• taylor swift'in altıncı stüdyo albümü reputation'ı tanıtım kapsamında yapacağı turne.

    tamamen stadyum şovlarından oluşacak ve önümüzdeki mayıs ayında başlayacak olan turne, bir swift geleneği olarak abd, birleşik krallık ve avustralya dışında tarih bulundurmuyor.

    camila cabello ve charli xcx turnenin açılış şarkıcıları olarak açıklandı.

    cabello için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum. kendisi her ne kadar sosyal medyada popüler olsa da abd'de halka inebilmiş değil. havana listelerde birinci olmasına rağmen adult contemporary'de dokuzuncu sıraya ancak çıktı. bu süreçte dinleyici kitlesini genişletebilir. ayrıca cabello'nun sosyal medyadaki pozitif imajını düşünürsek fanlarının swift'in tarafında olması da swift'e avantaj sağlayabilir.

    charli xcx ise tahminimce ingiliz olduğu için dahil edildi. swift'in son zamanlardaki ingiliz düşkünlüğü düşünülürse bir ingiliz'in dahil olacağı belliydi. kasım ve aralık ayı boyunca bu ismin dua lipa olacağı konuşuldu ve hatta bence dua lipa'nın kendisi de turneye dahil olabilmek için harekete geçti. bir ara taylor swift'in speak now turnesinin tişörtünü bile giymişti (dikkatinizi çekerim fearless, red ya da 1989 değil, doğrudan swift fanlarını hedef alan speak now). swift fanları da dua lipa'yı onaylamaya başlamıştı ancak 2016'dan kalma bir video her şeyi tersine çevirdi. dua lipa'nın "taylor swift mi, kanye west mi?" sorusuna kanye west olarak verdiği video bütün swift fanlarını aleyhine döndürdü. geçtiğimiz günlerde fanlardan ölüm tehdidi mesajları aldığını söyleyen dua lipa ise hip hop fanı olduğu için kanye'yi seçtiğini, bunun aralarındaki husumetle bir alakası olmadığını söylese de turneye dahil edilmedi. söz konusu turne yani bilet satışı olduğu için swift'in ekibi doğal olarak fanların suyuna gitmeyi tercih etti.

    the red tour'un, ed sheeran'ın abd'de geniş kitlelere ulaşmasında ne kadar etkili olduğu düşünülürse dua lipa da böyle bir şans elde edebilrdi ama charli xcx'in böyle çıkış göstereceğini sanmıyorum.

    bana göre ise hem cabello hem charli xcx tercihi iyi bir fikir değil, birbirinin muadili olabilecek iki genç pop şarkıcısındansa birini indie pop/country pop şarkıcısı seçebilirlerdi. swift'in country döneminden kalan fanlarının da hoşuna giderdi hem (ki oldukça fazlalar). reputation'dan bir hafta önce yeni albümünü yayınlayan country pop şarkıcısı kelsea ballerini daha iyi bir tercih olurdu bence.

    turneye geri dönersek, daha fazla tarih eklenme ihtimali var ancak mevcut bölgelerin dışında olacağını sanmıyorum. swift'in "dünyayı dolaşıyorum" adı altında birleşik krallık ve avustralya dışına çıkmaması tembelliğinden mi, yeterince tanınmadığını düşünmesinden mi yoksa umursamamasından mı bilmiyorum ama mevcut durumda 3.5 milyon bilet satması zor. yeterince konser yok bir kere. kıta avrupası'na ayak bile basmıyor, güney amerika ve asya yok. japonya'ya ve singapur'a giderdi, bu sefer onlar da yok. billboard ise turnenin tüm zamanların en büyük turnelerden biri olacağını iddia ediyor. eğer bu gerçekleşirse madonna'nın 408 milyon dolar hasılat ile elinde tuttuğu "bir kadın şarkıcıya ait en başarılı turneye sahip olma" rekoru kırılabilir.
  • rekor kırarak başlamış olan turne.

    2014'ten bu yana 56,524 ile one direction'da olan university of phoenix stadium'un en çok katılım rekoru -tüm biletler satılarak- 59,157 ile taylor swift'e geçti. kaynak kaynak

    setlist şu şekilde:

    1. ...ready for it
    2. i did something bad
    3. gorgeous
    4. style/love story/you belong with me (medley)
    5. look what you made me do
    6. end game
    7. king of my heart
    8. delicate
    9. shake it off
    10. dancing with our hands tied (akustik versiyon)
    11. all too well (akustik versiyon)
    12. blank space
    13. dress
    14. bad blood/ should've said no (medley)
    15. don't blame me
    16. long live/new year's day (medley)
    17. getaway car
    18. call it what you want
    19. we are never ever getting back together
    20. this is why we can't have nice things

    swift kariyerinin en büyük prodüksiyonu ve en uzun setlist'i ile sahneye çıktı. önceki turneleri genellikle 17-18 şarkılık bir setlist içerirdi. son albümü reputation'ın so it goes hariç bütün şarkıları listede. glendale'daki ilk şovda shake it off'u turnenin opener'ları camila cabello ve charli xcx ile söyledi. look what you made me do'nun telefon konuşmasını tiffany haddish yapıyor.

    sahneden kıyafetlere turnenin ana teması "yılan". hem ana sahnede hem diğer iki sahnede devasa yılan maketleri yer aldı. kostümler de bu tema çerçevesinde tasarlanmış. sahne görselleri için tık tık tık tık tık

    turne başladığından beri taylor swift'in sosyal medya ekibi taylor nation her türlü canlı yayını, videoları ve hatta fotoğrafları kaldırmakla ve engellemekle meşgul. yüklenen birçok şeyin kaldırılmasını sağladı. geriye 45 saniyelik ya da bir dakikalık videolar kaldı.

    taylor'ın ekibinden şu ana kadar yayınlanan tek resmi paylaşım açılış şarkısı ...ready for it'in ilk 40 saniyesi. video

    bunların dışında setlist ile ilgili benim dikkatimi çeken this is why we can't have nice things'in kapanış şarkısı olduğu. bugüne kadar bütün turnelerinin kapanış şarkısı büyük hitlerinden biri olurdu. bu şarkının single olarak yayınlanma ihtimali gerçekten var. ayrıca i knew you were trouble gibi büyük bir hit yok ki bence bir eksiklik. all too well ve long live hard core fanların sevdiği şarkılar ama bence ikisinden biri yeterli olabilirdi. özellikle speak now albümünden sadece long live'in olması bu albümün bugüne kadar yediği en büyük hakaret olmalı. sonraki şovlarda all too well'in yerini başka şarkılar alırsa şaşırmam, turnelerinde bir şarkı hep değişiyor ve setlist'te olmayan tüm şarkılarından rastgele birini söylüyor. king of my heart yerine i knew you were trouble, long live yerine ours ya da sparks fly olabilirdi. dancing with our hands tied'ın akustik yerine orijinal versiyonu olsa daha iyi olurdu, zira bu hali şarkının havasını pek verememiş. bunun yerine de call it what you want'ın akustik versiyonu olabilirdi. style, love story ve you belong with me gibi üç ayrı büyük hit şarkının paketlenip aradan çıkarılması da hoş bir durum değil. wildest dreams'in yokluğu yine eksiklik. dress ile medley versiyonu kesinlikle bad blood/should've said no birleşiminden daha iyi olurdu.

    bir sonraki entry'mde şarkıların kısa videolarını, kostümleri, introları ve diğer bilgileri paylaşmaya çalışırım ancak şu an twitter ve youtube'da başta olmak üzere taylor nation ile fanlar arasında büyük bir mücadele var. koyacağım videolar ne kazar uzun süre dayanır bilemiyorum.
  • swift'in lanet ekibi yüzünden çekilmez bir hal alan turne.

    dün yüklenen video bugün siliniyor. sadece bir dakikalıklara izin veriyorlar. hah, ama kaçar mı? fanlar google drive'a yüklemişler, linkler dm aracılığıyla fanlar arasında yayılıyor. drive linki de ortamlarda açıkça paylaşılmıyor çünkü bazı uyuzlar anında raporluyor. aşağıdaki linklerin çoğu bir dakikalık videolar, belki göz atmak isteyen olur. videoların tam halini isteyenlere drive linkini verebilirim.

    all too well gerçekten de setlist'in değişken şarkısı. sonraki şovlarda yerini wildest dreams ve the best day aldı. delicate, long live ve dancing with our hands tied öncesi uzun konuşmaları var, şuradan okunabilir. iki intro mevcut. biri getaway car performansı öncesinde ve kendi şiirini okuyor, diğeri ise look what you made me do performansı öncesinde.

    stadyuma genel bir bakış için. yalnız stadyum şovunun dezavantajına bakar mısınız? bu videoyu çeken kişinin sahneye yakınlığı benimkinden daha fazla değil. helikopter çekimi gibi.

    introlar: 12

    1. ...ready for it: 1 2
    2. i did something bad: 123
    3. gorgeous: 1 2
    4. style: 123
    5. love story: 1
    6. you belong with me: 1
    7. look what you made me do: 1 2 3 4
    8. end game: 123
    9. delicate: 123
    10. shake it off: 123
    11. dancing with our hands tied: 12
    12. king of my heart: 1
    13. all too well: 12
    14. blank space: 1 23
    15. dress: 12 34
    16. bad blood: 1 23
    17. don't blame me: 1234
    18. new year's day: 1
    19. long live: 1
    20. getaway car: 12 3
    21. call it what you want: 1
    22. we are never ever getting back together: 1 2
    23. this is why we can't have nice things: 12 3
    24. wildest dreams: 1

    sahnenin yapım aşaması

    kostümler: 12
  • taylor swift her turunda oldugu gibi yine yakin arkadaslarini turda agirliyor.shawn mendes ( taylor bu cocugu baya destekledi) troye sivan ve selena gomez 'i davet etti.
    fotograflar
    *
    *****
    kisa goruntuler
    *
    **
    ***

    katy perry gelip sürpriz yaparsa o zaman yikilir ortam, taylor'in fanlari ne tepki verir bilmiyorum.

    ayrica; rose bowl stadium 'un 2.gecesi show'una julia roberts , kobe bryant ve wiz khalfia da geldi.

    bilim adami bill nye de taylor swift'i izlemeye gelmiş ve fotograf cekilmeyi unutmamis.
  • rekorlar kırmaya devam eden turne.

    swift, reputation turnesi kapsamında şu ana kadar abd ve kanada'da verdiği 29 konserden elde ettiği 202 milyon ile "kuzey amerika'da bir kadın şarkıcıya ait en yüksek hasılat" rekorunu kırdı, bir önceki rekor ise yine kendisine aitti.

    kuzey amerika'da kadın şarkıcılara ait en yüksek hasılatı elde eden turneler:

    - the reputation stadium tour (taylor swift) — 202 milyon
    - the 1989 world tour (taylor swift) — 199.4 milyon
    - living proof: the farewell (cher) — 194.7 milyon
    - the formation tour (beyonce) — 169 milyon

    bu hasılata henüz britanya konserleri eklenmedi. swift'in abd'de vereceği 11, toplamda ise 18 konseri daha var. turnenin sonunda genel olarak rekor kırması bekleniyor. mevcut durumda ilk üçe girmesi muhtemel ama zirveye oturması için birkaç konsere daha ihtiyacı olabilir.

    kadın şarkıcılara ait en yüksek hasılat elde eden turneler:

    - sticky & sweet tour (madonna) — 408 milyon dolar
    - the mdna tour (madonna) — 306.5 milyon dolar
    - taking chances world tour (celine dion) — 279.2 milyon

    turne kasım ayında bitecek ve sonrasında swift'in film çekimleri var. turnenin uzatılmasına dair ise elle tutulur hiçbir haber yok.

    genel hasılat dışında metlife stadium ve gillette stadium'da üç gece üst üste konser veren tek headliner kadın şarkıcı olma ve katılım rekorları gibi turnenin elde ettiği başka başarılar da var.

    son olarak, swift'in turnesinin başarısız olacağını iddia edenlerden forbes yazarı bryan rolli, yarım ağızla yanıldığını kabul edip turnenin başarılarına değinen ilk kişi oldu. tabii bu onu satır aralarına albümle ilgili olumsuz eleştiriler yazmaktan alıkoymamış.
  • 18 haziran 2019'da istanbul'da konseri olacağı iddia edilen turne. iddianın arkasında ise dua lipa'yı türkiye'ye getirmesiyle bilinen sezer zaman diye biri var. dün gece instagram hikayesine şunu koymuş.

    doğal olarak türk fanlar bayağı heyecanlandılar. bazıları inanmış, parayı nasıl toplayacağını falan düşünüyor. hatta yabancı fanlar bile konserin avrupa ayağının olacağını düşünmeye başlamışlar.

    iddiayı ortaya atan sezer zaman bu iddiasını açıklama zahmetine girmediği için reputation turnesini yakından takip eden brezilyalı bir arkadaşıma sordum. dediğine göre ortada böyle bir görüşme yok. brezilyalı bir konser organizatörü turnenin güney amerika'ya gitmesi için uğraşmış ama sahnenin kurulması ve maliyeti yüzünden olmamış. bir de diyor ki eğer turneye yeni bir ayak eklenirse bu asya olur.

    bu kızı uzun süredir tanıyorum ve daha turne ile ilgili yanıldığını hiç görmedim. böyle bir şey yok diyorsa muhtemelen yoktur. kendisi turne hasılatını box score'dan önce bildirecek kadar yakından takip ediyor turneyi. turneye asya ayağının eklenmesi için görüşüldüğünü ama sahnenin kurulacağı uygun stadyum bulmakta zorlandıklarını söyleyen yine aynı kişiydi.

    aslında kimseye sormaya ihtiyaç bile yok. swift "medeni" olarak tanınmayan ülkelerde konser vermeyi beş yıl önce, başta planlanan tarihler dışında konser eklemeyi üç yıl önce bıraktı. üstelik en popüler olduğu kıta avrupası ülkesi almanya için bile konser koymamışken, ticketmaster'a doğrudan erişimi dahi olmayan türkiye'ye biraz zor gelir. ayrıca bahsi geçen adam çok da büyük işler başarmış biri değil. ününe yeni kavuşmuş bir şarkıcıyı antalya'da bir otelde çıkarmakla swift'in stadyum turnesini türkiye'ye getirmek arasında dağlar kadar fark var. kanada'ya ikinci tarih eklememiş biri, ekstra tarih ekleyecek olsa %100 satacağından emin olduğu kanada'ya gider önce.

    alakasız not: dün gece swift'le ilgili olan tek şey bu konser iddiası değildi. bts fanlarının, grubun yeni klibi idol ile swift'in look what you made me do videosuna ait 24 saat vevo rekoru kırdığı söyleniyor. birincisi bts, vevo ile anlaşması olan bir grup değil, vevo rekorunu kıramazlar ancak youtube'un 24 saat rekorunu kırabilirler. ikincisi, bts fanları bot kullanarak sayacı yanıltmayı biliyorlar. en son fake love klibi için yedi milyondan fazla sahte tıklanma elde ettikleri ortaya çıkmış ve youtube tarafından sayaçtan düşürülmüştü. bu sebeple rekor youtube tarafından onaylanmadıkça geçerli sayılmaz.
  • resmi olarak abd tarihinin en yüksek hasılatını elde ettiği açıklanan turne.

    toplamda 38 konserle 266.1 milyon dolar hasılat elde eden reputation stadium tour, the rolling stones'un 2005-2007 arası a bigger bang tour ile elde ettiği 245 milyon dolarlık hasılatı geride bırakarak abd'de tüm zamanların en yüksek hasılat elde eden turnesi oldu. swift, öncesinde abd'de bir kadın şarkıcıya ait en yüksek hasılatı elinde tutuyordu.

    bütün konserlerin box score toplamı 345.5 milyon dolara ulaşan turne, madonna'nın the mdna tour'una ait 306.5 milyon dolarlık hasılatını geçerek tüm zamanlarda bir kadın şarkıcıya ait en yüksek hasılat elde eden ikinci turne olmayı başardı.

    - sticky & sweet tour (madonna) — 408 milyon dolar (85 konser)
    - reputation stadium tour (taylor swift) — 345.5 milyon dolar (53 konser)
    - the mdna tour (madonna) — 306.5 milyon dolar (88 konser)

    swift turnesine 10-12 konser daha ekleseydi tüm zamanlarda birinci sıraya rahatlıkla oturabilirdi ama turnesini 53 konserle tamamlamayı tercih etti. yoksa madonna'nın 50-51 yaşlarında elde ettiği rekoru 28 yaşında kırmış olacaktı.

    bununla birlikte turne altmıştan fazla katılım ve hasılat rekoru kırdı. ayrıca swift houston'daki konserinden 9.5 milyon dolar kazanarak barbra streisand'ın "bir kadın şarkıcıya ait bir gecede elde edilmiş en yüksek hasılat" rekorunu da kırdı. fan hesapları kırdığı rekorları şöyle sıralamış: tık tık tık tık

    şu an için bu rekorlara en çok sevinen kişi muhtemelen geçtiğimiz ocak ayında turnenin rekor kıracağını iddia eden billboard editörlerinden dave books. hatırlarsanız o sıralar sanki anlaşmışlar gibi bazı isimler peş peşe turnenin felaketle sonuçlanacağını yazmışlar, brooks da onlara cevap vermişti. şimdi bu iddia sahipleriyle tek tek eğleniyor.

    bunların dışında swift streaming platformlarında turne boyunca çaldığı sürpriz şarkılardan bir liste derleyip eklemiş ama şarkıların stüdyo versiyonlarını bir araya toplamanın mantığını pek göremedim. canlı versiyonları yayınlanacaktı ki bir anlamı olsun. yoksa i know places'ı o liste olmadan da açıp dinleyebilirim.

    son olarak, turnenin netflix'te yayınlanacağı iddiaları dolaşıyor. arlington, sydney ve tokyo'daki konserler profesyonel ekipler tarafından kaydedilmişti.

    kaynak kaynak kaynak kaynak kaynak kaynakkaynak kaynak kaynak kaynak kaynakkaynak kaynak kaynak kaynak kaynak kaynak kaynak kaynak
  • birkaç saat önce sosyal medya hesaplarından turnesinin trailer'ını yayınlayarak netflix ile işbirliğini açıklamış olduğu, taylor swift'in bugüne kadar ortaya koyduğu en iyi iştir.

    gerizekalı ekibi turne döneminde youtube'da pusu kurduğu için çok aktif bir şekilde takip edemedim turneyi ancak şu trailer çok daha güzel hazırlanabilirdi, zira taylor'ın şovlarından çok stadyumların kalabalığına odaklanılmış. ayrıca bu kızın her albüm döneminde o dönemin en büyük şirketleriyle çalışması inanılmaz bir olay. önce apple music'in reklam yüzü oldu, ardından kavgalı olduğu spotify'a tüm albümlerini yükletti ve şimdi de netflix. business zekasının tartışılmaz olduğunu tekrar hatırlatmaya gerek yok sanırım.

    madonna'nın turnesinin dibine geldi bu turnesiyle. turne konusunda sittin sene kimse maddy ile yarışamaz ama daha 20'li yaşlarını bitirmemiş olan bir kadın için bu inanılamaz büyük bir başarı. turne yayınlansa da görsel şölen izlesek biraz.
  • bugün netflix'te yayınlanan turne.

    iki saatlik konser filmi olarak yayınlanmış. dallas'taki görüntüler kullanılmış. sahne arkası görüntüler ya da röportajlar yok. sadece end credits'te beş dakikalık bir bölüm var. reputation'ın on dört şarkısı konserde yer alırken, so it goes end credits'te kullanılmış.

    genel olarak iyiydi. gelen fan videolarından çok daha iyi olduğunu fark ettim. vokal performanslar da başarılıydı. özellikle look what you made me do ve don't blame me ile ilgili zamanında forumlarda şikayet edenler vardı ama bana hiç de bahsettikleri gibi kötü gelmedi. sanırım en sorunlu vokal performans albüm versiyonlarından çok farklı olduğu için delicate ve i did something bad'di. i did something bad'in albüm versiyonunu tercih ederim. delicate'in albüm versiyonunda vocoder kullandığı için yapılacak bir şey yok. sahne şovları açısından gorgeous'ı tamamen çıkarıp atmak için neler vermezdim. onu hiç koymayıp i knew you were trouble'ı dahil etse daha iyi olurdu. end game'i future ve ed sheeran'ın kesimlerini çıkararak söyledi, keşke albüme de solo versiyonunu koysaydı. eski şarkıların çoğunu ya birleştirdi ya da yarısını söyledi. style'ın performansı 1989 world tour'dan çok daha iyiydi (belki de gereksiz misafirlerle sürekli bölünüp durmadığı içindir). kostümler açısından ise en göze batan kıyafet getaway car'ın performansı sırasında giydiği korkunç ceketti.

    speak now world tour'da olduğu gibi sahne arkası görüntülerin olmaması ve netflix'in listesinde göründüğü halde babe performansının yer almaması sanırım benim için en temel problemler. dvd için ekstra görüntüler çekmişlerdi, onlar da yok. acaba sonrasında dvd falan mı yayınlayacaklar? bunun dışında, this is why we can't have nice things kapanış şarkısı olarak söylenip de single olarak yayınlanmayan tek taylor şarkısı. performansındaki the great gatsby konsepti oldukça neşeliydi oysaki.

    netflix iki haftadır reklamını yapıyor. paris'ten new york'a, sinemadan televizyona reklamının yapılmadığı yer kalmadı. taylor albümün tanıtımını bu kadar yapmamıştı. sanırım turne görüntülerinden oluşan bir video yayınlamayıp albüm dönemini tamamen kapatacak.

    albümlerden bağımsız olarak taylor'ın turnelerini sıralamam gerekirse:

    - speak now world tour
    - reputation stadium tour
    - red tour
    - fearless tour
    - 1989 world tour

    hala speak now'dan daha iyi bir atmosfer ortaya koyamadığını düşünüyorum ancak bıraktığı etki açısından abd tarihinin en yüksek hasılatını elde eden ve herkesin "taylor bitti" dediği bir dönemde "ben ancak böyle biterim" cevabını verdiği reputation turnesi başta gelir. red tour'un resmi olarak yayınlanmaması da taylor'ın fanlarına attığı en büyük kazıktır. 1989 ise açık ara sahne ve kıyafetler açısından en kötü turneydi. şu kıyafetleri ona kim önerdiyse hesap vermeli. ayrıca all you had to do was stay gibi bir şarkıyı bir koltukla geçiştirdiğini ve i know places'a birkaç kapı layık gördüğünü hala unutmadım. üstelik victoria's secret şovlarından imrendiği uzun ince sahnesi de hiç hoş değildi.

    son olarak, "rockumentary" nedir sevgili netflix?
  • ağzım açık izlediğim turne. dvd işi bittiğinden bu yana hiçbir büyük yıldız turnelerinin dvdlerini çıkarmıyor halbuki benim en sevdiğim şeyler arasına girer turne dvdleri. en son coachella'da beleşe beyoncé'yi izleyebilmiştik o kadarıyla yetindik sadece. taylor iyi ki de netflix'le anlaşmış da şu devasa prodüksiyonu dünya gözüyle profesyonel çekimde, yüksek kalitede izleyebildim. youtube videosuyla stadyum konseri takip edebilmek imkansız ve sahne devasa.

    turne kıyafetleri epey güzel olmuş özellikle de siyah ve altın sarısı tonları kendisine epey yakışmış. biraz da kilo almış daha iyi olmuş 1989 albüm dönemindeki haline göre. sesi normal, koreografi kendisinden beklemeyeceğim kadar iyi. şarkıların düzenlemelerini de beğendim. normalde tahammül edemediğim shake it off'un bu versiyonu çok iyi olmuş. ama en beğendiğim performansı king of my heart oldu. ağırlıklı olarak en yeni şarkılarından oluşuyor, klasik şarkılarının bazılarını setliste almamış bile. reputation'daki birkaç şarkıyı şutlasa da olurdu o yüzden. şahsen ben üzülmezdim lol.

    hayranlarıyla olan iletişimi ve şarkıya başlamadan önce konuşması da turnede sevdiğim diğer şeyler arasında.
hesabın var mı? giriş yap