• rusların sütten yapılan süper yiyeceklerinden birisi. ne krema ne yoğurt gibidir, daha çok petit danone kıvamında diyebiliriz. ingilizcede sour creamolabilir karşılığı. %10, %15, %25 lik yağ oranları vardır (üzülerek belirtiyorum ki %25lik olanı akıllara zarardır) ben şahsen tek başına da afiyetle yerim ama ruslar bunu borçun, pelyimenyinin (mantı gibi bişey), haşlanmış patatesin, rus salatasının vs üstüne koyarlar, kahvaltıda da yerler. sadece rusyada değil sayelerinde tüm former sscb topraklarında da tüketilir bu tabi.. en büyük hayalim tez zamanda türkiye'ye ihrac edilmesidir, olmadı ben edicem.. yaşasın süt ürünleri!
  • çırpılarak köpük haline getirilmiş çiğ süt kreması ve ekşimiş süzme yoğurt (yoğurt tatlı ise limon ilave edilebilir) karıştırılarak evde de hazırlanabilir.
  • bortch çorbasının da olmazsa olmazıdır.
  • dünyanın en lezzetli süt ürünüdür. sour cream'le uzaktan yakından alakası yoktur. öyle ingilizceye çevirmeye çalışan amerikan zihniyeti ırak'a girenle aynı kafadır.

    yağlısı, yağsızı hepsi heyvan gibi kalorilidir. nice türk rusya'da smetana ile tanışma sonrası ne göbekler büyütmüştür. sabah kahvaltıda ekmeğin üstüne, öğlen çorbaya, akşam pelmeni ye boca edilir. 3 öğün her daim yenir. göt göbek büyür, ve fekat kişi duramaz. öyle bir güzelliktir.
  • blininin üzerine bolca sürülüp üzerine bicak kiymasi yapilmis kirmizi sogan ve tercihan havyar eklenerek zevk alemlerine dalinabilir.
  • sour cream ile uzaktan alakası olan süt ürünüdür. birinin olmadığı yerde diğeri pekala yerini doldurur.
    ayrıca pazı sarmanın üzerinde de nefis olur.
  • havyar esliginde, incecik krakerin uzerine surup yediginizde kendinizden gectiginiz tadini baska bir yiyecekle karsilastiramayacagim tabii ki rus kokenli sut urunu.
  • ukrayna'da da yoğurt yerine bolca tüketilen yiyecek. hiçbir zaman yoğurdun yerini tutmuyor. bir çok çeşidi olmasına rağmen president %25 yağlısı sizi nirvana'ya ulaştırabilir. bir de bu smetanayı şaurma - lavaş döner - içine koyuyorlar ya, işte o lezzet hiçbir şeyde yok.

    edit : president %30 yağlıymış.
  • iki buçuk senedir yiyorum bu mereti daha da ne olduğunu anlayabilmiş değilim! yoğurt desem değil, kaymak desem değil... mayonez yoğurt karışımı, yok artık!
  • turkiyede -dunyanin her yerinde- inanilmaz satabilecek bir.. bir.. birsey
    ama bunu turkiyeye getirip acayip zengin olurum hayalleri kuran kucuk-orta olcekli girisimci buyuk ihtimalle sutas smetana, pinar smetana, yok efendim danone vs piyasaya cikinca buyuk ihtimalle zenginlik hayalinden cabuk uyanacak.
    buyuk firmalarda emeeen yerim smetanasini sutten sasma yogurdu asma mantiginda hareket ettigi icin smetanali gunler cok uzakta gorunuyor
hesabın var mı? giriş yap