• sosyal öğrenme kuramının bilişsel öğeler katılarak geliştirilmiş halidir. bahse konu bilişsel faktörler bireyin yaşı, cinsiyeti, beklentileri, inançları şeklinde sıralanabilir.

    dikkat etme süreci
    hatırda tutma
    davranışa dönüştürme süreci
    güdüleme süreci

    basamaklarından oluşur.
  • insanların nasıl önyargılarla sınıflandırıldığını da içeren konuyla ilgili güzel bir kaynak
  • sosyal biliş, insanların sosyal deneyimleriyle ilgili kişisel yorumlarını ve sosyal dünya ile ilgili düşünce modlarının da araştırılmasıdır. iki farklı düşünce modu vardır. biri otomatik ve kasıtsız diğeri daha bilinçli ve kasıtlıdır.

    şemalar aracılığıyla dünyayı algılar ve yorumlarız. yeni gelen bilgiyi bunlara göre işler ve bazı durumlarda güncel şemalar oluştururuz. sterotipler, insan grupları ile ilgili şemalarımızdır. yinelenen maruz kalmalar sonucunda bu sterotipler otomatikleşir ve bilinç dışı işlemeye başlar.

    şemalar ve sterotipler bilgiyi işlememizi basitleştirir ancak tam da bu sebeple bilgiyi işlediğimizde yanlı ve hatalı davranmamıza sebep olur. yani sterotipler aktive olunca kendini gerçekleştiren kehanet durumunu yaşamaya başlarız.

    bireyleşme, diğer insanların özelliklerini her kişi için ayrı ayrı değerlendirmektir. izlenim oluşumunun sürekli modeli işte bu diğer insanları ne zaman ve nasıl bireyleştirdiğimizi anlatmaktadır. doğru koşullar altında çaba sarf ederek düşünebilirsek sterotiplerin yanıltıcılığından uzaklaşabiliriz.

    eğer bizler insanların hareketlerini değerlendirirken durumsal koşulları düşünmezsek, temel atıf hatası yaparız. burada nedensellik üzerinde kültürel pratik ve inançların etkisi vardır. araştırmalar asyalıların daha bütünsel, batılıların ise daha analitik düşündüğünü göstermiştir. bu durum sosyal hayatta insan bilişi ile ilgili evrensellik iddialarını sorgulamamıza sebep olabilir.
  • köklerini klasik davranışçılıktan alan bu öğrenme kuramına göre etkili bir öğrenmenin gerçekleşmesi için dört temel unsurdan bahsedilebilir: dikkat, hafızada tutma, motor tekrar ve motivasyon. öğrenmenin gerçekleşmesi için bu dört temel unsurun hepsinin bir arada bulunması zorunluluğu olmadığı gibi bulunma varyasyonları da davranışta çeşitli değişiklikler meydana getirebilir veya davranış ortaya çıkmayabilir. davranış değişikliğinin oluşmaması öğrenmenin olmadığı anlamına gelmez.
hesabın var mı? giriş yap