• doğacılar doğalcılar, tiz toplaşın eteğime streç film belasından kurtulmanız için formüllerim var

    bilenler bilir, doğalla ve dolayısıyla doğayla kafayı kıranlardanım. her ne kadar düşünce yapımı ve yaşayış biçimimi empoze etmediğimi ve baskıcı olmadığımı zannetsem de çoluk çocuk arasında adım "panter emel"e çıktı bile. bi de kendimi tutmasam demek..
    her neyse..hayatımdan 'tek kullanımlık plastik'leri çıkaralı epey zaman oldu. o sancılı süreci daha önce anlatmıştım
    (bkz: tek kullanımlık plastik ürün yasağı/@alisintavsani)

    yalnız yaşasan mesele değil,alışkanlıklarını doğaya dost değişimlere açmakta meseleyi taharet bezine kadar vardırabilirsin de, evi paylaştığın kişi aynı derinlikte düşünmüyorsa konu kilit. misal, evin etkilisine bi kafede oturduğumuz sırada tüm heyecanımla (bkz: yedinci kıta/@alisintavsani) gerçeğini neredeyse bi sunum detayıyla aktarmamdan hemen sonra garsonun getirdiği ve kullanmayı reddettiğim için geri çevirdiğim pipeti "arabada bulunsun,lazım oluyor" gerekçesiyle almaya kalkışması konuyu özümsemede anlat anlat heyecanlı oluyordan öte gitmediğinin kanıtı. akabinde o pipeti bi kulağından sokup öbüründen çıkarmak konuyu içselleştirmesinde daha kesin sonuç veren bi yöntem oldu sanki. dedim ya,sancılı bi süreçti.
    kulak pamuğu,pipet,plastik çatal bıçak,pet şişe..tüm bunlar neyse ne de,bu streç film denen illet ne kadar alternatifsiz bi şimiş yahu! ne kadar da domine etmiş alanını! yerine ne koysam tatmin etmedi. evi düzinelerce irili ufaklı saklama kabıyla doldurdum. ama misal yarısı kullanılmış bi soğanı sarıp dolaba koymanın pratik bi yöntemi yok...

    sanıyordum.

    şimdi şöyle yapıyoruz dostlar:
    birinci adım olarak malzemelerimizi temin ediyoruz.

    nedir:
    -balmumu
    -pamuklu ince kumaş(bunun için eski tişört ve akletlerinizi de kullanabilirsiniz).
    -fırın ya da eskiz kağıdı

    bu malzemelere "jojoba yağı" gibi ek malzemeli tarifler de var internette ama işin özü basit: kumaşın balmumuyla kaplanması. ha ayrıca veganlığı "ben kendim için başka bi canlının emeğinin üstüne konamam" noktasında yaşayanlar için balmumu yerine ağaç reçineli tarif de mevcut.

    yapımı için kumaşlarımızı mutfak alışkanlıklarımızı göz önünde tutarak ihtiyacımız olan ebatlarda kesiyoruz. fırın kağıdı serdiğimiz tepsiye bezi yayıp rendelediğimiz balmumunu her yerine yayılacak şekilde üzerine serpiyoruz. balmumu eriyene kadar fırında tutup bi fırça yardımıyla bezin her yerine yayıyoruz. fazlasını diğer bezler için akıtarak ayırıyoruz. bezi fırın kağıdından ayırarak donmasını bekliyoruz ve sonra kullanıma hazır bi şekilde katlıyarak kaldırıyoruz. içindeki balmumunun kavrama ve şekil alma özelliği sayesinde herşeyi sarıp saklayabiliyorsunuz bununla. bardak ağzı,tabak üstü,sebzeler..
    sonrasında tek yapmanız gereken yıkayıp yıkayıp kullanmak. soğuk suyla sabun kullanarak yıkamak gerekiyor yalnız. sıcak temasında balmumu eriyeceği için ısıdan(mikrodalga vs) uzak tutuyoruz.
    aylarca kullanımdan sonra işlevini kaybeden bezlerimizi ısıtıp balmumunun üzerine yayılması olayını tazeliyerek tekrar sisteme dahil edebiliyoruz bile. fırın işi zahmetli geldiyse bezin iki tarafını yağlı kağıtla örtüp üzerinden ütüleyerek de yapabilirsiniz bu işlemi. aslında çeşitli ebatlarda yapılıp hazır satılanları da varmış internette ama bana kalırsa böylesi basit bi işlem için fazla pahalılar.

    kendi vicdanlarınızı rahatlatmanız sonrasında, kasabınızın eti strafor tabağa koyup üzerini metrelerce streçle sardıktan sonra iki tane poşete koyup hazırlaması ve diğer müşteri için elindeki plastik eldivenleri atıp yenisini takması esnasında infiale kapılmama yöntemleri ve bez torba yanında kavanoz taşımayı alışkanlık edinme formülleri de vereceğim.
    hadi bakim gezegen jediları, defedin şu streç film denen en fena tek kullanımlığı hayatınızdan!
    may the force be with you
hesabın var mı? giriş yap