• kimyasal bir olcum teknigi ,ozellikle du$uk deri$imlerdeki madde miktarini olcmeye yarayan aletli analiz metodlari
  • spektroskopi, maddelerin isikla olan etkilesimlerini calisan, maddelerin sogurdugu ve yaydigi isigi veya daha genel bir ifadeyle elektromanyetik dalgalari tespit ederek maddenin yapisi hakkinda cikarimlar yapan tekniktir.
  • fotoelektron spektroskopisi, raman spektroskopisi, titreşim spektroskopisi,dönme esr ve nmr türleridir.
  • tıbbi görüntülemede kullanılan f-nirs cihazına, çoğu doktor tarafınca verilen kısaltma, isim.
    mri cihazıyla entegrasyonu sayesinde 3d görüntüleme tekniklerine yüz sürmüştür.
    kafatası içerisine, düşük dalga boyundaki kızıl ötesi ışınlar gönderirseniz, çeşitli kırınım ve yansımalar neticesinde, bir diğer alıcıyla saptamalar yapabilir, kırınım ve yansımaları tespit ederek de kafatası içerisindeki bazı kimyasallar hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
    iyi yönü, mr cihazlarına göre taşınabilir ve denek açısından da katlanabilir oluşudur. bir diğer avantajı, mr cihazından daha ucuza mal olması, daha ucuza çalışmasıdır. dezavantajı ise kafatasının 1-3 cm kadar içerisi hakkında bilgi verebilmesidir.
  • moleküllerin, iyonların ve çekirdeklerin kuantumlanmış enerji düzeylerini belirleyen bir yöntemdir. deneysel olarak yalnızca frekans ölçümlerini içerir çünkü mümkün geçişlere karşı gelen iki düzey arasındaki enerji farkı atom yada çekirdek tarafından soğurulan veya salınan ışının frekansıyla doğru orantılıdır. deneysel olarak ölçülen frekanslardan yaralanılarak atomlar, moleküller yada çekirdekler arasındaki kuvvetleri etkileşmeleri ve bu atom, molekül yada çekirdeklerin yapılarını ortaya koyabilecek bilgiler toplanabilir.

    iki düzey arasındaki geçişe karşılık gelen bir soğurma enerjisine bir spektral çizgi yada spektrum denir. spektroskopide geçiş frekanslarına karşı gelen spektrumlar gözlenir ve bu spektrumların yerleri frekans olarak belirlenir.

    elektronların yada çekirdeklerin farklı elektrik yapılarına göre farklı uyarılmış düzeyleri bulunduğu için bu düzeyler arasındaki geçişlere karşı gelen spektrum çizgileri oldukça farklı aralıklara düşerler. bu aralığın büyüklüğü incelenmekte olan sistem içindeki atom, çekirdek yada iyonlar içinde etkin rol oynayan etkileşmelere bağlıdır.

    bölgeler arasında kesin sınırlar yoktur. çoğu zaman bu farklı spektroskopi dallarının herbiri yalnız başına inceledikleri sistemler hakkında geniş ve ayrıntılı bilgiler verirler.

    elektromanyetik spektrumun kapsadıkları bölgelere göre inceledikleri konuları şöyle sıralayabiliriz;

    gama ışınları: elektromanyetik spektrumun yüksek enerji bölgesine düşmektedir. çekirdek içi değişimlere karşı gelir ve çekirdek enerji durumları hakkında bilgi verir.

    x-ışınları: enerji bakımından gama ışınları spektrometresinin hemen altında yer alır ve çekirdeğe yakın elektronlar arasındaki etkileşmeleri inceler bu nedenle iç elektron yapısı hakkında bilgi verir.

    mor ötesi: sistemin dış elektronları arasındaki etkileşmeleri inceler.

    kızıl ötesi: moleküller arası etkileşmeleri inceler ve molekülleri oluşturan kimyasal bağların yapısı hakkında bilgi verir.

    mikro dalga: kızıl ötesi bölgesiyle kesin bir sınırla ayrılmamasına karşın katılarda kristal örgü etkileşmesini inceler. ikinci dünya savaşı sonunda hızla gelişen bu spektrum dalı bugün endüstride radar tekniği olarak bilinir ve birçok amaçla kullanılır.

    radyo frekans: elektromanyetik spektroskopisinin son aralığını oluşturur. enerji bakımından çok zayıf olan bu spektroskopi dalı çekirdek spinleri ile onlara uygulanan manyetik alan arasındaki etkileşmeleri inceler.

    bir atomu oluşturan çekirdek spinleri üzerine uygulanan manyetik alan etkileşmelerini nükleer manyetik rezonans (nmr) spektroskopisi inceler. bir atomu oluşturan parçacıklardan bir diğeri olan elektronların spinlerinin uygulanan manyetik alan etkileşmelerini ise elektron spin rezonans (esr) yada elektron paramanyetik rezonans (epr) inceler. bu iki spektroskopiye ikisine birden manyetik rezonans spektrometresi adı verilir.

    manyetik rezonans bir spektroskopi aracı olarak kullanıldığı zaman; durulma zamanı gibi bir fiziksel niceliğinde inceleme fırsatını yakalanır. manyetik rezonanasın öteki spektroskopik yöntemlerde bulunmayan bu durulma süreçleri gibi bir kavrama sahip olması ona hastalıklı dokuyu ve normal dokuyu ayırrma özelliği kazandırmaktadır. 1960 lı yıllarda bu amaçla yapılan durulma zamanı ölçümleri kanserli dokuların tespitinde başarılı sonuçlar vermiştir.

    manyetik rezonansın bir tomografi aracı olarak düşünülmesi 1970 li yıllara denk gelir. spin sistemleri üzerine dış manyetik alana ek olarak uygulanan alan gradyanlerine göre spin yoğunluğunun uzaysal dağılımını resimleme işlemine nmr görüntüleme yada nmr tomografi tekniği denir.

    (bkz: ders çalışmak için yapılan anlamlı hareketler)
  • the dark side of the moon albümünün kapağını oluşturan teknik.
  • temelleri joseph von fraunhofer tarafından atılmıştır. newton ve herschel'in kılpayı yaklaştığı ışık tayflarının arasındaki siyah çizgileri keşfetmesi ile başlamıştır.

    bu siyah çizgiler yardımı ile bakılan cismin içeriğindeki elementlerin ne olduğu, astronomi de incelenen yıldızın, gökadanın yakınlaştığı ya da uzaklaştığı anlaşılabilmektedir.

    atomaltı, kuantum evreni sağolsun.
  • elektromanyetik ışınlara ait dalgaların maddeyle (atom\molekül) etkileşmesini inceleyen bilim dalına denir.
  • en basit tanımı; analiz yapmak için enerji ile bir numunenin etkileşiminin incelenmesidir.
hesabın var mı? giriş yap