyulan muhteşem öğretici.
  • dünyada görüp görülebilecek en nüktedan, en yaşama sevinciyle dolu insanlardan birisidir. ismini eski kavala kadısı ve bolu müderrisi olan dedesi mehmet sıtkı efendi'den almıştır. halası için (bkz: ayşe sıtkı)
  • bu insana rast gelmiş olmak kendi adıma çok büyük bir şans. uzun 2000 sigarasının eşlik ettiği mükemmel derslerine, konferanslarına duhül etmek çok eğlenceli bir deneyim diyebilirim. estetik, sanat felsefesi dallarında yazdığı kitapları afşar timuçin'in yanında aynı rafı paylaşır kitapçılarda.
  • hayatımda iz bırakmış nadir insanlardan. kültür tarihi, sanat psikolojisi, eleştirel bakış üzerine derslerini neredeyse bizzat deneyimleterek öğreten, kendisiyle geçen her anı renklendiren, keyifli, sarkastik, zeki, tanışmaktan ve sonrasında tanımaktan gurur duyduğum belki 3, 4 muhteşem insandan biri.

    istanbul'da düzenlediğimiz kent söyleşilerinde bir araya gelip uzunca sohbet etme, şakalaşma ve özlem giderme fırsatı bulduğum ve bugün maalesef vefat ettiğini öğrendiğim zarif hocam.

    çok ama çok üzgünüm.
  • ölü ozanlar derneği'ndendi(r). insanın içindeki sanat ateşini ve güzele olan tutkusunu harlayan; eşine az rastlanır öğretmenlerdendi. ışıklarda uyusun.
  • kendisinden ders alan şanslı kişilerdenim. uydurduğu kuşbaki rengi ile sınıfta bu rengi bilen var mı? diye (aslında kuş bokunu o an değiştirerek uydurmuş) sorarak el kaldıran çok bilmişleri daha ilk dersten avlayan entellektüel öğretmen. toprağı bol olsun, iz bıraktınız ki hatırlanıyorsunuz...
  • sanatla ilgili yazılan kitaplar arasında en yalın, en anlaşılır, en eğitici, okuyana sanki tam da alanında bir şeyler okuyormuş gibi hissettiren, birçok şeye bakış açınızı genişletirken bir yandan da düşündüren, insanı ufkunun sınırsızlığıyla buluşturan bir yazar sıtkı mehmet erinç.

    fakültedeki heykel bölümü hocamız, onun öğrencisiydi, bize sıtkı erinç’in derslerinden bahsederken; "sıtkı erinç sınırsız bir bilgiye sahip; ama bir o kadar mütevaziydi. onu dinlemek sakin sesiyle dinlendirirken bir diğer yandan da zihninizde eşsiz bir felsefe, sosyoloji, tarih, kuram gibi birçok kavramın birleştirmesiyle buluştuğu bir yolculuk gibiydi." derdi. adını böylesine güzel sıkça derslerimizde geçirirdi.

    onunla tanışmamış olmanın hüznü yerine; öğrencisinin öğrencisi olarak bıraktığı iz sayesinde her dersini dinlemiş kadar olup tüm kitaplarını kitaplığımda bulundurduğum, ara ara açıp altını çizdiğim satırlara bakıp düşündüğüm en sevdiğim yazarlardandır sıtkı erinç.

    sanat dünyasının popülerliğinde anılmak veya tanınan programlara çıkıp şöhret olmaktan çok daha ötesinde; saygın, değerli, sevilen bir öğretmen olmuştur sıtkı erinç.

    hakkında girilen entrylerin bile bu kadar az ama bir o kadar güzel ve nahif oluşu ve ardından bu kadar güzel anılması ne kadar hoş.

    dilerim onun yolunda, onun gibi anılan daha pek çok öğretmen tanırız.
hesabın var mı? giriş yap