• suudi arabistan ve arap devletlerinden bir bok olmayacağının nişanıdır.

    suudi arabistan; petrolün üzerine götünü koyup,yıllardır parasını yiyip,dünya çapında bir tek markası olmayan bir ülke iken,

    almanya; taş üstüne taş kalmayan 1945 senesinden 70 küsür sene içerisinde bilmem kaç yüz tane dünya çapında marka üreterek avrupa lideri olur , çalışıp kazanarak,ülkesinin doğusunu parayla satın alır işte.

    suudi arabistan,gavur dedikleri (dediğimiz) ülkelerden füzeler satın alıp yemen'i,diğer müslümanları vs. vurmaya çalışırken.

    almanya, ab'de olduğu için bilmem kaç para vererek kulübündeki yunanistan'ın kıçını kurtarmaya çalışır.

    sevgili dünya liderimiz,suudi arabistan kralını altına kırmızı halı sererek karşılarken,almanya'ya 'hasbelkader zengin olmuşlar' der.

    yersen.
  • iyi aksamlar. ici somut verilerle doldurulamayan "israil", "isbirlikcilik" v.b. replikleri tamamladiysak... yani ortadoguda kartlar yeniden dagitildiysa bildiklerimizi konusmaya gecelim.

    rusya uzun zamandir ortadogu ve arap yarimadasinda silah satmak icin elinden gelen her seyi yapiyordu. ozellikle korfez ulkelerinin son yillarda guvenlik ve savunma sanayilerine yaptigi harcamalar ortada. burasi cok ama cok onemli bir pazar.

    bolgedeki abd hakimiyetini kirmak yakin zamanda mumkun gozukmese de rusya'nin orta-uzun vadede korfezde en az abd kadar onemli bir ihracatci olmayi hedefledigini biliyoruz.

    ote yandan suudi arabistan kralinin rusya'ya gerceklestirdigi ziyaretin en onemli sebebi s400 degil... petrol fiyatlari.

    konu hakkinda hakimiyeti daha fazla olan yazarlar bilgilendirirse sevinirim ancak petrol fiyatlarinin mevcut durumu* rusya, suudi arabistan, venezuela ve kanada gibi ulkelerin ekonomisine cok ciddi zarar veriyor ve fiyatlarin bu seviyede olmasinin en onemli sebebi de abd'deki yuksek uretim. oyleki kralin rusya ziyaretinden hemen once venezuela baskani maduro da bu konuyu ele almak uzere putin'i ziyaret etmisti.

    sonuclarini bir sonraki opec toplantisinda gorecek olmakla birlikte bu ulkelerin uretimi azaltacagini/durduracagini ve fiyatlari yukari cekmeye calisacaklarini biliyoruz. putin ve maduro bu konuda halihazirda ayni sayfada olduklarini dile getirmislerdi.

    silah ihracatina donecek olursak. sovyetler bu bolgede zamaninda onemli bir partnerdi. rusya'nin silah, petrol ve dogal gaz konularini leverage olarak kullandigi da ortada. suudi arabistan ile petrol politikalari uzerine mutabakat saglanirken bundan silah sanayilerine de pay cikartmalari son derece olagan.

    ordusunu tekrar ayaga kaldirmak isteyen misir, bu yola rusya ile olan isbirligini gelistirerek basladi. ancak rus savunma sanayinin genisleme konusundaki hayalleri cok daha buyuk. bu ardindan hicbir giz ya da teorinin donmedigi ve yetkililerin de her firsatta soyledigi bir gercek.
hesabın var mı? giriş yap