• her 6 aylık dönemde bir kez yaşanan ama yandaş basının "memura %8 zam" şeklinde algı yaptığı olay. gelin bilal'e anlatır gibi anlatayım.

    memura 2020 ve 2021 yılında yapılacak olan zamlar, 2019 yılında kararlaştırılmıştı ve yetkili sendika 2020'de %4 + %4 için, 2021'de %3 + %3 zam için anlaşmışlardı. ne kadar komik zamlar değil mi? yine de buna rezalet bir kararla imza atıp onayladılar. anlaşma gereği eğer bu zamlar enflasyondan düşük olursa, zam enflasyona eşitlenecekti. (bunun kaçınılmaz olduğunu herkes biliyordu)

    şimdi 2021 ocak ayında bu anlaşma gereği %3 zam yapıldı 1 ocak - 30 haziran arası için. fakat ocak-haziran arası enflasyonu bugün %8,4 olarak açıklandı ve memurlar 6 ay boyunca sadece ocakta aldıkları %3'lük zamla idare etmek zorunda kaldılar. temmuzda yapılacak olan memura %8 zam, işte ocak-haziran arasında alınması gereken ama alınamayan ve enflasyona fazlasıyla yenik düşen maaşın enflasyona eşitlenmeye çalışılmasıdır. zam değildir, maaşı enflasyona eşitlemek yani maaşı 0 lira arttırmaktır.

    fakat olay şurada bozuluyor. enflasyon gerçek açıklanmıyor. eğer gerçek enflasyon 6 aylık %8 olsaydı, memurun alacağı %8'lik maaş artışı gerçek hayatta 0 liraya denk gelmiş olacaktı. ama gerçek enflasyon 6 aylık %20 civarında olduğu için memur maaşı azalmış oluyor, bunu da hiç kimse anlamıyor.

    özet: eğer 6 aylık gerçek enflasyon %8 ise, maaşa yapılan %8 arttırma sadece maaşınızı geçen seneyle aynı yapar, hiçbir şey arttırmaz. alım gücü aynı kalır. fakat gerçek enflasyon 6 aylık %20 civarında olduğu için aradaki büyük fark alım gücünü ciddi ölçüde her 6 ayda bir düşürüyor.

    ekleme: vergi dilimi olayını yazan çok olmuş, evet maaşlar haziran-temmuz gibi bir üst vergi dilimine giriyor ve zaten çok az olan ve zammış gibi görünen gelir artışı, vergi kesintisiyle yok oluyor. eksiye iki kat batmış oluyoruz. kasım-aralık gibi %27'lik dilime girince zaten gelirden çok vergi gideri oluşuyor neredeyse. :)
  • akp hükümeti için memur ikiye ayrılır, yandaş memur ve muhalif memur.
    yandaş memurlar bir şekilde devletten aldıkları maaşı katlarlar, bazısı uzman yapılır, bazısı daire başkanı, şube müdürü, ... filan. genel müdürlük veya yardımcılığı ve daha üstünün maaşları ise diğer gelirlerle yükseltilir. muhalif memurla olan fark açılsın diye.
    muhalif memur ise yandaş olmayan memurdur. devletin memurudur. bir nevi köle kesimidir. bunların maaşları ise eşitlenmeye çalışılmaktadır. fakirlikte eşitlenmeye.
    (bkz: son durum)
  • atananları zam oranıyla, atanamayanları yarasıyla üzen başlıklar...

    şurada memur gömenlere "gel seni memur yapalım!" diyen olsa tuzlukla koşarlar. çok zor değil be hacı! kpss 90+ ve yds 70+ kimse önünüzde duramaz.* hatta çok iddialı değilim derseniz, sadece kpss 90+ ile de memur olursunuz. kpss de ülkedeki nispeten kolay sınavlardan biri.

    haa benim bir taraflarım bu yaşta sınav çalışmayı yemiyor diyorsanız, ben özel sektörde daha çok para kazanmayı tercih ederim diyorsanız, o zaman sizi ilgilendiren bir durum yok.
  • 6 aydır neredeyse part time çalışmış olup, bu sene yüksek ihtimalle vergi dilimi göremeyecek insanlar olarak üzüldüğümüz vaziyet. uçak profil resimli astsubaylar, lale profil resimli kübra nurlar için üzgünüz.
  • konu hakkında bir fikrim yok. ancak;

    (bkz: bir zamanlar istanbulda) nick'li aşağılık aktrolü ne kadar engelesem de yine karşıma çıkıyor? kim bu adam beyler? kaç tane nicki var? oldu olacak sözlük açılırken youtube reklamı gibi 5 sn bunun s.çmık entryleri çıksın, reklamı geç butonuna basıp girelim!
  • maaş zammı + enflasyon olsa zam olur. ancak bu şekilde olduğunda sadece güncelleme oluyor. hatta enflasyon eksik açıklandığından maaş düşürülmesi oluyor. memurlar bitik.
  • gerçekten bu anlaşıldığı zaman, ülkedeki her şey de anlaşılmış olacak gibi hissediyorum. senelerdir bu yaşanıyor, emekliye de yapılacak 1 zam ayda 5 kere yeni zammış gibi haberleştiriliyor. %20'lik zam bile kenarda köşede fiyat güncellemesi diyerek yok sayılmaya çalışılırken, memurların maaşlarının enflasyonun bile altında kalması büyük bir müjdeymiş gibi sunuluyor. rezalet.
  • yıllardır yapılan, vatandaşı kandırmaktan başka hiçbir etkisi olmayan durumdur. arkadaşın da detaylı anlattığı gibi enflasyon farkı diye bir fark olmaz enflasyon farkının üzerine koyulacak oranla o farkın giderilmesi lazım.
    hem yanlış oranlar açıklayıp yetmez gibi yanlış oran üzerinden %0 zamma tekabül edecek bir oran vermek sanırım sadece bizim ülkeye özgü bir durumdur.
    biz eşşek oldukça daha çok semer yeriz ülkece
  • her millet hakettiği şekilde yönetilir. unutmayın, siz kendinizi eşek yerine koymazsanız kimse size semer vuramaz.
  • enflasyon oranında zam demek aslında “sıfır zam” demektir.
hesabın var mı? giriş yap