• üst edit: başlığın altına banka seviciler, ayrıntıları kaçırmakla suçlayanlar, cahillikle suçlayanlar dolmuş. 4 kişilik bir aile eve kapanmışız, firma kapanmak üzere, kaygı ve stres en üst seviyedeyken; haklısınız küçük yazılardaki ayrıntıyı kaçırmışım, çok özür hem bankadan hem sizden(!)

    rezalet de yazabilirdim ama inanın ki stresten gözüm karardı başlığı yazarken bile. yalanını s.... diyen ekşicileri de inandırmak için ne yapabilirim, inanın bilmiyorum!

    destek mesajları için ayrıca teşekkür ederim sözlük ahalisi.. saygılarımla

    salgın başladığından beri stresteyim. çünkü ev kredisi ödüyorum, işyerimizin durumu iyi değil. ilk etapta 10 günlük bir izin verdiler; sonrası ise meçhul.

    dün öğleden kredi ödediğim teb bankası "ekonomiye destek paketi" adı altında kampanya başlattı. günlerdir ilk defa stressiz bir uyku çektim.
    bu sabah ilk işim bankayı aramak oldu. 15 dakika sonra bağlandığım temsilci ben arasındaki konuşma:

    t: günaydın nasıl yardımcı olabilirim?
    b: günaydın. ev kredi mi ötelemek istiyorum.
    t: 1 ay, 2, 3 ay ,hangisi efendim?
    b: 3 ay lütfen.
    t: ilk ödeme yapacağınız aya gecikme faizleri yansıtılacak belirtmek isterim.
    b: ama öyle bir şeyden bahsedilmiyordu. faizsiz vs. diyordunuz.
    t: böyle maalesef, istiyor musunuz?
    b: hayır...

    özet geçiyorum. halkını evlere kapatıp, çalışana hiçbir destek sağlamayan devletin ülkesindeki bir bankanın müşterilerini aldatması, kamuoyunu aldatması durumu.

    hesaptan anlamam ama 1 krş bile ceza ödemek istemiyorum. zira bankaya 4.5 yıldır bir gün bile ödeme geciktirmedim!

    burası dert anlatma yeri değil ama sözlük kardeşlerimle paylaşayım dedim. stresim devam ediyor, sevgiler...

    edit : imla
  • bence bu tip durumlarda bankayı suçlamak yanlış. sonuçta vatandaşın zararını banka neden karşılaşmalı ki? mücbir sebebi banka mı çıkardı o da mağdur. elini taşın altına koyması gereken devlet. vatandaşa maddi destek vermesi, bankalarla anlaşma yapıp gerekirse onların da zararını karşılaması gereken devlet. ama böyle birşey asla olmayacağından, faiz eklemesi ile de olsa borç ertelemeleri ufak bir destek gibi değerlendirilebilir. ben de en az 30 nisana kadar boşu boşuna işyeri kiramı stopajımı, ofis aidatımı, faturalarımı ödeyeceğim. bu süre zarfında ofisin kapısından bile girmeyip ofisimi kullanmayacağım. işyeri sahibime bunları 3 ay sonra al demem onu zarara sokacak bir talep. bu mücbir sebep nedeniyle ortaya çıkan zararlara ilişkin düzenlemede zararın şahıs ve kurumlarca değil devlet tarafından tazmini gerekli. başa sarıp duruyorum farkındayım ama bu da asla olmayacak ve kendi başımızın çaresine bakıyor olacağız. buna alışsak iyi olur.

    edit: okuduğunu anlamayan nesle aşina olduysak da beyinsiz nesle alışmakta zorlanıyoruz. durumun banka sevicilikle hiç bir alakası yok, bankayı kim neden sevsin allah aşkına?

    ben diyorum ki kendim dahil hepimizin maddi zararı var, zararı başkasının üstüne atmaya çalışarak bu işi çözemeyiz. sen zarara banka katlansın dersin, ben mal sahibi derim, diğeri borçlu şirket anlayış göstersin der bu böyle sonsuza dek devam eder. şunu düşünüyor muyuz peki? ben zararı kendimden savdım benden sonraki kime savacak? işte bu yüzden devlet müdahalesi gerekli şahıslar/kurumlar ( söz konusu banka da olsa) bu konunun muhattabı değil.
  • ben ücretsiz dediğini duymadım, görmedim. bankalar da hayır kurumu olmayacağına göre gülünü seven dikenine katlanacak.

    burada amaç belirsizlik bitene kadar insanlara hareket imkanı verebilmek. çoğu insan ücretsiz izinde. kimi kovuldu, şu şartlarda iş bile arayamıyor.

    bu kampanyalar, paketler senin gibi taksitlerini bir gün bile geciktirmeyenler ve fırsattan istifade etmek isteyen memur ya da kurumsal büyük firmalarda çalışan işçiler için değil, parasız, pulsuz,işsiz kalan garibanlar için.
  • sahtekarlik falan degildir kapitalist dunyada yasiyoruz. bi salgin oldu vs diye de yarin sabah oraklı cekicli kızıl bayrağın göndere cekilecegini dusunuyorsaniz yaniliyorsunuz.

    ayrica yazarin bildirdigi durumda eksiklik var. bankaya olan borcunuza faiz isletiliyor ama ayni zamanda kalan taksit sayiniza bolunuyor.

    yani ornegin 200.000 lira ev krediniz var ve bunu 30 taksitte odeyeceksiniz. yani aylik odemeniz 6.600 lira falan diyelim. banka diyo ki ben bu odemeyi sana 3 ay ertelerim ama 4.500 lira faiz koyarim. ama bu 4.500 ü de 30 a bolerim . her ay 6.600 odeyecegine 6.750 odemis olursun. kisacasi işine gelirse.

    uygulama olarak dogru mu ? hayir bence de yanlis ama dedigim gibi kapitalizmin hukum surdugu bir dunyada yasiyoruz ve geceden sabaha bir seylerin degismesini bekleyemezsiniz.
  • bak hele ya millet de gelmiş bankalar mağdur mu olsun diye çemkiriyor. bankalar ne zaman mağdur olmuş acaba şu dünyada. neyin kafasını yaşıyorsunuz arkadaş. kapitalizm köleliği dedikleri şey tam da bu galiba.
  • müşteri temsilcisi ile yapılan diyalogda yazarın kullandığı alttaki beyanı ispat zorunluluğu var:

    -ama öyle bir şeyden bahsetmiyordunuz, faizsiz vs. diyordunuz.

    nerede faizsiz denildiğini ispat etmeden banka için sahtekar ifadesini kullanıp ifşa etmeye çalışan yazar bence yazdıklarını bir daha okusun.

    -böyle maalesef, istiyor musunuz?
    +hayır

    yalanını sikeyim.
  • altta ışık hızından daha hızlı bir şekilde geçen siyah bantta yazan durum.
  • devlet özel bankalara 3 aylık faiz kaybınızı üstleniyorum demediği müddetçe hiç bir banka faizsiz öteleme yapmaz. halen daha bu iyimserliğin korunuyor olması da şaşırtıcı.
  • sadece teb değil, şu an müşterilerine kredilerini öteleme fırsatı tanıdığının reklamını yapan her banka için geçerli olan şu : bankaların öteleme fırsatı diye bas bas bağırdığı şey ile müşteri sadece takibe girmeyecek; yani banka gecikme faizini öpe öpe ödeyeceksiniz.

    sonuçta bankalar hayır kurumları değil. adam faizini her türlü alacak. bu yüzden, paranız varsa ödeyin, kesinlikle geciktirmeyin.

    tanım : sahtekarlık değildir. gecikme faizinin alınacağını her banka açıklamıştı ki almama gibi bir ihtimalleri yok zaten.

    edit: bu banka savunuculuğu falan değil. devlet bankası bile “gecikme faizi olmadan borcunu öteliyorum” demiyorken, diyemiyorken; özel bankalardan bunu beklemek aşırı polyannacılık değil de ne? asla yapmayacakları bir şey. ha devlet derse “ ben üstleniyorum vatandaşımın gecikme faizini, öteleyin şu kredi ödemelerini” o başka; ama öyle bir şey de demezler zaten. bunu yapacak para nerede? para olmadığı için “ herkes kendi ohalini ilan edebilir” denmiyor mu zaten?
  • millet kendi haline terk edilmemeli! devlet denilen kurumu bu gibi zamanlar bu gibi zamanlar için var, sadece vergi almak için değil. eğer bu zamanda bile devlet vatandaşına yardım etmeyecekse ortada bir devlet olmasına gerek yok. insanlar vergisiz gelirleri ile daha iyi yaşayacaklardır eminim.
hesabın var mı? giriş yap