• üniversite yerleştirme sonuçları açıklanır ve meraklı komşulardan biri sorar. evladım neresi oldu , bölüm ne ? sosyal hizmet oldu teyzecim . oo çok güzel hayırlı olsun evladım 2 yıllık mı ? an itibariyle kopulan yerdir. ah be teyze bi bilsen ne 2 yılı hazırlık dahil 5yıllık . bi de sosyoloji ya da psikoloji okuyanların baktık iş yok sosyal hizmete geçeyim dediği bölümdür...çantada keklik güya sosyal hizmet onlara göre.
  • 1961 yılında prof. dr. ihsan doğramacı'nın ön ayak olmasıyla prof. dr. emre kongar tarafından 1961 yılında hacettepe üniversitesi'nde sosyal çalışma yüksekokulu adıyla kurulan, 2003 yılında iktisadi ve idari bilimler fakültesine bağlanarak ön lisans programı olmaktan kurtulup lisans programına dönüşen bir bölümdür. hızla diğer okullara yayılmaktadır, diğer okullarda bu bölümü açan hocaların büyük bir çoğunluğu da hacettepe üniversitesi'nden mezundur. sosyal hizmet, diğer adıyla sosyal çalışma mesleğinin kalifiye meslek elemanı açığı çoktur. bölümü bitiren arkadaşlarımızın "çalışabilecek miyim acaba?" diye değil de "nerede çalışmak istiyorum ben?" diye düşünerek sıkıntı yaşadıklarını düşündüğümüzde, eleman açığının boyutu hakkında daha iyi bir fikir edinebiliriz. evet, şimdiye kadar her şey çok güzel de peki bu bölümü bitiren pehlivan ne yapar ya da bu meslek ne işe yarar? hacettepe üniversitesi'ndeçalışan önemli bir hocamıza göre özel olarak ilgilenilmesi gereken kesimle ilgilenen, bu kesimin sorun yaşamaması için önleyici hizmetler sunan, oldu da bir problem yaşasalar sorunlarını mikro, mezzo ve makro düzeyde çözen ve bu süreci tekrar yaşamamalarını sağlamaya çalışan, uygulamaların mesleki bilgilere dayandığı sosyal bir bilimdir. alanda itibarı olan ve bilgisi sayesinde hem öğrenciler hem de diğer hocalar tarafından saygı gören bir hocamız mesleğin işlevini "psikososyal müdahele ve köprü görevi" olarak ifade etmektedir.
  • okuduğum bölüm, benim canım.. öhm. şimdi bu ülke nasıl bir ülke ben anlamadım(anlayan var sanki). millet üniversite okuyor, işsiz kalıyor ya he işte bizim bölümde ise eleman açığı olduğundan sosyoloji mezunları bile atanabiliyor. bu ne bozuk sistemdir, nasıl uçlarda olmaktır? bu bölümün bir sıkıntısı da açıköğretimi olması. yahu arkadaşım açıköğretimden doktor olunamayacağı gibi sosyal hizmet uzmanı da olunmaz. sonuç olarak dünyada oldukça değerli ve önemli bir meslek ve bilim olan sosyal hizmet, ülkemizde corttur.
  • ''okul sosyal hizmeti'' alanını barındıran ama buna rağmen okullarımızda kadrosu bulunmayan, dünyada değerli ama ülkemizde daha emekleme aşamasında olan meslek, bilim.
  • okulu bitirdikten sonra sadece 6 ay içinde memur olabildiğim bölümümdür. hoş istesem ertesi günde özelde çalışmaya başlayabilirdim. okuyun okutun efendim
  • bu sene anadolu üniversitesinde açıköğretim olarak yeni açılmış bölüm. atatürk üniversitesi 2. üniversite kapsamında kayıt yaptırtmıyordu ve dönemlik 980 lira harç istiyordu, bakalım anadolu üniversitesi de aynısını yapacak mı?
  • edit: gelmeyin amk bolumun anasini bibtiler, ataturk universitesi'ne 4yillik acikogretimini actiklari gun bitmis bu bolum megersem de iste yonlendiren olmadigi icin esek gibi pismanlikla okuyoz suan. alim yok neredeyse artik gelmeyin issiz kalirsiniz.

    gelecekteki mesleğim. yurt dışında hem itibarı hem maaşı gayet iyiyken ülkemizde böyle bir mesleğe düşük memur maaşının reva görülmesi ve halk arasında ''ne o, 2 yıllık mı 4 yıllık mı ? hukuk gelmedi herhalde...'' gibi tepkilere maruz kalması moralimi bozmaktadır.
    daha geçen hafta berberim umut abiye heyecanla üniversiteyi kazandığımı söylediğimde bölümün ismini duyunca ''okul olsun da...'' cevabını alarak büyük hayal kırıklığına uğrayan benim, ulan hacettepede okuyacaz boru mu diye bağırasım geldi ama diyemedim tabii, sustum ve kesilen saçımı izlemeye devam ettim.
    ülkemizde tanınmıyor bu güzide meslek ve sanırım böyle zor bir mesleği icra ederkenden çok insanlara anlatırken zorlanacagiz, gel de millete tanım yapıp dur şimdi şuan ne okuyorsun ileride de ne iş yapıyorsun diye sorduklarında...
  • ülkede sosyal hizmet uzmanları dışında herkes sosyal hizmet uzmanlığı yapabiliyor. devlet, işçi sağlığı ve iş güvenliği ya da herkesin bildiği isimle iş sağlığı ve güvenliği'nden sonra sosyal hizmeti de bitirmeye kararlı. kendi bacağına sıkıyor resmen. mesleğin ehli olan insanlar bu alanlarda çalışamazken niçin önüne gelene bu unvanlar verilip çalıştırılıyor? bu mesleği yapabilmek için eğitim alıyorsun ama yapamıyorsun, bu anca türkiye'de gerçekleşebilir.
  • son yıllarda istihdam sayısına denk düşmeyen mezun sayısından dolayı özellikle yüksek lisans-doktora başvurularında rağbet gören, ingilizcesinin social work olmasıyla sosyal çalışma adlandırılmasından daha çok memnun olunan bölüm. konusunda en başarılı akademisyenlere hacettepe'de rastlarsınız. bölüm içinde bakanlıklarda çalışan pek çok takım elbiseli arkadaşla karşılaşmanız mümkündür. her nedense ırak, azerbaycan, rusya vb. ülkelerden epey bir öğrenci alır. (master-doktora için konuşuyorum.) türkiye'de sıkıntılı bir memuriyet olarak algılansa da son yıllarda revaşta olan toplumsal cinsiyet odaklı çalışmalarıyla umut verici olandır.

    bonus: tez yazacaksanız, alan deneyimi olan hocaları tercih etmeniz menfaatinize olacaktır. (her anlamda)
  • ülkemizde yokluğu hissedilen, gerekli önemin artık gösterilmesi gereken ve insanların böyle bir bölümün varlığı hakkında bilinçlendirilmesi gereken bir bölümdür.
hesabın var mı? giriş yap