• 1980'lerde sermaye sahipleri ve sözcüleri "zonguldak kapatılsın" kampanyası yürütmüştü. bu dönemde, taşkömürü ocaklarının verimsiz olduğu, işgücü maliyetlerinin çok yüksek olduğu, tüm ocakların kapatılıp ülkenin taşkömürü ihtiyacının ithalatla karşılanmasının daha ekonomik olacağı öne sürülmüştü.

    maden emekçilerine ve somut olarak da zonguldak kentine dönük bu saldırı, madencilerin 1989 bahar eylemleri ile bir süre ertelendi. ancak bugün yaklaşık 20 yıllık bir sürecin sonunda gelinen noktaya bakıldığında özellikle sanayide kullanılan kömürün büyük oranda ithalat yoluyla temin edildiği görülüyor. böylece, kömürde dışa bağımlılık artmış oldu. gelişmeler ise "işçiler otursun maaşlarını verelim daha karlı" diyenlerin söylediği gibi gerçekleşmedi ve ithal kömürün maliyeti, yerli üretim taşkömürünün çok üzerine çıktı.

    kamunun elindeki havzaların bir bölümü, verimsizlik gerekçesiyle kapatıldı. bir bölümü ise kiralama yoluyla özelleştirildi. bu küçülme politikasının sonucunda binlerce emekçi işsiz kaldı. 1980 yılında ttk'da 37 bin kişi çalışırken, 2005 yılında bu rakam 15 bin civarına geriledi.

    ve bugün:

    dün madenleri kapatalım diyen burjuva ülkenin dört yanında işletmesini ele geçirecek ocak aramakta,kolaya kapatacağı ihaleleri takip etmekte.1994-2005 yılları arasında maden işletme ruhsat başvuru sayısı 5.528 iken, 2005 yılında bu sayı 12.584'e yükseldi. (sigortasız işçinin dayanılmaz hafifliğinden olsa gerek)

    (bkz: madenciden)
  • bir maden mühendisi olarak türkiyedeki kömürlerin aslında genelinin neredeyse kömür değil turba (kömürleşme evresinini tamamlamış karbon kökenli fosil yakıt ) olması sebebiyle ortalama 400 700 kalori değerinde yakıma sunulur bilgisini verebilirim .

    ttknın asma köyünde ürettiği taş kömürü ise minimum 3200 kalorilik bir yakım değerine sahiptir. evinizde yakmayı denemeyin , stajdan aldığım 2 parça taş kömürünü metal bir kabın içinde yakıp gözlemlediğimde, metal kabın artık metal olmadığını farketmemle son bulmuştu deneyim.
  • yuksek kalorili bir cesit komur.. yurdumuzda zonguldak civarinda pek bulunur..
  • onsekizinci yüzyılda diş fırçalamada kullanılan doğa ürünü. beyazlatıcı özelliği şaşırtıcı imiş.
  • (bkz: linyit)
  • ulkemizde ilk defa zonguldak'ta cikan yeralti zenginligi.
  • buhar kömürü, metalurjik kömür ve antrasit olmak üzere üç çeşidi olan yüksek karbon/enerji içeren kömür. türkiye de dahil olmak üzere avrupa'daki en önemli ihracatçı karadeniz'de tekel konumuna gelmiş rusya'dır.
  • çıkarılmasında çalışacak işçi bulabilmek, benimsenmesini sağlamak için devlet tarafından bir "reklâm" çalışması yapılmış ve ortaya hayali uzun mehmet karakteri çıkmıştır.
  • ısıl değeri yüksek (5.500-7.000 kcal/kg) kömürlerden. ülkemizde zonguldak bölgesinde çıkarılmaktadır ve burada çıkan kömürler çatalağzı termik santralinde (sahibi bereket grubu) yakılıp elektrik üretilmektedir.

    ülkemizdeki taşkömürü rezervleri yaklaşık 1,5 milyar tondur. (bu miktarın dörtte biri görünür rezervdir=proved reserve) ülkemizde taşkömürü üretimi ise 2020 yılında 1,1 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. 2010 yılında 2,6 milyon ton olan üretiminin yıllarca azalarak bu seviyelere inmiştir.

    dünyadaki üretiminde, açık ara çin öndedir, ardından avustralya, rusya, abd, hindistan ve kanada gelmektedir.

    linyite göre daha temiz olmasından ötürü tercih edilmesi daha kolay bir fosil yakıttır.
hesabın var mı? giriş yap