• 21 kasım 2016 antalya çiftçi protestosu üzerine yazmaya karar verdim.

    üreticiler oldum olası komisyonculardan, özel şirketlerin kendilerini ezen politikalarından şikayetçiler. ve kendileri organize olmayı öğrenmedikleri sürece şikayetçi olmaya devam edecekler.

    benim babam hayatının son 35 senesini tarım ve hayvancılıkla iç içe geçirdi. bu konularla ilgili olarak avrupa'dakilerin tamamı olmak üzere 50'ye yakın yere gitti geldi. hollanda'ya kaç defa gitti allah biliyor. bizimkine oranla ufacık ve doğal imkanları kısıtlı bu ülkelerin (mesela hollanda konya ovası büyüklüğünde) nasıl olup da bizden daha çok üretim yaptığını anlamaya çalıştı durdu.

    defalarca gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı yetkilileri ve hatta bakanlarıyla birebir görüştü. orada üreticilerin hep kendi organizasyonları vasıtasıyla işletmeleri kurduklarını, bu birlikler vasıtasıyla kredi vererek gerektiğinde işletmeleri büyüttüklerini ve işlettiklerini anlattı. hani her şeyi devletten beklemeyin deniyor ya, gerçekten de her şeyi devletin yapamayacağını, yurttaşları organize etmek için devletin çalışmalar yürütmesi gerektiğini anlattı durdu. ne mi oldu? ülkenin tarım ve hayvancılık politasını belirleyen ağızlardan genelde "biz devlet olarak yapamıyoruz, siz kendiniz mi yapın diyeceğiz yani vatandaşa?!" şeklinde tepkiler aldı. devletin yapamadığı ortada ama siyasi irade kendisini yapamıyor göstermemek için çiftçiye yolu da göstermeye yanaşmadı.

    şunları bir izleyin:
    https://www.youtube.com/watch?v=zpkhia-ebk8
    https://www.youtube.com/watch?v=ccs9tqtimyw

    nasıl yaptıklarını, nasıl ürettiklerini, nasıl ve kimin vasıtasıyla sattıklarını bir duyun. çiftçiye, köylüye sesleniyorum: protestolar yapıp, başkalarından yardım bekleyeceğinize, başka şeyler için organize olun. kendi üretici birliklerinizi, dağıtım ağınızı kurun, markalaşın. kendi standartlarınızı ve fiyat politikanızı belirleyin. siz üreticisiniz, kimseye muhtaç değilsiniz. herkes size muhtaç! bunu artık anlayın ve sizin emeğinizden para kazanmaya çalışan insanların karşısında ezilmeyi bırakın!
  • umarım sendikalar gibi bir süre sonra amaclarindan sapmazlar.sonuçta biz ne birlikler gördük işçiye aslansın, kaplansın, senin emeğin benim emeğim deyip ardından kodamanlarla anlaşan veya perde arkasından talimat alan.
hesabın var mı? giriş yap