• saçma sapan benzer müzik ve listeler öneriyor artık. bir de bir önerdiğini sonraki seferlerin hepsinde önermeye devam ediyor.
    onu hafızada tutup farklı şeyler önermesi gerek.
    örnek veriyorum progressive house parçaları olan listemin sonuna benzer şarkılar koyuyor ama bir kereliğine değil işte, aynı listeme her girişimde farklı şeyler önermesi gerek. en azından birebir aynı olmamalı. orası da güncel olmalı.
    keşfet havası yok. ben az dinlenilmii herkesin sevmediği bilmediği şeyleri keşfetmeyi çok seviyorum ama her listenin sonuna milyonlarca kez dinlenen herkesin bildiği şeyleri iliştiriyor. bu keşfet değil ki, gündemi, popüleri kaçırmama sadece.
  • şarkı sahibine 100 dinlenme için aşağı yukarı 1 tl'ye karşılık gelen bir ödeme yapıyorlarmış. (edit: bu bilgiden emin değilim zira türkiye'ye özel veri bulmak zor. webrazzi'nin 2013 makalesinden aldım ancak şu an tutar daha yüksek olabilir.)

    şimdi ben günde 1 saat şarkı dinlesem, 30 günde 30 saat şarkı dinlemiş oluyorum.

    bir şarkı ortalama 3 dakika olsa, bir ayda 30*60/3= 600 şarkı eder. yani bir kişi için aylık 6 lira maliyeti var spotify'ın.

    şimdi google'da arattım, varmış böyle bir istatistik. kullanıcılar spotify'da ayda 25 saat şarkı dinliyormuş. yani 500 şarkı --> 5 lira aylık maliyet.

    aylık üyelik 18 lira olduğuna göre kişi başı 13 lira brüt kar ediyor.

    2021 ilk çeyreğinde spotify premium abone sayısı tüm dünyada 158 milyon imiş. türkiye verisini bulamadım ama nüfusa oranlayarak yüzde biri desek 1.58 milyon abonesi olur türkiye'de.

    yani 1.58*13 = 20.54 milyon tl para kazanıyor aylık --> sadece premium abonelikten. bir de reklam geliri var.

    ayrıca türkiye'de reklam gideri vardır, pek reklamlarına denk gelmesem de. ve bana özelden yazdığınız gibi personel, ofis vb. giderleri var. ama bunlar aylık 20 küsür milyonun içinde ihmal edilebilir tutarlar olur - gelir tablolarına filan bakmak lazım da üşendim şimdi. hem mali tablolarında türkiye detayı yazmaz. sadece maliyet kalemlerinin ciroya oranına göre türkiye ile ilgili bir tahmin çıkarılır o oranlardan.

    ama birçok kişiye %50 indirimi rahatlıkla yapabildiğine göre (örnek enpara.com müşterileri) 18 liranın en az 9 lirasının kar olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

    falan filan neyse.

    (bkz: hesaplayan adamlar)

    edit: yalnız sizi de zehirledim haha. artık benim gibi dinlediğiniz sanatçılar için hasılat hesabı yapacaksınız.

    edit2: oturup tembellikten yazdığım entry debe'ye girmiş. şimdi işin yoksa milletin mesajlarını cevapla. neyse hepsine açıklama getirdim ama bir saatimi yediniz. hadi bye.
  • bugün ara ara patlayan platform. (bkz: bir şeyler ters gitti)
  • şarkı sahibine 100 dinlenme için 1 tl verdiği bilgisi yanlış bilgidir (bilgi 2013 yılından alınmış, dolar çok değişti be gülüm). ben spotify'da 2 şarkımı yayınladım. 40 bin dinlemeye 15 dolar kazandım.

    kanıt

    yani neymiş. dinleme başı 0,0003 dolar. 0,003 lira.

    daha anlamlı hale getirelim. 333 dinlemeye 1 lira almışım. bu rakam şarkının çıktığı ülkeye, dinleyen kitleye göre vs. değişiyor.
  • yalnız başımayken elit müzikler ve podcastler dinlerken, birinin yanında spotify'ımı açtığımda son dinlenilen kobra necdet, date' çıkmanın tarihi gibi şeylerde kalmış oluyor.

    bu da bir çeşit murphy midir acep? (bkz: murphy kanunları)
  • producer arkadaşlar iyi bilir, apple music ve spotify'nin mastering aşamasına gelindiğinde bize verdiği bir takım değerler var, o değerleri baz alarak mastering yapılmalı ki dinlerken iyi bir doyum alınsın. apple bu işin sertifikasını bile veriyor, tidal ise daha realistic bir dinleme hizmeti sağlıyor, şimdi ben başka bir konudan bahsedeceğim.

    evde stüdyom yok, işler için gittiğim ortamlarda da spotify açıp şarkı dinlemediğimiz için bugüne kadar fark etmemiştim, geçen sıfır araba aldım ve kahretsin ses sistemi çok iyi bebeğim! ceceli falan yaptığı işleri arabasında dinler, varın siz oradan anlayın durumu.

    daily mixlerden birinde eski bir sibel can şarkısı varmış, akışta çaldı bu parça, ama eski bir parça olduğu için spotify'ye göre remastered yapılmamış, abi vokal orta frekanslardan bangır bangır kulak kanatıyor, yüksek frekanslar amaçsızca bir kırpılmaya uğramış, alt frekanslar kendini hissettiremiyor yani kısaca sibel can vokali çok önde, geri kalan her şeyi bastırıyor.

    yav şu işin bir icabına bakılsın, ben gerçekten şirketler albümleri ilk zamanlarda verirken remastered halleriyle verdi sanıyordum, kimse kendini kandırmasın kulaklıklarla falan bunları anlayamıyoruz, anlayabilsek zaten referans monitörü falan niye kullanalım yani?

    sonra baktım serdar ortaç, tarkan falan sıkıntısız dinleniyor, tabii 90larda yayınlanmış şarkıların ohooo bitmiş mix halleri kim bilir nerelerde olduğu için onlara yapılacak bir şey yok pek, ama hocam 2000lerde yayınlanmış albümü de siktir et nasıl olsa yerler diye kakalamayın.

    bir de bu deneyimin üstüne açtık bir aleyna tilki'nin sır şarkısını, kendimize geldik. demosunu mp3 olarak dinlemiştim, adamlar mp3'e göre mastering yapmıştı, ses kaybını analiz edip ona göre grafik çıkarmışlar, vay anasını, bunun için abd'de bu işlere 10k veriliyor işte!

    t: müzik çalar.
  • beğenilen şarkılara acilen bir kategorizasyon vs. getirmesi gereken, eski büyüsünü kaybetmiş ama bir şekilde ağından çıkamadığım app.
  • almanya üzerinden girip yapıldığı üzerine mail atıp, daha sonra telefondanki uygulamadan otomatik çıkış yapmıştır şifreleri mi çaldırdın spotify noluyor neyseki mail ile şifremi resetledim
  • şirketin ne kadar para kazandığını kalem kalem hesaplamanıza gerek yok. şirket halihazirda halka açık olduğu ve borsada işlem gördüğü için tüm bilançoları zaten her çeyrekte paylaşılıyor. mesela son çeyrekte 2.3 milyar euro ciro elde etmelerine rağmen çeyreği 20 milyon euro zararla kapamışlar.

    son ceyregin rakamlari

    gelmis gecmis tum ceyreklerin verileri

    yalnız bakkal hesabı yapar gibi "şarkı başına 5 cent ödeyip 8 cent alsalar şarkı başı 3 cent kar ediyorlar" demek yalnış oluyor çünkü kurumsal bir şirketin tüm masrafları şarkılara ödediği paradan ibaret değil. bunun server masrafı var, data masrafı var, teknoloji masrafı var, algoritma geliştirme masrafı var, şirketin içinde çalışan beyaz yakalıların maaşı var, marketing var, insan kaynakları var, hukuk departmanı var....var oğlu var.
  • papara'nin %50 iadesi ile kullandigim platform. aylik 8.99 tl'ye geliyor. tavsiye ederim. keriz gibi 17.99 tl vermeyin.
hesabın var mı? giriş yap